Akrylamid powoduje raka?
Akrylamid powoduje raka?
Badanie prowadzone przez brytyjską agencję Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że trzynaście z nich może mieć działanie rakotwórcze.
Według FSA w wielu produktach, po które codziennie sięgamy, znajduje się akrylamid.
To substancja chemiczna powstająca podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120 st. C) – informuje dziennik.pl.
Wśród produktów wskazywanych przez FSA znajduje się m.in. kawa rozpuszczalna, chipsy, czy herbatniki dla niemowląt i dzieci.
Według specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju nowotworu.
Eksperci z FSA powołują się na wyniki badań na gryzoniach laboratoryjnych.
Na tej podstawie twierdzą, że akrylamid może wywoływać u ludzi raka poprzez interakcję z DNA w komórkach.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Czeka nas epidemia zachorowań na marskość wątroby i raka wątrobowokomórkowego. Ma to związek z zakażeniami wirusem zapalenia wątroby typu C – alarmują eksperci. Z szacunków wynika, że w Polsce 140 tys. osób jest zakażonych HCV, ale większość z nich o...
Chemioterapia i radioterapia to potężne narzędzia w walce z nowotworami, ale niosą ze sobą również wiele skutków ubocznych – w tym poważne problemy stomatologiczne. Eksperci podkreślają, że konsultacja z dentystą jeszcze przed rozpoczęciem leczenia o...
Cytowany przez BBC News dr Ansaf Azhar, dyrektor ds. zdrowia publicznego w Radzie Hrabstwa Oxfordshire stwierdził, że w perspektywie wielu lat skutki rozpowszechnionej wśród Brytyjczyków otyłości mogą być bardziej groźne dla zdrowia niż COVID-19. An...
W pracy, która ukazała się 11 marca w „Journal of the American Dental Association”, przedstawiony został przypadek 60-letniego pacjenta z neuroendokrynnym nowotworem jelita cienkiego, który dał przerzuty do stawu skroniowo-żuchwowego żuchwy. Uznaje s...
W portalu stomatologicznym Dental Review News dr Parneet Sehmi, główny lekarz dentysta jednej z londyńskich klinik stomatologicznych, podał listę produktów spożywczych oraz napojów, które mogą powodować przebarwienia zębów. Spożycie niektórych z nich...
Naukowcy ze School of Dentistry w Loma Linda University w Kalifornii otrzymali grant w wysokości 4 mln dolarów na badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (artificial intelligence, AI) w szybkiej identyfikacji pacjentów ze stanami przednowot...
Stan zapalny dziąseł u pacjentów zgłaszających się na leczenie zachowawcze to częsty, ale zarazem niechciany problem. – Jako dentyści zajmujący się leczeniem zachowawczym skupiamy się na prawidłowym założeniu estetycznego, szczelnego wypełnienia – mó...
Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...
Dane pochodzące z brytyjskiego Urzędu Statystyk Narodowych (ONS) potwierdzają, że jeden na trzech pacjentów onkologicznych czeka obecnie dłużej niż standardowy okres dwóch miesięcy na rozpoczęcie specjalistycznego leczenia. W Wielkiej Brytanii 62 d...
Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...
Polska jest w czołówce krajów, w których chorych na nowotwór jest więcej niż wyleczonych – wynika z Europejskiego Sondażu Społecznego. Obecnie 8% Polaków choruje na raka, a 4% ma za sobą tę chorobę. Najgorzej jest na Węgrzech – 16% chorych i 3% wylec...