Drożeją słodzone napoje – podatek cukrowy wchodzi w życie
Drożeją słodzone napoje – podatek cukrowy wchodzi w życie
1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce z plagą otyłości i cukrzycy. Nie od dziś wiadomo również, że spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko występowania próchnicy.
Opłata cukrowa obejmuje napoje z dodatkiem cukrów, a także innych substancji słodzących, w tym m.in. tzw. „energetyki”, które jednocześnie zostały obłożone specjalną opłatą od dodatku kofeiny lub tauryny. W efekcie zwiększą się ceny tego rodzaju napojów, co ma zniechęcić konsumentów do ich częstego zakupu.
– Opłata od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących to jeden z elementów rządowych działań na rzecz ograniczenia występowania nadwagi i otyłości w społeczeństwie. Chcemy poprawić jakość diety Polaków poprzez ograniczenie spożycia słodkich napojów. Musimy pamiętać, że prawidłowe żywienie stanowi najważniejszy czynnik środowiskowy, mający wpływ na rozwój organizmu oraz zapewnienie dobrego stanu zdrowia. Konsekwencje nieprawidłowego żywienia wpływają nie tylko na okres dziecięcy, ale także na potencjał zdrowotny organizmu w wieku dorosłym – czytamy w komunikacie ministerstwa zdrowia dotyczącym wprowadzanej opłaty.
Opłata cukrowa nie jest wcale polskim „wynalazkiem”. Wcześniej wprowadzono ją już bowiem w wielu innych krajach (m.in. we Francji czy Wielkiej Brytanii). Na świecie jest znana powszechnie jako tzw. „sugar tax”. Wszędzie jednak ma spełniać podobne zadania, czyli przeciwdziałać narastaniu epidemii otyłości i cukrzycy poprzez kształtowanie prozdrowotnych zachowań konsumenckich.
Do wdrażania tego rodzaju „instrumentów fiskalnych” w ramach promocji zdrowego żywienia oraz walki z chorobami cywilizacyjnymi od lat zachęcają m.in. eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podobne działania stosowane są już zresztą od lat w przypadku przeciwdziałania nikotynizmowi.
Co warto wiedzieć o opłacie cukrowej
W związku z wprowadzeniem opłaty cukrowej można się spodziewać wzrostu cen napojów z dodatkiem cukru i substancji słodzących, a także z dodatkiem kofeiny lub tauryny. Jak wysokiego?
W praktyce nie do końca można to przewidzieć, gdyż będzie to zależeć w dużej mierze od producentów i handlowców oraz ich polityki cenowej. Jednak warto wiedzieć, że zgodnie z wchodzącymi w życie od nowego roku przepisami maksymalna wysokość opłaty wyniesie 1,2 zł w przeliczeniu na 1 litr napoju, przy czym wysokość opłaty będzie ustalana indywidualnie w zależności od zawartości poszczególnych składników konkretnego produktu.
Jak te podwyżki przełożą się na sprzedaż słodzonych napojów w Polsce? Czas pokaże, jednak wiele badań naukowych i analiz rynkowych potwierdziło już skuteczność tego typu rozwiązań w kształtowaniu prozdrowotnych zachowań konsumenckich.
W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.
Źródła:
https://www.gov.pl/web/zdrowie
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Tuffs (USA) wynika, że napoje słodzone cukrem są odpowiedzialne za ponad 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy, a także 1,1 mln nowych przypadków chorób układu krążenia rocznie na ca...
Jak donoszą brytyjskie media, jest prawdopodobne, że urzędująca od dwóch tygodni premier Zjednoczonego Królestwa Liz Truss doprowadzi do unieważnienia tzw. „podatku cukrowego” pobieranego od obecnych na brytyjskim rynku producentów słodzonych napojów...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...
Według przeprowadzonych w Niemczech badań 20-procentowa dopłata do cen słodzonych napojów bezalkoholowych pozwoli ograniczyć liczbę osób z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu krążenia, co w ciągu najbliższych dwóch dekad przełoży się na ...
Według wyliczeń, wprowadzenie w Australii podatku cukrowego pozwoliłoby na pozyskanie wpływów budżetowych na poziomie 60 mln dolarów w ciągu 10 lat, a pieniądze te mogłyby zostać przeznaczone na dofinansowanie publicznej stomatologii. Badanie na tem...
Kajetan to pacjent, który od 20 lat skutecznie miga się od wizyt u dentysty. Efekt jest oczywisty – próchnica! Kajetan był ostatnio widziany na terenie Targów w Krakowie. Na kolejną akcję specjalną rusza więc agent Trzon. James Trzon. Wokół tej zaba...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Wiele wskazuje na to, że wyższe koszty zakupu słodzonych napojów działają skuteczniej niż kampanie uświadamiające szkodliwość tego typu produktów spożywczych. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, rok po wprowadzeniu podatku od n...