IDJ: czy aftoza nawrotowa jest związana z dietą?
IDJ: czy aftoza nawrotowa jest związana z dietą?
Spis treści
Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „International Dental Journal”, wskazują, że spożycie przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, może odgrywać istotną rolę w wywoływaniu nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej (ang. recurrent aphthous stomatitis; RAS).
Jak podali badacze, problem nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej dotyczy częściej kobiet, w których diecie znalazło się mniej cynku, a spożycie witaminy C było wyższe.
Dieta o wysokim potencjale antyoksydacyjnym uchroni przed RAS
– Jeśli zostanie to potwierdzone w kolejnych badaniach, zalecanie diety o wysokim potencjale antyoksydacyjnym może zostać uznane za czynnik ochronny przed nawracającym aftowym zapaleniem jamy ustnej – napisali autorzy z zespołu dr Maryam Gholamalizadeh z Uniwersytetu Nauk Medycznych Shahid Beheshti w Teheranie (Iran).
Owrzodzenia to najbardziej powszechne schorzenie błony śluzowe jamy ustnej. Według danych National Institutes of Health’s National Library of Medicine, chorobą tą dotkniętych jest około 10% światowej populacji, przy czym nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej występuje nieco częściej u kobiet.
Wciąż brak dokładnej wiedzy na temat etiologii RAS, choć możliwe czynniki ją wywołujące obejmują genetykę, stres, zmiany hormonalne, alergie i działanie układu odpornościowego. Chociaż owrzodzenia te często goją się samoistnie i nie stwarzają innych zagrożeń dla zdrowia, często są bolesne.
Badanie w udziałem prawie 180 kobiet
Aby zbadać związek zachodzący między indeksem antyoksydacyjnym w diecie (dietary antioxidant index; DAI) a występowaniem nawracających owrzodzeń jamy ustnej, przeprowadzono badanie przekrojowe z udziałem 144 kobiet obciążonych RAS oraz 135 kobiet, u których owrzodzenia nie występowały. Do oceny wpływu witamin A, C, E oraz manganu, selenu i cynku w diecie wykorzystano kwestionariusz. Aby zmierzyć zdolność antyoksydacyjną diety uczestniczek, zastosowano DAI i przeprowadzono modele regresji.
Jeżeli chodzi o obecność przeciwutleniaczy w diecie, kobiety wolne od RAS miały wyższe spożycie cynku (12,01 ± 4,14 w porównaniu do 10,94 ± 4,64 mg/d, p = 0,043) oraz niższe spożycie witaminy C (182,29 ± 115,83 w porównaniu do 243,68 ± 193,28 mg/d, p = 0,003).
Natomiast w przypadku wyników DAI, średni wskaźnik antyoksydacyjny witaminy C był znacznie niższy (-0,19 ± 0,72 vs. 0,2 ± 1,20, p = 0,003), a średni wskaźnik cynku był znacznie wyższy (0,12 ± 0,94 vs. -0,12 ± 1,05, p = 0,043) w przypadku kobiet, u których nie występowało nawracające aftowe zapalenia jamy ustnej w porównaniu do pań, które zmagały się z tą chorobą.
Jak zaznaczyli naukowcy z zespołu dr Gholamalizadeh, konieczna jest kontynuacja badań nad tą tematyką, niemniej obecne badanie wskazuje na możliwy związek pomiędzy ryzykiem nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej a indeksem antyoksydacyjnym w diecie.
Autorami pracy pt. „Dietary Antioxidant Index and the Risk of Recurrent Aphthous Stomatitis” są reprezentujący kilka uczelni medycznych w Iranie specjaliści z zakresu m.in. żywienia, chorób metabolicznych, fizjologii oraz promocji zdrowia.
Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między zmianami cywilizacyjnymi a występowaniem i przebiegiem schorzeń jamy ustnej są nierozerwalne – mówi dr n. med. Alicja Aluchna.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://www.sciencedirect.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech dowiodło, że osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy ...
Amyloidoza związana z dializą (ang. dialysis-related amyloidosis; DRA) należy do relatywnie rzadko występujących schorzeń charakteryzujących się pozakomórkowym tworzeniem nierozpuszczalnych włókien amyloidu u pacjentów długotrwale dializowanych. Pr...
Naukowcy z Wielkiej Brytanii odkryli, że dieta naśladująca post (ang. fasting-mimicking diet, FMD) może prowadzić do ograniczenia stanu zapalnego u pacjentów zmagających się z ciężką chorobą przyzębia. Artykuł dotyczący tej problematyki ukazał się w ...
Naukowcy z Niemiec i Republiki Południowej Afryki poddali badaniu skamieniałe szkliwo zębów ssaków z rodziny człowiekowatych. Przeprowadzone analizy potwierdziły, że australopiteki spożywały bardzo mało mięsa lub nie jadły go w ogóle. Podstawę ich di...
Stosowana przez krótki czas dieta składająca się wyłącznie z soków owocowych może negatywnie wpływać na mikrobiotę jamy ustnej i zwiększać liczbę bakterii jelitowych, które wywołują problemy trawienne, stany zapalne, a także pogarszają funkcje poznaw...
Wiele osób wciąż próbuje odchudzać się na własną rękę, co często kończy się szybkim zaprzestaniem diety i efektem jojo. Natomiast te osoby, które decydują się korzystać z pomocy dietetyka, borykają się z wysokimi cenami takich usług, niską responsywn...
Weganizm w różnych populacjach na całym świecie zyskuje coraz większą popularność. O tym, jaki jest wpływ diety wegańskiej na zdrowie jamy ustnej, informuje w swoim materiale brytyjski portal stomatologiczny Dentist.co.uk. Osób, które wykluczyły ze ...
Osoby cierpiące na przewlekłą chorobę nerek (PChN) są bardziej narażone na utratę zębów – sugerują wyniki najnowszego badania koreańskich naukowców, opublikowanego 20 lipca w czasopiśmie „Renal Failure”. W ramach badania grupa naukowców z Wydziału ...
Trzecie zęby trzonowe mogą sprawiać wiele problemów – nierzadko są nieprawidłowo ustawione w łuku zębowym, zatrzymane lub tylko częściowo wyrznięte. W związku z tym lekarze dentyści często zalecają ich usunięcie, aby zapobiec prawdopodobnym powikłani...
Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania), dieta bogata w tłuszcze nasycone i podwyższająca poziom cholesterolu może przyczynić się do szybszego zaniku tkanek kości wyrostka zębodołowego związanego z ch...
Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Odpowiedni dobór składników odżywczych może znacząco wzmocnić strukturę zębów i dziąseł, podczas gdy niewłaściwe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju próchnicy, erozji szkliwa i c...