Znaczenie i rola właściwej diety podczas leczenia ortodontycznego
Znaczenie i rola właściwej diety podczas leczenia ortodontycznego
Leczenie ortodontyczne to proces długotrwały i skomplikowany, którego sukces zależy m.in. od współpracy pacjenta z zespołem stomatologicznym oraz przestrzegania przez niego wszystkich zaleceń, zwłaszcza dotyczących higieny jamy ustnej oraz prawidłowej diety. Informacja, co można, a czego nie można jeść, powinna być więc ważnym elementem instruktażu.
Najbardziej surowe ograniczenia dietetyczne dotyczą pacjentów leczonych przy wykorzystaniu aparatów ortodontycznych stałych. Ze względu na ryzyko odklejenia zamka ortodontycznego i konieczność dodatkowej wizyty w gabinecie, powinni oni unikać spożywania pokarmów twardych, takich jak sezamki, herbatniki, orzechy czy sucharki. Ostrożność należy zachować także podczas jedzenia innych produktów, które dla osoby bez aparatu nie stanowią żadnego problemu, ale dla pacjentów ortodontycznych mogą stanowić wyzwanie. W instruktażu należy poinformować ich, że dla zminimalizowania ryzyka odklejenia zamka, warto kroić na mniejsze kawałki także mięso, surowe warzywa (choć te w okresie leczenia ortodontycznego najlepiej jeść w postaci gotowanej) czy twardsze owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie). Jeśli chodzi o owoce, trzeba również zwrócić uwagę pacjenta na to, aby unikać owoców z lepkim, włóknistym miąższem, który może zaplątać się wokół aparatu lub utknąć w szczelinach międzyzębowych i bardzo utrudniać higienę.
Kolejna grupa produktów, których lepiej unikać, są pokarmy mocno barwiące. Mogą one przebarwiać ligatury, zwłaszcza te białe i przezroczyste. Wygląda to nieestetycznie i wymaga wizyty u ortodonty. Zaliczają się do nich buraczki, jagody, czarna porzeczka (oraz ich przetwory), a także czerwone wino.
Pacjenci z aparatem ortodontycznym stałym powinny w trakcie leczenia zrezygnować z żucia gumy, nawet tej bezcukrowej, która może mieć pozytywny wpływ na zdrowie zębów. W wielu gabinetach stomatologicznych pojawiają się bowiem osoby, u których właśnie z powodu żucia gumy doszło do odklejenia zamków lub odcementowania pierścieni. Z dokładnie tego samego powodu należy poinstruować pacjenta o konieczności odstawienia cukierków typu toffi, popularnych „krówek”, ciągutek i innych oblepiających zęby przekąsek. Oprócz ryzyka odklejenia elementów aparatu, niosą one ze sobą zagrożenie próchnicy, zwłaszcza że podczas leczenia ortodontycznego dokładne oczyszczanie zębów jest mocno utrudnione.
Jakie produkty można natomiast polecić pacjentom z aparatem stałym? Przede wszystkim bogate w wapń i białko, które chronią przed próchnicą oraz wzmacniają kości żuchwy i szczęki. Zaliczają się do nich głównie mleko i jego przetwory, sery, jaja oraz ryby.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby – wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
AF
Fot. condesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Współczesna ortodoncja rozwija się w błyskawicznym tempie – do dyspozycji lekarzy dentystów jest coraz więcej rozwiązań, które ograniczają inwazyjność leczenia, skracają czas jego trwania i sprawiają, że jest ono dla pacjenta bardziej komfortowe. Jed...
Poniżej publikujemy nadesłane do portalu Dentonet.pl stanowisko prof. Joanny Lis i prof. Beaty Kawali ws. prowadzenia leczenia ortodontycznego przez lekarzy dentystów bez specjalizacji z ortodoncji. Temat ten poruszony został w artykule opublikowanym...
Proponowane przez ministerstwo zdrowia zmiany w projekcie nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia dotyczą m.in. reklam suplementów diety. Nie będą mogli w nich występować prawdziwi i fikcyjni przedstawiciele zawodów medycznych, zakaz...
Według ustaleń przedstawionych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Badań Stomatologicznych, Jamy Ustnej i Twarzy (International Association for Dental, Oral and Craniofacial Research; IADR), niektóre cieszące się obecnie dużą popularnością diety mogą...
Pandemia COVID-19 i związane z nią ograniczenia nieco wyhamowały działalność fundacji Smile Together, podobnie jak wielu innych organizacji niosących pomoc. Obecnie jednak, przy stopniowym łagodzeniu pandemicznych obostrzeń, Smile Together łapie drug...
Niedawne badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – nawet do poziomu około 1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i...
W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...
Optymalizacja czasu pomiędzy poszczególnymi wizytami aktywującymi u pacjentów z aparatem stałym oraz aktywna kontrola każdego etapu/nakładki u pacjentów leczonych systemem nakładkowym. Grupą pacjentów, którzy często mają problem z dostosowaniem się d...
Lekarze dentyści na pierwszym miejscu stawiają zwykle swoje umiejętności kliniczne, ale pacjenci mogą nieco inaczej postrzegać pracę stomatologów – w większym stopniu zwracają uwagę na to, czy lekarz buduje przyjazną atmosferę, w której pacjent czuje...
Nie milknie dyskusja na temat możliwości leczenia ortodontycznego przez lekarzy dentystów nieposiadających specjalizacji z ortodoncji. Głos w sprawie ponownie zabrał dr Andrzej Cisło, wiceprezes NRL i przewodniczący Komisji Stomatologicznej NRL. Pr...
- Obserwujemy - na szczęście - trend włączania higienistek w całościowy proces leczenia pacjenta. Jest to zjawisko przynoszące bardzo dużo korzyści - mówi dr hab. n. med. Anna Skurska o roli higienistek stomatologicznej we współczesnej stomatologii. ...