Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej
Spis treści
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła i przełyku.
Artykuł „Otyłość może nie być jedynym czynnikiem łączącym ultra przetworzoną żywność z wyższym ryzykiem raka jamy ustnej, gardła i przełyku” (Obesity may not be the only factor to link ultra-processed foods to higher risk of mouth, throat and oesophagus cancers) został opublikowany na stronie internetowej Uniwersytetu w Bristolu.
Wzrost zachorowań na nowotwory głowy i szyi o prawie 25%
Wyniki przeprowadzonych analiz zespołu badawczego wykazały, że spożywanie o 10% więcej żywności ultra przetworzonej (ang. ultra-processed foods; UPF) wiąże się z większym o 23% ryzykiem rozwoju nowotworów głowy i szyi, w tym wyższym o 24% prawdopodobieństwem wystąpienia gruczolakoraka przełyku (oesophageal adenocarcinoma). Jednak, jak wykazano, większa ilość tkanki tłuszczowej w organizmie wyjaśniała jedynie niewielką część statystycznego związku pomiędzy spożywaniem potraw UPF a ryzykiem wystąpienia raka górnego odcinka przewodu pokarmowego.
– W kilku badaniach powiązano spożywanie potraw UPF z nadwagą i wzrostem ilości tkanki tłuszczowej. I ma to sens, bo dania te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczby kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem żywności UPF a nowotworami górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego nie znajdował wyjaśnienia we wskaźniku BMI ani stosunku obwodu talii do obwodu bioder – powiedziała główna autorka badania dr Fernanda Morales-Berstein z Bristol Medical School.
Rola innych czynników
Badacze z zespołu dr Morales-Berstein sugerują, że powiązania tego można szukać w innych mechanizmach. Zwracają uwagę na takie dodatki, jak emulgatory i sztuczne słodziki, które już wcześniej łączono z ryzykiem choroby nowotworowej. Naukowcy zasugerowali również, że związek ten mogą częściowo wyjaśniać zanieczyszczenia pochodzące z opakowań, w których dystrybuowana jest żywność ultra przetworzona, a także proces produkcji potraw tego rodzaju.
Redukcja konsumpcji alkoholu, ograniczenie palenia papierosów, szczepienia przeciw HPV i regularne wizyty u stomatologia to – zdaniem dr. n. o zdr. Pawła Koczkodaja z Narodowego Instytutu Onkologii – kluczowe zasady profilaktyki pierwotnej nowotworów okolic szyi i głowy. – Regularne wizyty u stomatologa są nie do przecenienia pod kątem tzw. czujności onkologicznej – podkreśla ekspert.
T.H.
Źródła: https://dentistry.co.uk/
https://www.bristol.ac.uk/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...
Naukowcy ze School of Dentistry w Loma Linda University w Kalifornii otrzymali grant w wysokości 4 mln dolarów na badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (artificial intelligence, AI) w szybkiej identyfikacji pacjentów ze stanami przednowot...
Każdego dnia, co godzinę jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej lub gardła. Jeżeli jednak nowotwór tego regionu jest wcześnie wykryty i leczony, podjęta terapia jest zwykle skuteczna, a wskaźniki przeżywalności znacznie wyższe. O tym warto przy...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...
Wydział Stomatologii Uniwersytetu w Hongkongu (HKU) uruchomił pierwszą na świecie klinikę, która wykorzystuje sztuczną inteligencję do wczesnego wykrywania nowotworów jamy ustnej. Inicjatywa może zrewolucjonizować podejście do profilaktyki i diagnost...
Serwis Dentistry IQ przekonuje, że higienistki stomatologiczne mogą rozpoznawać wczesne oznaki stanów patologicznych – także takich, które zagrażają życiu pacjenta, w tym raka jamy ustnej. Z tego powodu warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas bad...
Trwają prace nad metodą leczenia przeciwwirusowego, skutecznego w przypadku wirusów brodawczaka ludzkiego HPV, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów jamy ustnej. Badanie naukowców z Estonii, w którym podjęto tę tematykę, ukazało się 8 lipca w cz...
Zgodnie z badaniem naukowców ze stanu Minnesota (USA), którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym „Cancer Screening and Prevention”, w przesiewowym wykrywaniu raka gardła wywołanego przez wirus brodawczaka ludzkiego (HPV) zastosowanie mogą zn...
Dzięki innowacyjnym badaniom prof. Catherine Poh z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej rosną szanse na skuteczniejszą walkę z jednym z najbardziej podstępnych nowotworów – rakiem jamy ustnej. Wykorzystując technologię fluorescencyjną, cytologię wzorowa...
O zdrowie zębów i dziąseł można dbać na wiele sposobów. Najbardziej oczywiste to odpowiednio częste wizyty w gabinecie stomatologicznym i gabinecie higieny oraz regularne dbanie o domową pielęgnację jamy ustnej. Na zdrowie stomatologiczne wpływ – poz...
Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...