Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie”
Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie”
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właściwie we wszystkich przetworzonych produktach, które spożywamy, nawet w takich, w których się go nie spodziewamy – mówi mgr Paulina Mintzberg-Wachowicz, licencjonowana higienistka stomatologiczna, prezes Sekcji Profilaktyki i Promocji Zdrowia PTS-u, edukatorka szkolna, wolontariuszka Fundacji Wiewiórki Julii, autorka artykułów z zakresu profilaktyki stomatologicznej.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
– Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorot...
Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS. Nie ma ...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...
Jakie działania z zakresu profilaktyki stomatologicznej są najskuteczniejsze u dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, z którymi współpraca jest utrudniona, a czasem nawet niemożliwa? – Przede wszystkim stawiamy na edukację rodziców w zakresie pr...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
– Będziemy robili wszystko, aby odwrócić statystyki, promować profilaktykę i coraz mocniej uświadamiać społeczeństwo o jej znaczeniu – mówi prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego prof. Marzena Dominiak o stanie zdrowia jamy ustnej wśród Po...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób szuka alternatyw dla białego cukru. Jednym z jego popularnych zamienników jest ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Czy faktycznie jest to zdrowszy wybór? Jak ksylitol...
Polska przestanie być w tym roku ostatnim krajem w Unii Europejskiej, który nie zapewnia bezpłatnych szczepień przeciwko wirusowi HPV. Eksperci uczestniczący w konferencji „Priorytety w ochronie zdrowia 2023” uznali to za przełomową, lecz mocno spóźn...
Takie czynniki, jak płeć żeńska, niezdrowy styl życia czy problematyczne korzystanie z Internetu (zbyt częste, za długie, uzależniające) mogą znacząco podnosić prawdopodobieństwo występowania próchnicy zębów u dzieci. Do takich wniosków doszli autorz...