Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej
Spis treści
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła i przełyku.
Artykuł „Otyłość może nie być jedynym czynnikiem łączącym ultra przetworzoną żywność z wyższym ryzykiem raka jamy ustnej, gardła i przełyku” (Obesity may not be the only factor to link ultra-processed foods to higher risk of mouth, throat and oesophagus cancers) został opublikowany na stronie internetowej Uniwersytetu w Bristolu.
Wzrost zachorowań na nowotwory głowy i szyi o prawie 25%
Wyniki przeprowadzonych analiz zespołu badawczego wykazały, że spożywanie o 10% więcej żywności ultra przetworzonej (ang. ultra-processed foods; UPF) wiąże się z większym o 23% ryzykiem rozwoju nowotworów głowy i szyi, w tym wyższym o 24% prawdopodobieństwem wystąpienia gruczolakoraka przełyku (oesophageal adenocarcinoma). Jednak, jak wykazano, większa ilość tkanki tłuszczowej w organizmie wyjaśniała jedynie niewielką część statystycznego związku pomiędzy spożywaniem potraw UPF a ryzykiem wystąpienia raka górnego odcinka przewodu pokarmowego.
– W kilku badaniach powiązano spożywanie potraw UPF z nadwagą i wzrostem ilości tkanki tłuszczowej. I ma to sens, bo dania te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczby kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem żywności UPF a nowotworami górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego nie znajdował wyjaśnienia we wskaźniku BMI ani stosunku obwodu talii do obwodu bioder – powiedziała główna autorka badania dr Fernanda Morales-Berstein z Bristol Medical School.
Rola innych czynników
Badacze z zespołu dr Morales-Berstein sugerują, że powiązania tego można szukać w innych mechanizmach. Zwracają uwagę na takie dodatki, jak emulgatory i sztuczne słodziki, które już wcześniej łączono z ryzykiem choroby nowotworowej. Naukowcy zasugerowali również, że związek ten mogą częściowo wyjaśniać zanieczyszczenia pochodzące z opakowań, w których dystrybuowana jest żywność ultra przetworzona, a także proces produkcji potraw tego rodzaju.
– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentysty w leczeniu, rozpoznawaniu, profilaktyce nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi w rozmowie z Dentonetem prof. dr hab. Wojciech Golusiński z Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu. – Lekarz dentysta może spowodować, że chory z nowotworem jamy ustnej czy gardła zgłosi się szybko do leczenia. Natomiast jeśli lekarz dentysta nie zauważy, że nowotwór się rozwija, jest bardzo źle. Znamy przykłady, gdzie tego typu zmiany w obrębie jamy ustnej były leczone przez lekarza dentystę, przez miesiąc czy dwa, były stosowane żele – opowiada prof. Golusiński.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W Wielkiej Brytanii podsumowano ostatnią, 16. edycję Spaceru Świadomości Raka Jamy Ustnej. Przedsięwzięcie to – zgodnie z deklaracją organizatora – ma w pierwszej kolejności podnosić świadomość społeczeństwa na temat zagrożeń związanych z tą chorobą,...
24 listopada Oral Health Foundation oraz Denplan przedstawiły w parlamencie Wielkiej Brytanii przygotowaną przez te organizacje „Kartę Działania na rzecz Walki z Rakiem Jamy Ustnej”. Celem prezentacji jest przekonanie parlamentarzystów, ministrów, a ...
Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...
Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...
Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...
Konsekwencje trwającej od kilkunastu miesięcy pandemii koronawirusa i towarzyszących jej kolejnych lockdownów są odczuwalne w różnych sferach naszego życia, m.in. emocjonalnej, społecznej, finansowej, ale także zdrowotnej – i nie chodzi wyłącznie o z...
Każdego dnia, co godzinę jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej lub gardła. Jeżeli jednak nowotwór tego regionu jest wcześnie wykryty i leczony, podjęta terapia jest zwykle skuteczna, a wskaźniki przeżywalności znacznie wyższe. O tym warto przy...
Jak wynika z artykułu opublikowanego w serwisie prawniczym „Legal Intelligencer”, dentystka ze stanu Pensylwania musi zapłacić 11 mln dolarów za zaniedbanie w badaniu owrzodzenia języka u pacjentki, które okazało się zmianą nowotworową, a także za pr...
Serwis Dentistry IQ przekonuje, że higienistki stomatologiczne mogą rozpoznawać wczesne oznaki stanów patologicznych – także takich, które zagrażają życiu pacjenta, w tym raka jamy ustnej. Z tego powodu warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas bad...
Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne wezwało rząd Rishiego Sunaka do podjęcia pilnych działań w związku z rosnącą liczbą przypadków nowotworów jamy ustnej na Wyspach. Jednocześnie BDA przypomina, że dla wykrywania raka tego regionu kluczowe znaczen...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...