NIK zapowiada kontrole jakości żywienia uczniów w szkołach
NIK zapowiada kontrole jakości żywienia uczniów w szkołach
Najwyższa Izba Kontroli przygotowuje kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych. Planuje rozpocząć ją jesienią tego roku w samorządach i szkołach pięciu województw. W centrali Izby odbyło się spotkanie ekspertów, którzy dyskutowali o tym, jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne, w tym unijne, przeznaczone na programy żywieniowe, z trwałym pożytkiem dla zdrowia dzieci.
Prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski przypomniał, że w roku szkolnym 2015/2016 wszedł w życie zakaz sprzedaży niezdrowych produktów w szkołach, który wywołał wiele kontrowersji, a nawet protesty (o tym, że w tym roku szkolnym zakaz częściowo zniesiono, informowaliśmy kilka dni temu). Zmodyfikowane miały być także cele programów żywieniowych, których głównym przesłaniem jest kształtowanie nawyków zdrowego żywienia. W szkołach, przede wszystkim podstawowych, realizowane są programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Szklanka mleka”. – Na programy te wydatkowano w ostatnim roku budżetowym około 250 mln złotych, skorzystało z nich od 11 do 14 tys. placówek oświatowych – wyliczał Krzysztof Kwiatkowski. – Jednocześnie znaczna liczba dzieci korzysta z programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”, często także w formie posiłku w szkołach. Program ten to kwota około 900 mln zł rocznie – dodał.
Prezes NIK zapowiedział kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych, która rozpocznie się jesienią tego roku w samorządach i szkołach pięciu województw. – Wstępne analizy pokazują, że wciąż mamy do czynienia z niedostatkiem działań edukacyjnych, niską świadomością i brakiem koordynacji pomiędzy poszczególnymi programami na terenie szkoły – poinformował Kwiatkowski. Stanowisko to potwierdzili eksperci zaproszeni do dyskusji.
Według badań Instytutu Żywności i Żywienia, ponad 20% polskich dzieci i nastolatków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Najwięcej w woj. mazowieckim i łódzkim. Polskie dzieci zaliczane są od kilku lat do najszybciej tyjących w Europie. – Wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród polskich dzieci to efekt głębokich zmian stylu życia, w tym głównie ograniczenia aktywności fizycznej i spożywania zbyt dużej ilości wysokokalorycznych przekąsek – mówiła prof. Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia, powołując się na badania, z których wynika, że ponad 50% dzieci i młodzieży w Polsce na co dzień żywi się nieprawidłowo. Jedzą zbyt tłusto, zbyt słodko i zbyt słono. Nieregularnie spożywają posiłki, zbyt rzadko jedzą w ciągu dnia albo zastępują właściwe posiłki przekąskami.
Z kolei prof. Barbara Woynarowska z Uniwersytetu Warszawskiego podkreśliła fakt, że dzieci w szkołach przebywają coraz dłużej (średnio 4-8 godzin), a powinny spożywać posiłek co 3-4 godziny. Tymczasem do szkoły przychodzi bez śniadania co 3 uczeń, a co 4 nie zjada w ogóle żadnego posiłku w czasie pobytu w szkole.
Dyskusja ekspertów skupiała się wokół trzech bloków tematycznych – błędów najczęściej popełnianych w organizacji żywienia w szkole, dobrych i złych praktyk organizowania oraz prowadzenia zajęć edukacyjnych, a także tego, w jaki sposób szkoła powinna rozpoznawać potrzeby i zagrożenia związane z nieprawidłowym żywieniem. W dyskusji brali udział eksperci z zakresu nauki o żywieniu i koordynatorzy programów żywieniowych, przedstawiciele świata nauki, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka, Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych. – Przekazane przez ekspertów opinie zostaną wykorzystane przy opracowywaniu programu kontroli wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych, co do której zasadności podjęcia przez NIK uczestnicy panelu nie mieli żadnych wątpliwości – skomentowała Jolanta Stawska, dyrektor Delegatury NIK w Krakowie.
– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte w postaci soku. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.
AF
Fot. Strona internetowa NIK
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W IV kwartale 2023 r. Narodowy Fundusz Zdrowia przeprowadził łącznie 137 kontroli realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. 22 kontrole obejmowały podmioty udzielające świadczeń stomatologicznych. W IV kwartale 2023 r. terenowe wydz...
W dniach 20-21 maja w Lublinie odbędzie się jubileuszowa XXV Międzynarodowa Konferencja Okrągłego Stołu „Kształcenie przed- i podyplomowe w stomatologii” organizowana przez Polskie Towarzystwo Edukacji Medyczno-Dentystycznej "Sapientia" oraz Katedrę ...
Posłanka Marta Golbik skierowała do ministrów zdrowia oraz edukacji interpelację ws. szczepień młodzieży przeciwko HPV. Posłanka chce wiedzieć, na jakim etapie jest wdrażanie rozwiązań, które umożliwiłyby przeprowadzenie szczepień przeciwko wirusowi ...
Minister zdrowia powołał zespół, którego zadaniem ma być poprawa ustawy o jakości i bezpieczeństwie pacjentów oraz powołanie funduszu kompensacyjnego dla pacjentów. Z kolei w środę 10 maja w siedzibie NIL odbędzie się pierwsze spotkanie w ramach Foru...
Ministerstwo zdrowia planuje umożliwienie placówkom POZ rozliczania szczepień przeciw HPV wykonywanych także poza placówką, w sytuacji prowadzenia akcji szczepień w szkołach podstawowych – poinformował wiceminister zdrowia Wojciech Konieczny w odpowi...
Prezesi samorządów zawodów medycznych zaapelowali do posłów o nieprzyjmowanie ustawy o jakości w opiece zdrowotnej i bezpieczeństwie pacjenta w jej obecnym kształcie. 12 kwietnia odbyło się spotkanie, w którym udział wzięli prezes Naczelnej Rady Le...
Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała raport ze swojej działalności za 2024 r. Ogółem w tym czasie Sanepid skontrolował 5337 indywidualnych praktyk lekarzy dentystów. Najczęściej występujące nieprawidłowości to postępowanie z odpadami medycznymi...
W ubiegłym tygodniu odbyło się pierwsze spotkanie Forum dla Jakości i Bezpieczeństwa Pacjenta, powołanego przez Porozumienie Organizacji Lekarskich. Jego celem jest zaprojektowanie zmian w ochronie zdrowia na korzyść pacjentów i lekarzy. – Stawiamy n...
W II kwartale br. Departament Kontroli NFZ-u przeprowadził łącznie 285 kontroli realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. 12% z nich dotyczyło podmiotów udzielających świadczeń stomatologicznych. Do najczęściej stwierdzonych nieprawid...
– Nie wyobrażam sobie, by kształcić lekarzy na uczelni, która nie spełnia standardów – powiedziała minister zdrowia Izabela Leszczyna. – Zrobimy wszystko, by wszędzie tam, gdzie te kierunki powstały, mogły funkcjonować, ale w zgodzie z wymogami – dod...
W IV kwartale 2022 r. terenowe wydziały kontroli Departamentu Kontroli Narodowego Funduszu Zdrowia przeprowadziły 153 kontrole realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. 7 z nich – czyli 4,6% - przeprowadzono w podmiotach udzielających...