Bakterie z rodziny promieniowców mogą hamować rozwój cukrzycy
Bakterie z rodziny promieniowców mogą hamować rozwój cukrzycy
Niektóre bakterie z rodziny promieniowców zamieszkujące jamę ustną mają właściwości chroniące przed rozwojem cukrzycy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Vanderbilt.
Bakterie z rodziny promieniowców (Actinobacteria) są czołowymi producentami związków bioaktywnych, w tym o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwnowotworowym oraz przeciwwirusowym. Na podstawie dotychczasowych badań ustalono, że 80% poznanych antybiotyków pochodzenia naturalnego to metabolity promieniowców. Zalicza się do nich m.in. tetracyklina, kanamycyna, neomycyna oraz cykloseryna.
Okazuje się również, że promieniowce zamieszkujące jamę ustną – a przede wszystkim gatunki Actinomyces i Atopobium – chronią organizm przed cukrzycą. Badania w tym kierunku przeprowadzili naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Vanderbilt. Dokładnie przeanalizowali oni mikrobiomy jamy ustnej 98 pacjentów z rozpoznaną cukrzycą, 99 osób otyłych bez cukrzycy oraz 97 osób bez cukrzycy i o normalnej wadze ciała. Analiza wykazała, że zarówno u osób otyłych bez cukrzycy, jak i u pacjentów zdrowych z normalną masą ciała ilość bakterii z rodziny promieniowców w jamie ustnej jest znacznie wyższa niż u pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą.
– Osoba z cukrzycą w gabinecie stomatologicznym to pacjent, który potencjalnie będzie się gorzej goił – mówi prof. dr hab. n. med. Maciej T. Małecki, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. – Jeżeli pacjent jest świadomy swojej cukrzycy, jego leczenie nie jest dla nas wyzwaniem. Jest łatwiej, bo pacjent jest na wyższym poziomie świadomości zdrowotnej. Prawdziwym wyzwaniem jest przekonanie osób, które czują się zdrowe, do wizyt kontrolnych – dodaje dr Anna Lella, stomatolog.
AF
Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Większość osób z cukrzycą pracuje zawodowo. Choroba nie jest przeszkodą, ale – jak wynika z raportu „Barometr Polskiej Diabetologii” – w miejscu pracy często brakuje podstawowej wiedzy, np. jak zachować się, gdy dochodzi do spadku glikemii u osoby ch...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Został ustanowiony w 1991 r. przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako odpowiedź na wyzwania związane z rosnącą liczbą przypadków cukrzycy na cał...
Wizyty u dentysty z powodu problemów zdrowotnych występujących w czasie ciąży mają przełożenie ma mniejsze ryzyko wystąpienia schorzeń specyficznych dla tego szczególnego okresu w życiu kobiety – cukrzycy ciążowej oraz nadciśnienia ciążowego. Badanie...
Przeprowadzone w Szwecji – jak dotąd największe w tym kraju – badanie populacyjne wykazało, że osoby z cukrzycą częściej cierpią na zapalenie przyzębia. Jednocześnie pacjenci z periodontitis są bardziej narażeni na powikłania cukrzycowe – szczególnie...
Choroba przyzębia może podwyższać ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, dlatego stan zdrowia jamy ustnej kobiety powinien być pod kontrolą zarówno przed, jak i w trakcie ciąży. Badanie przeglądowe oceniające zależność obu schorzeń zostało opublikowan...
Wprowadzenie badań przesiewowych w kierunku cukrzycy u pacjentów stomatologicznych z grupy podwyższonego ryzyka może być łatwą do wdrożenia i szeroko akceptowaną przez pacjentów metodę wczesnego wykrywania tej choroby. Wyniki badania naukowców z Nowe...
Osoba dentysty, jego kompetencje zawodowe oraz podejście do pacjenta decydują o tym, czy będzie on kontynuował – często przez długie lata – terapię u tego właśnie stomatologa. Potwierdza to badanie, jakie zostało w ostatnim czasie przeprowadzone w Wi...
Badanie prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Plymouth i University Hospitals Plymouth NHS Trust (Wielka Brytania) poddało ocenie związek jaki zachodzi pomiędzy bakteriami bytującymi w jamie ustnej, przede wszystkim Streptococcus anginosus, a r...