Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru
Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.
Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym spożywała około kilograma cukru w czystej postaci miesięcznie. Według analityka rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Pawła Wyrzykowskiego oznacza to, że w ciągu ostatniej dekady średnie spożycie cukru w przeliczeniu na jedną osobę spadło o około pół kilograma.
Najwięcej czystego cukru spożywa się w gospodarstwach rolników oraz emerytów i rencistów, z kolei najmniej – w gospodarstwach domowych osób prowadzących własną działalność gospodarczą. Jak podkreśla Paweł Wyrzykowski, spadek spożycia czystego cukru to efekt zmiany stylu życia Polaków – rzadziej słodzimy kawę i herbatę, pieczemy mniej ciast i robimy mniej słodzonych przetworów domowych.
Jednak co ciekawe, mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego spożycie całkowite rośnie. W 2016 r. wyniosło ono średnio 42,3 kilograma rocznie, czyli o 4% więcej niż w 2015 r. Dane te potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych. Z powodu zniesienia unijnych limitów na produkcję cukru, które nastąpiło 1 października, w najbliższym czasie ceny cukru powinny spaść, co z kolei może wpłynąć na zwiększenie jego spożycia.
– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej.
AF
Fot. Saramukitza, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W listopadzie 2022 r. ceny usług stomatologiczny wzrosły o 17,3% rok do roku - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. To najwyższy wzrost w całym sektorze ochrony zdrowia. Wzrost cen w sektorze ochrony zdrowia w listopadzie 2022 r. wyniósł ...
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w lipcu 2021 r. wskaźnik inflacji osiągnął 5% w skali roku - to najwyższy poziom od blisko 20 lat. Na rosnące ceny składają się zarówno drożejące usługi, jak i towary. Wśród tych pierwszych widoczny jest ...
Według Głównego Urzędu Statystycznego, w czerwcu inflacja wyniosła 15,5% - najwięcej od 1997 r. O 14,9% rok do roku wzrosły ceny usług stomatologicznych. Jak podał pod koniec ubiegłego tygodnia GUS, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2022...
Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała jakiś czas temu zalecenia, które mają pomóc ...
W kwietniu 2021 r. ceny usług stomatologicznych wzrosły w ujęciu rocznym o 12,5% - poinformował Główny Urząd Statystyczny. Ogólnie, w kwietniu 2021 r. inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 3,9% rok do roku. Według komunikatu NBP, in...
W listopadzie 2023 r. ceny leczenia stomatologicznego wzrosły o 11,8% rok do roku – wynika z ostatecznych danych dotyczących inflacji konsumenckiej za listopad br. opublikowanych przez GUS. W całym sektorze zdrowia bardziej podrożały tylko usługi szp...
Kolejny poseł zainteresował się sytuacją publicznej stomatologii, w tym wycenami świadczeń stomatologicznych, niezmienianymi od 13 lat. Tym razem interpelację w tej sprawie wystosował Waldemar Sługocki. - Utrzymanie gabinetów stomatologicznych z roku...
O 14,1% rok do roku wzrosły w lipcu 2023 r. ceny leczenia stomatologicznego w Polsce – poinformował Główny Urząd Statystyczny. To największy wzrost w całym sektorze zdrowia. Według ostatniego komunikatu Głównego Urzędu Statystycznego, ceny towarów i...
Papierosy pali już blisko co trzeci dorosły Polak – informuje najnowszy raport Polskiej Akademii Nauk. Odsetek palących wzrósł u nas do 28,8%, a sprzedaż papierosów o 20% w porównaniu z 2015 r. Ministerstwo zdrowia przyznało, że nie zrealizuje celu w...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...