Paradontoza czynnikiem rozwoju cukrzycy ciążowej
Paradontoza czynnikiem rozwoju cukrzycy ciążowej
Spis treści
Choroba przyzębia może podwyższać ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, dlatego stan zdrowia jamy ustnej kobiety powinien być pod kontrolą zarówno przed, jak i w trakcie ciąży. Badanie przeglądowe oceniające zależność obu schorzeń zostało opublikowane na początku grudnia w czasopiśmie naukowym „Primary Care Diabetes”.
Autorzy pracy podali, że programy dotyczące zdrowia jamy ustnej kobiet w wieku rozrodczym i kobiet w ciąży mogą wymagać poprawy kontroli procesów metabolicznych zachodzących w organizmie matki. Ma to pozwolić na ograniczenie ryzyka powikłań.
– Obecność choroby przyzębia można uznać za czynnik predysponujący do rozwoju u kobiety ciężarnej cukrzycy ciążowej – napisali naukowcy z zespołu kierowanego przez dr. Juana Manuela Garcíi-Martosa z Medical Clinic Bulevar w Jaen oraz Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu w Jaen (Hiszpania).
Zapalenie przyzębia zwiększa insulinooporność
W czasie ciąży choroba przyzębia zwiększa insulinooporność i pogłębia stan zapalny, zwiększając ryzyko wystąpienia cukrzyca ciężarnych (ang. gestational diabetes mellitus; GDM). To natomiast wiąże się z długoterminowymi zagrożeniami dla zdrowia, takimi jak dyslipidemia, nadciśnienie oraz choroby układu krążenia. Autorzy podali, że kontrola zarówno cukrzycy ciężarnych, jak i periodontopatii jest konieczna, aby zapobiec powikłaniom ciąży, ponieważ obydwa stany wiążą się z występowaniem procesów zapalnych.
W przeglądzie systematycznym autorzy z Jean przeanalizowali 11 badań z udziałem łącznie 2032 uczestników w celu oceny związku między chorobami przyzębia a GDM. Uwzględnione w przeglądzie badania obejmowały okres od kwietnia 2008 r. do marca 2022 r.
Korzystając z modelu efektów stałych z metodą odwrotnej wariancji, analiza wykazała, że periodontopatie podwyższają ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej (iloraz szans [OR] = 1,78; 95% przedział ufności [CI], 1,36 do 2,34), przy 40,83% zmienności między badaniami. Aby to uwzględnić, zastosowano model efektów losowych, potwierdzając, że paradontoza jest czynnikiem ryzyka wystąpienia GDM (OR = 1,83; 95% CI, 1,25 do 2,69; p < 0,0017).
Naukowcy z Hiszpanii przyznali, że ich badanie miało pewne ograniczenia, w tym zbyt małą liczbę opublikowanych prac, które można było włączyć do przeglądu.
Procesy metaboliczne w organizmie ciężarnych pod większą kontrolą
– Opracowanie specjalnych programów ochrony zdrowia jamy ustnej kobiet w wieku rozrodczym i w ciąży ma zasadnicze znaczenie dla poprawy kontroli procesów metabolicznych u matki oraz ograniczenia powikłań położniczych i okołoporodowych – podsumowali autorzy pracy zatytułowanej „Association between periodontal disease and gestational diabetes: Systematic review and meta-analysis”.
– Aby faza podtrzymująca leczenia chorób przyzębia była skuteczna, pacjent musi być zmotywowany do jej przeprowadzenia. Musimy umieć wytłumaczyć pacjentowi związek przyczynowo-skutkowy między fazą podtrzymującą a utrzymaniem w czasie efektów leczenia – mówi o czynnikach kluczowych dla długoterminowej skuteczności leczenia chorób przyzębia dr n. med. Maciej Nowak, specjalista periodontologii oraz stomatologii ogólnej, mazowiecki konsultant wojewódzki w dziedzinie periodontologii, nauczyciel akademicki, członek Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego i European Federation of Periodontology.
Źródła: https://www.dentistryiq.com/
https://www.primary-care-diabetes.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wprowadzenie badań przesiewowych w kierunku cukrzycy u pacjentów stomatologicznych z grupy podwyższonego ryzyka może być łatwą do wdrożenia i szeroko akceptowaną przez pacjentów metodę wczesnego wykrywania tej choroby. Wyniki badania naukowców z Nowe...
Wizyty u dentysty z powodu problemów zdrowotnych występujących w czasie ciąży mają przełożenie ma mniejsze ryzyko wystąpienia schorzeń specyficznych dla tego szczególnego okresu w życiu kobiety – cukrzycy ciążowej oraz nadciśnienia ciążowego. Badanie...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Przeprowadzone w Szwecji – jak dotąd największe w tym kraju – badanie populacyjne wykazało, że osoby z cukrzycą częściej cierpią na zapalenie przyzębia. Jednocześnie pacjenci z periodontitis są bardziej narażeni na powikłania cukrzycowe – szczególnie...
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Został ustanowiony w 1991 r. przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako odpowiedź na wyzwania związane z rosnącą liczbą przypadków cukrzycy na cał...
14 listopada – w dniu urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga – obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W 2024 r. obchody skupiają się na konsekwencjach psychicznych życia z cukrzycą – najnowsze badanie Międzynarodowej Federacji Diabetologiczn...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z uniwersytetów w Lejdzie i Amsterdamie wykazano, że osoby, które mają w zwyczaju kłaść się spać później i później też wstają, są o prawie 50% bardziej zagrożone zachorowaniem na cukrzycę typu 2 niż ci, który...
Badanie przeprowadzone wspólnie przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej wskazuje, że nietoperze żywiące się owocami mogą okazać się kluczem do opracowania nowej metody leczenia cukrzycy. Decyduje o tym dieta wysokocukrowa tych ssa...
Pacjenci z zapaleniem przyzębia mogą być w znacznie większym stopniu zagrożeni rozwojem łysienia plackowatego (alopecia areata, AA), choroby autoimmunologicznej charakteryzującej się utratą włosów. Taki wniosek płynie z badania opublikowanego w czaso...
Większość osób z cukrzycą pracuje zawodowo. Choroba nie jest przeszkodą, ale – jak wynika z raportu „Barometr Polskiej Diabetologii” – w miejscu pracy często brakuje podstawowej wiedzy, np. jak zachować się, gdy dochodzi do spadku glikemii u osoby ch...
Przy okazji obchodzonego 14 listopada Światowego Dnia Cukrzycy warto przypomnieć o wynikach badania amerykańskich naukowców, które jakiś czas temu opublikowano na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives of Oral Biology”. Dowiodło ono, że ...