Światowy Dzień Cukrzycy – diabetyk na rynku pracy
Światowy Dzień Cukrzycy – diabetyk na rynku pracy
Spis treści
Większość osób z cukrzycą pracuje zawodowo. Choroba nie jest przeszkodą, ale – jak wynika z raportu „Barometr Polskiej Diabetologii” – w miejscu pracy często brakuje podstawowej wiedzy, np. jak zachować się, gdy dochodzi do spadku glikemii u osoby chorej. Dlaczego tak się dzieje? Czy odpowiedzialni za to są tylko pracodawcy? Jak funkcjonują diabetycy na rynku pracy? Co jest kluczem do tego, by choroba nie ograniczała ich aktywności zawodowej?
Jak wynika z pierwszej części raportu „Barometr Polskiej Diabetologii” – poświęconej cukrzycy w kontekście pracy zawodowej – większość diabetyków (64,4% badanych) podejmuje pracę zawodową. Kluczowe jest jednak to, by pracodawca i współpracownicy byli świadomi, czym jest ta choroba i jak postępować np. w przypadku nagłych spadków poziomu glikemii u pracownika, zwłaszcza że chorych z roku na rok przybywa.
– W Polsce około 3 mln osób choruje na cukrzycę, a dynamika zachorowań jest taka, że za sześć lat 5 mln osób w naszym społeczeństwie to będą osoby z cukrzycą. A to oznacza, że każdy z nas zetknie się z tą chorobą – zauważyła podczas konferencji prasowej Marta Rosińska, dyrektor generalna Roche Diabetes Care, firmy, która jest inicjatorem raportu.
Jeśli poziom glikemii jest wyrównany, to diabetyk może wykonywać praktycznie każdą pracę, choć niektóre mogą być niewskazane. Są to zawody, które wiążą się z wyższymi wymaganiami zdrowotnymi, np. zawodowe kierowanie pojazdami, lotnictwo, ratownictwo oraz prace szczególnie niebezpieczne (np. na wysokościach, przy maszynach w ruchu, w hutnictwie, górnictwie).
Sumienni i zaangażowani
Jest kilka kwestii, które sprawiają, że osoby z cukrzycą są bardzo wartościowymi pracownikami. Przede wszystkim choroba wymaga samodyscypliny i samokontroli, przestrzegania diety, prowadzenia zdrowego stylu życia. To wszystko sprawia, że takie osoby najczęściej są sumienne, systematyczne, konsekwentne i zdeterminowane, by mieć pracę, bo choroba również sporo kosztuje. A co to oznacza dla pracodawcy?
– Ponad 15% pracowników naszej firmy stanowią osoby z cukrzycą typu 1 (…). Nie tylko są to bardzo zaangażowani pracownicy, ale też mamy dużą przyjemność z pracy z nimi. Mamy też okazję bezpośrednio zbierać opinie, czego osoby z cukrzycą potrzebują. Ponadto zwiększamy świadomość tej choroby wśród innych pracowników. To jest kolejny element, który uwrażliwia nas na tę chorobę – podkreśliła dyrektor generalna Roche Diabetes Care.
Pracownicy z cukrzycą również rzadko biorą zwolnienie. Z badania wynika, że aż 70% z nich nie wzięło go nigdy. Z punktu widzenia pracodawcy to przewaga, ale można też zapytać, dlaczego tak się dzieje. Stoi za tym często czynnik ekonomiczny.
Dr n. o zdrowiu Beata Stepanow – prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej – wyjaśniła, że choroba kosztuje nawet 400-800 zł miesięcznie, więc diabetycy często wolą wykorzystać dni urlopu zamiast pójść na L4. A jeśli mają orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, to przysługuje im dodatkowe 10 dni urlopu. Nie tracą w ten sposób swojego wynagrodzenia.
Andrzej Mądrala – członek Rady Pracodawców RP – podkreślił, że tak naprawdę liczą się kompetencje pracownika, a sama choroba w żadnym stopniu nie powinna mieć wpływu na rekrutację. Jego zdaniem potrzebne są takie rozwiązania, aby problem zdrowotny nie ograniczał w żaden sposób aktywności zawodowej. To również odnosi się do osób z cukrzycą. – To są bezcenne osoby dla naszej gospodarki. Ważne tylko, by właściwie o nie zadbać, by chciały angażować się w pracę – powiedział i dodał, że w każdym miejscu pracy powinna znaleźć się osoba kompetentna (np. członek zarządu), która odpowiadałaby za zdrowie pracowników.
Badanie faktycznie pokazuje, że pracodawcy są pozytywnie nastawieni do zatrudniania osób z cukrzycą, ale tylko 17% daje im realne udogodnienia. Jednakże 25% ankietowanych odczuło, że diagnoza miała wpływ na ich życie zawodowe, np. musiały zmienić pracę. To też powód, dla którego zatajają informację o stanie swojego zdrowia, nawet przed kolegami w pracy.
Przyznawać się do choroby?
Eksperci z dziedziny diabetologii, ale też uczestnicy spotkania reprezentujący pracodawców są zgodni – chorzy o swojej chorobie powinni mówić otwarcie, a jak wynika z badania tylko 29% osób przyznało się do niej na rozmowie kwalifikacyjnej, a 11% dopiero po uzyskaniu pracy. Ostatecznie, jak wynika z raportu, większość osób (57%) informuje pracodawcę o swoim problemie zdrowotnym, równocześnie pozostałe 43% w ogóle tego nie robi. Co to w praktyce oznacza?
– Chorzy z cukrzycą mają swoje doświadczenia. Te osoby, które mogą nie przyznawać się do choroby w miejscu pracy to być może osoby, które wcześniej zderzyły się z dyskryminacją i z niezrozumieniem – podkreśliła dr n. o zdrowiu Beata Stepanow.
Dodała, że ma takich pacjentów, którzy faktycznie nie otrzymali odpowiednich warunków do rozwoju i zrozumienia, z czym się mierzą na co dzień, więc w kolejnym miejscu pracy są bardziej wstrzemięźliwi i nie przyznają się do choroby. Ale jej ukrywanie dla żadnej ze stron nie wydaje się dobrym rozwiązaniem – ani dla pracodawcy, ani pracownika. Dlaczego?
Po pierwsze – świadomość otoczenia to prosty sposób na rozpowszechnianie wiedzy na temat tej choroby i pokazanie, z jakimi wyzwaniami na co dzień mierzy się diabetyk. Jednocześnie to poczucie większego bezpieczeństwa dla samego chorego, że w razie potrzeby, czyli w stanie hipoglikemii, otrzyma niezbędną pomoc.
Po drugie – jeśli pracownik nie przyznaje się do swojej choroby, skazany jest tylko na siebie. A jak pokazuje życie, sam często zapomina o tym, by mieć przy sobie coś na szybkie dosłodzenie. Świadomość najbliższego otoczenia, że ktoś z kolegów z pracy choruje, może być ogromnym wsparciem w tych trudniejszych momentach. Zwiększa szansę na to, że diabetyk w razie potrzeby otrzyma pomoc. – Edukujmy na terenie miejsc pracy. Stwórzmy zespół ds. zdrowia, zastanówmy się, jakich pracowników mamy, z jakimi jednostkami chorobowymi – zaapelowała dr Stepanow.
Rozmawiajmy ze sobą otwarcie
Uczestnicy konferencji zaznaczyli, że konieczna jest szerzenie wiedzy o tym, czym jest cukrzyca – i to zarówno wśród pracowników, jak i pracodawców. A jakich udogodnień potrzebują osoby z cukrzycą w pracy? Wystarczy stworzyć „gabinet zdrowotny”, gdzie diabetyk będzie mógł np. podać sobie insulinę. Zapewnić warunki, by mógł spokojnie zjeść. Kluczowa jest też komunikacja – trzeba rozmawiać szczerze o oczekiwaniach, szukać optymalnych rozwiązań, by wykorzystać potencjał pracownika.
– To nie są zmiany rewolucyjne. To nie wymaga przeorganizowania całego zakładu pracy (…). Powinniśmy być bardziej elastyczni, jeśli chodzi o harmonogram czasu pracy – przede wszystkim zapewnić dłuższą przerwę obiadową, stworzyć miejsce, gdzie można przyrządzić ciepły posiłek. Można by też dołożyć temat cukrzycy do szkoleń BHP, zorganizować spotkanie z dietetykiem czy edukatorem diabetycznym. To naprawdę nie są skomplikowane rzeczy – wyliczyła Marta Rosińska.
Pierwszą część raportu „Barometr Polskiej Diabetologii” przygotowano na podstawie badania online (CAWI) zrealizowanego w październiku przez agencję badawczą Inquiry. W badaniu uczestniczyło 1610 osób w wieku 18-70 lat, z czego 600 stanowili diabetycy.
Źródło informacji: Serwis Zdrowie
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Uśmiech to naturalny sposób wyrażania radości oraz poczucia szczęścia. Jak co roku, w pierwszy piątek października obchodzimy jego święto. Według licznych badań, dzięki uśmiechaniu się można powiększyć grono znajomych, lepiej rozwijać swoją karierę, ...
10 października obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego, którego celem jest edukacja w zakresie zdrowia psychicznego, zwiększanie świadomości i wspieranie walki ze stygmatyzacją społeczną osób z problemami psychicznymi. Tematem przewodnim...
8 listopada – w rocznicę odkrycia przez niemieckiego fizyka Wilhelma Conrada Röntgena promieniowania rentgenowskiego – obchodzony jest Światowy Dzień Radiologii. Jest to okazja do budowania świadomości na temat roli i znaczenia radiologii we współcze...
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Został ustanowiony w 1991 r. przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako odpowiedź na wyzwania związane z rosnącą liczbą przypadków cukrzycy na cał...
4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day). Został on ustanowiony w 2000 r. podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu. Jak wynika z opublikowanego przez GUS raportu "Zdrowie i ochrona zdrowia", w 2021 r. w Polsce ...
1 grudnia obchodzony jest Światowy Dzień AIDS. Jest to jedna z najważniejszych kampanii na rzecz zdrowia publicznego, zainicjowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 1988 r. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwo...
Poprawa nastoju, łatwiejsze nawiązywanie relacji, łagodzenie konfliktów, czy większa pewność siebie – to tylko niektóre korzyści płynące z uśmiechu, wskazane przez respondentów w badaniu zrealizowanym dla Mars Polska. Ten sposób okazywania radości je...
14 listopada – w dniu urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga – obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W 2024 r. obchody skupiają się na konsekwencjach psychicznych życia z cukrzycą – najnowsze badanie Międzynarodowej Federacji Diabetologiczn...
W 2023 r. zarejestrowano w Polsce 4231 przypadków gruźlicy, w tym 4077 gruźlicy płuc – poinformowano na konferencji w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc (IGiChP), zorganizowanej przy okazji przypadającego 24 marca Światowego Dnia Gruźlicy. Eksperci mó...
Co roku w trzeci czwartek listopada – w 2024 r. przypadający na 21 listopada – obchodzony jest Światowy Dzień Rzucania Palenia. Ma on na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na ekonomiczne i zdrowotne skutki palenia, nie tyko tradycyjnych papierosów, a...
Rynek pracy w branży stomatologicznej jest mocno specyficzny – z jednej strony asystentki i higienistki stomatologiczne wykonują na co dzień zadania ściśle określone w różnego rodzaju przepisach prawa, z drugiej – nieustanny rozwój stomatologii wymag...