American Society of Microbiology: bakterie z jamy ustnej a migrena
American Society of Microbiology: bakterie z jamy ustnej a migrena
Badacze z University of California twierdzą, że migrena – jedna z najbardziej powszechnych chorób na świecie – może być efektem działania bakterii bytujących w jamie ustnej.
Naukowcy z University of California twierdzą, że migrena może być efektem szkodliwego działania bakterii zamieszkujących jamę ustną. Chodzi dokładnie o drobnoustroje przetwarzające związki azotu. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie „American Society of Microbiology”.
Migrena jako efekt działania szkodliwych bakterii
Przeprowadzając swoje badanie naukowcy oparli się na wcześniejszych tezach głoszących, że istnieją pewne grupy produktów spożywczych, mogących powodować migreny. Zaliczają się do nich m.in. wino, czekolada, produkty mięsne oraz liściaste warzywa. Wszystkie one zawierają duże ilości azotanów, które są przekształcane przez zamieszkujące jamę ustną bakterie w tzw. azotyny. Te z kolei przedostają się do krwi, zmieniają w tlenek azotu i u około 80% pacjentów mogą powodować skutki uboczne w postaci bardzo silnych bólów głowy.
Badanie przeprowadzone przez grupę naukowców polegało na usystematyzowaniu szczepów bakterii ze 172 próbek śliny oraz blisko 2 tys. próbek kału pochodzących od ogólnie zdrowych osób, które wcześniej zgodziły się wypełnić ankiety dotyczące epizodów związanych z bólami głowy. Analiza ta udowodniła, że liczebność bakterii u osób, u których migrena występuje częściej jest znacznie wyższa niż u osób, które nie borykają się z bólami głowy.
Kolejny etap badań będzie dotyczył pacjentów ze zdiagnozowanymi różnymi typami migren. Naukowcy mają zamiar sprawdzić, jak poziom tlenku azotu jest skorelowany z poszczególnymi dolegliwościami migrenowymi.
Długotrwały ból zęba czy ból głowy (niewykluczone, że także wynikający ze stanu zdrowia jamy ustnej) czasami doprowadza do tego, że pacjenci regularnie i stale przyjmują leki przeciwbólowe. Zapominają przy tym, że takie lekarstwa działają jedynie na objawy, a nie przyczynę schorzenia. Co gorsze, nie pozostają bez wpływu na ogólny stan zdrowia całego organizmu.
Źródło: https://journals.asm.org/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Higiena jamy ustnej to kluczowy element profilaktyki chorób zębów i dziąseł. Składa się na nią szczotkowanie zębów, oczyszczanie przestrzeni między zębami oraz języka, a także płukanie jamy ustnej. Usta można płukać zwykłą wodą, ale lepszym wyborem s...
Badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii twierdzą, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów. Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców zieleniejących. Część z nich stale zasiedl...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Poparzenia jamy ustnej to dość częsty problem – delikatna błona śluzowa jest szczególnie podatna na uszkodzenia termiczne, chemiczne czy mechaniczne. Z punktu widzenia pacjenta zaraz po wystąpieniu urazu kluczowe jest właściwe postępowanie, które moż...
Obecność niektórych bakterii w jamie ustnej oraz ich poziomy w mikrobiomie kobiet w ciąży mogą wykazywać związek z występowaniem stresu, lęku, depresji oraz zespołu stresu pourazowego (PTSD). Badanie podejmujące tę tematykę opublikowano 19 listopada ...
Bakterie beztlenowe jamy ustnej to grupa obejmująca wiele gatunków i rodzajów mikroorganizmów, które rozwijają się tylko w warunkach braku tlenu – gdy są wystawione na jego działanie, giną. Niektóre bakterie beztlenowe jamy ustnej mogą wywoływać m.in...
Zdrowie jamy ustnej ma ogromne znaczenie nie tylko w kontekście możliwości normalnego spożywania posiłków czy procesu artykulacji, ale również dla ogólnego stanu zdrowia organizmu. Zaniedbanie codziennej higieny może prowadzić do rozwoju próchnicy, c...
Wstępne badanie japońskich naukowców sugeruje, że Streptococcus anginosus – bakteria, która występuje w jamie ustnej oraz w jelitach – jest bardziej powszechna u osób, które przeszły udar mózgu. Wnioskami z badania autorzy podzielili się podczas Międ...
Naukowcy z ADA Forsyth Institute dokonali przełomowego odkrycia, które może przyczynić się do opracowania nowych terapii zwalczających Fusobacterium nucleatum – bakterię jamy ustnej łączoną nie tylko z chorobami przyzębia, ale również z rakiem jelita...
Błona śluzowa jamy ustnej to wyściełająca ją tkanka, która pełni wiele funkcji, m.in. ochronną i sensoryczną. Z jednej strony, jej złożona budowa i wszechstronność sprawiają, że odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia ogólnego, z drugiej – pod wzg...
Wyniki badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z Eurac Research Institute for Biomedicine w Bolzano (Włochy) dowodzą skutków zdrowotnych palenia papierosów, jak również tego, jaki wpływ na zdrowie (nie tylko jamy ustnej) ma rezygnacja z tyton...