Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Publikacja:
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z George Institute for Global Health, zdecydowana większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie sztucznie dodawany cukier. Badacze przeanalizowali skład ponad 34 tys. produktów – zarówno podstawowych, takich jak chleb, mleko czy sery, jak również półproduktów i żywności zapakowanej. Okazało się, że ponad 70% jest sztucznie dosładzanych.

Po zapoznaniu się z wynikami badania Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby na opakowaniach swoich produktów umieszczali rzetelne informacje dotyczące ilości dodanego cukru. Nie można go bowiem stawiać na równi z cukrem naturalnie występującym w wielu produktach, zwłaszcza owocowych i warzywnych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwoli to konsumentom podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe, a jednocześnie może przyczynić się do spadku zachorowań na takie schorzenia, jak próchnica, cukrzyca czy otyłość. – Co roku w Australii z powodu chorób jamy ustnej hospitalizowanych jest 24 tys. dzieci. Próchnicę zębów mlecznych notuje się u ponad połowy australijskich 6-latków, a próchnicę zębów stałych – u 50% 12-latków – powiedział dr Hugo Sachs, prezes Australian Dental Association.

Dodatkowe informacje na opakowaniach żywności mogą być jednak również bardzo przydatne dla osób dorosłych. Jak wykazał raport opracowany przez fundację Choice, dorośli dzięki rzetelnemu oznakowaniu produktów spożywczych mogliby uniknąć spożywania nawet… 26 łyżeczek cukru dziennie.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej? O tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. Hans, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Wielkanoc jedzenie
Jak świętować bez wyrzucania żywności? Asysta

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...

dieta
Jesteś tym, co jesz – o wpływie żywności UPF na zdrowie Asysta

Słowa „Jesteś tym, co jesz”, które jako pierwszy miał wypowiedzieć w 1826 r. francuski pisarz i filozof Anthelme Brillat-Savarin, potwierdzają wpływ diety na nasze życie, zdrowie i samopoczucie. Nie może więc dziwić, że nie chcemy diety bezwartościow...

dentyTci leki
Co dentyści powinni wiedzieć przepisując leki? Lekarz

Ze względu na bezpieczeństwo pacjentów wskazane jest, aby stomatolodzy i farmaceuci dzielili się informacjami na temat leków przepisywanych pacjentom gabinetów dentystycznych. W portalu Dentistry IQ swoją opinię na ten temat prezentuje Barbara Madej,...

ROZWIŃ WIĘCEJ
sztuczne dodatki
The FASEB Journal: Dodatki do żywności mogą szkodzić jelitom Lekarz

Dodatki do żywności – w tym słodziki i sztuczne barwniki – mogą nasilać stany zapalne w jelitach – wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”. – Aktualne dowody wskazują, że ekspozycja na ni...

ultraprzetworzona zywnosc
Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności Lekarz

Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...

niezdrowa zywnosc
Opodatkowanie niezdrowej żywności zmniejszy jej spożycie? Lekarz

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...

Paulina Mintzberg Wachowicz videonews 2
Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie” Asysta

W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...

metformina
Metformina a leczenie stomatologiczne. Co powinni wiedzieć dentyści? Lekarz

Metformina to powszechnie stosowany lek przeciwcukrzycowy, obniżający stężenie glukozy we krwi pacjentów z cukrzycą typu 2. Jak wynika z danych dotyczących rynku leków w Stanach Zjednoczonych, w 2021 r. był to drugi najczęściej przepisywany lek w USA...

zywnosc dla niemowlat
UK: kiedy niższa zawartość cukru w żywności dla niemowląt? Lekarz

Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...