Mniejszy kieliszek – niższe spożycie alkoholu?
Mniejszy kieliszek – niższe spożycie alkoholu?
Spis treści
Badania opublikowane w lipcu tego roku w czasopiśmie naukowym „Addiction” (Uzależnienie) sugerują, że w brytyjskich gospodarstwach domowych, w których używa się mniejszych kieliszków (o pojemności 290 ml zamiast standardowych 350 ml) spożycie alkoholu jest niższe – średnio o 6,5%.
Okazjonalny drink czy kufel piwa w weekend lub po pracy to niemal uświęcona tradycja wielu mieszkańców Zjednoczonego Królestwa – zarówno osób młodych, jak i przedstawicieli starszych grup wiekowych.
Jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie
Ale wysokie spożycie alkoholu wywiera negatywny wpływ na zdrowie, w tym również zdrowie jamy ustnej. Dane przedstawione przez Public Health England wskazują na to, że w przypadku osób pijących regularnie duże ilości alkoholu istnieje aż 38-krotnie większe ryzyko rozwoju raka jamy ustnej w porównaniu z abstynentami.
W ramach badania brytyjskich naukowców zebrano dane z 260 gospodarstw domowych w dwóch 14-dniowych okresach. Uczestniczące w badaniu rodziny zostały wybrane z populacji ogólnej – czynnikiem decydującym o doborze było średnie spożycie dwóch butelek wina o pojemności 750 ml tygodniowo. Do każdego domu dostarczono ustaloną wcześniej ilość wina w butelkach o pojemności 750 ml lub 375 ml. Pod koniec 14-dniowego okresu zawartość butelek została zmierzona na dostarczonej wadze i sfotografowana.
Wybieraj raczej mniejsze kieliszki niż mniejsze butelki
Używanie mniejszych kieliszków pozwoliło na obniżenie spożycia alkoholu o 6,5% (średnio o 253 ml w ciągu dwóch tygodni). Pomocne – choć, jak podają autorzy, w mniejszym stopniu – okazało się również sięganie po mniejsze butelki z trunkami. Ci, którzy zdecydowali się na rezygnację ze standardowych butelek o pojemności 750 ml na rzecz tych o połowę mniejszych pili średnio o 146 ml wina mniej na przestrzeni dwóch tygodni – w tym wypadku różnica wyniosła 3,6%.
Autorami artykułu pt. „Impact of wine bottle and glass sizes on wine consumption at home: a within- and between- households randomized controlled trial” są naukowcy reprezentujący dwa uniwersytety – w Cambridge i w Bristolu.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
Z analizy wydatków na zdrowie publiczne wynika, że w Wielkiej Brytanii na ten cel przeznacza się mniej niż w dziewięciu z ocenianych 14 państw „starej Unii Europejskiej”. Może to, przynajmniej częściowo, tłumaczyć problemy z funkcjonowaniem tego segm...
Z danych opublikowanych przez firmę TollFreeForwarding.com wynika, w 2033 roku lekarze stomatolodzy w Stanach Zjednoczonych będą nadal dobrze zarabiali, ale ich średnie wynagrodzenie za godzinę pracy, z uwzględnieniem inflacji, ulegnie znacznemu obni...
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...
Z najbardziej aktualnych danych Destatisu (Federalnego Biura Statystycznego) wynika, że w 2022 r. niemieckie gabinety stomatologiczne miały o ponad 7% wyższe wydatki niż rok wcześniej. Jednocześnie obniżył się dochód netto z prowadzonej działalności....
Jak informuje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, w 2021 r. antybiotyki stosowało tylko 23% Europejczyków, co jest najniższym odsetkiem od 2009 r. W większości krajów UE spożycie antybiotyków spada - jednym z niechlubnych wyjątków...
Nastolatkowie, którzy od dzieciństwa angażują się w aktywność fizyczną – od umiarkowanej po intensywną – są mniej skłonni do rozpoczęcia palenia tytoniu. Taki wniosek płynie z badania naukowców z uniwersytetów w Bristolu i Exeter we współpracy z Uniw...
W długoterminowym badaniu prowadzonym przez kilkunastu naukowców reprezentujących kilka uczelni medycznych ze Stanów Zjednoczonych wzięło udział łącznie 6278 osób. Uczestnicy byli pytani o nawyki związane z higieną jamy ustnej, a także regularnie pod...
W artykule, który został opublikowany 2 maja w czasopiśmie naukowym „Nature Mental Health” wykazano, że intensywnie pijący młodzi dorośli Amerykanie (powyżej 21. roku życia) ograniczyli spożycie alkoholu w czasie pandemii. W badaniu przeanalizowano ...
– Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to – działania przemysłu spożywczego. Musimy też budować ...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...