Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój szkodliwych bakterii
Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój szkodliwych bakterii
Dentysta z Korei Południowej opatentował recepturę pasty do zębów wyprodukowanej wyłącznie z naturalnych składników, która mocno hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę – informuje Dental Tribune.
Lekarz dentysta z Korei Południowej – dr Hyung-Joo Moon – na co dzień pracujący w szpitalu w Seulu, niedawno opatentował recepturę na pastę do zębów wyprodukowaną wyłącznie z naturalnych składników. Jest to m.in. olej rycynowy, ekstrakty ziołowe, wyciąg z krwawnika oraz wiśni japońskiej. – W odróżnieniu od innych past do zębów, zawierających składniki chemiczne, moja pasta do zębów składa się wyłącznie z substancji naturalnych, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych – powiedział dr Hyung-Joo Moon.
Od dawna wiadomo, że za rozwój próchnicy są odpowiedzialne głównie drobnoustroje z rodziny Streptococcus mutant, zaś za choroby przyzębia – bakterie z rodziny Porphyromonas gingivalis. Jeśli pacjent boryka się np. z krwawieniami z dziąseł, drobnoustroje mogą łatwo przeniknąć do krwiobiegu i prowadzić do powstawania skrzepów krwi, zapalenia wsierdzia, zawału serca lub udaru. Leczenie chorób wywołanych bakteriami jest również coraz trudniejsze, a to ze względu ich rosnącą odporność na antybiotyki.
Przeprowadzone badania udowodniły, że organiczna pasta wykazuje znakomite właściwości hamujące działanie bakterii wywołujących choroby jamy ustnej. Łagodzi też stany zapalne przyzębia oraz ma działanie przeciwbólowe. Pasta nie jest jeszcze dostępna w sprzedaży, ale jej komercjalizacja ma nastąpić już wkrótce.
Rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań, aż 60% pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego m.in. argininę.
AF
Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Microbial Ecology” naukowcy z Uniwersytetu w Osace dowiedli, że współzależność, jaka zachodzi pomiędzy dwoma powszechnie występującymi w jamie ustnej gatunkami bakterii, prowadzi do produkcji związku chemicznego...
Tooth Be Told to dostępna na brytyjskim rynku pasta do zębów, która nie tylko posiada certyfikat The Vegan Society, ale jest sprzedawana w bambusowym pojemniczku, a nie tradycyjnej tubce. Firma chce w tej sposób promować ekologiczne rozwiązania w seg...
Na stronach portalu Dentistry.co.uk higienistka Lottie Manahan, pracująca na co dzień w jednej z londyńskich klinik dentystycznych, omawia wady i zalety pasty do zębów w tabletkach, choć należałoby mówić raczej o tabletkach do zębów. Większość stan...
W holenderskim piśmie medycznym "Medisch Contact" ukazał się artykuł dotyczący niebezpieczeństwa, jakie niesie ze sobą powszechne używanie smartfonów przez personel medyczny. Jak czytamy w piśmie "Medisch Contact" smartfony są lekceważonym siedliski...
W wywiadzie udzielonym telewizji Sky News były premier Wielkiej Brytanii Gordon Brown wezwał polityków wszystkich opcji do podjęcia pilnych działań mających na celu pomoc tym, których nazwał „dziećmi cięć budżetowych” w Zjednoczonym Królestwie. – Naj...
Bakterie bytujące w jamie ustnej, w tym na języku, mogą mieć związek ze zmianami funkcji mózgu postępującymi wraz z wiekiem – taki wniosek płynie z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Exeter. Brytyjscy badacze wykazali też, że n...
Okres pandemii, w którym dostęp do leczenia stomatologicznego był w wielu krajach utrudniony, a czasowo nawet niemożliwy, sprzyjał pojawieniu się wielu „porad” z zakresu stomatologii niepopartych wiedzą fachową, a nawet przeczących zdrowemu rozsądkow...
Podczas dorocznego spotkania American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) zaprezentowane zostały badania, z których wynika, że stosowanie pasty do zębów z dodatkiem odpowiednich ilości ekstraktu z orzeszków ziemnych jest skuteczną metod...
Fluor od dziesiątek lat wykorzystywany jest jako składnik past do zębów. Ma właściwości wzmacniające szkliwo i zwalczające próchnicę. Jednak od jakiegoś czasu coraz częściej na drogeryjnych półkach można spotkać pasty bez fluoru. W poniższym artykule...
Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych japońscy naukowcy podali, że matcha, napój herbaciany coraz popularniejszy także w Polsce, hamuje wzrost bakterii Porphyromonas gingivalis, która prowadzi do zapalenia przyzębia. Periodontitis to z...
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Microbiology Spectrum” wskazują, że galusan epikatechiny (ECG) – naturalny związek występujący w klonie – może skutecznie hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Substancja ta, dzięki swojej nat...