Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii
Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii
Według badań naukowców z University of Sydney, co siódme australijskie dziecko pije więcej niż dwie filiżanki słodkich napojów dziennie. Tym samym, dzieci te są trzykrotnie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej.
Australijscy naukowcy monitorowali codzienne spożycie słodkich napojów 3671 uczniów w wieku 6, 8 i 10 lat. Okazało się, że 20% z nich codziennie wypija co najmniej jedną szklankę słodzonych napojów (w tym napojów energetycznych), a co siódme dziecko – więcej niż dwie filiżanki tego typu napojów. – Dwie filiżanki słodzonych napojów zawierają w sobie średnio jedenaście łyżeczek cukru, co znacznie przekracza wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące całkowitego dziennego spożycia cukru – powiedziała dr Louise Hardy, jedna ze współautorek badania.
Badanie wykazało również, że wysokie dzienne spożycie słodzonych napojów przez dzieci wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadwagi, otyłości, a także chorób jamy ustnej. – Uczniowie, którzy piją duże ilości słodzonych napojów częściej narzekają na bóle zębów, a także mają ogólny gorszy stan zdrowia jamy ustnej niż ich rówieśnicy, którzy spożywają mniej tego typu napojów – dodała dr Hardy.
Wyniki badania zostały opublikowane pod koniec listopada w „Australian and New Zealand Journal of Public Health”.
– Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.
AF
Fot. stevepb, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Szczepienia dorosłych są równie ważne, jak szczepienia dzieci – uważają lekarze i epidemiolodzy. Dlatego Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego przygotował kalendarze szczepień dorosłych dopasowane do wieku, stanu zdrowia, zawodu i stylu życia. O kal...
Brytyjskie Towarzystwo Ortodontyczne (British Orthodontic Society; BOS) rozpoczęło współpracę z Premier League, która ma na celu zwrócenie uwagi uczniów w Anglii i Walii na korzyści płynące z prawidłowej higieny jamy ustnej. Pomóc w tym ma materiał e...
Przedstawiciele Okręgowej Izby Lekarskiej w Warszawie oraz Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej podpisali list intencyjny dotyczący wspólnych działań edukacyjnych i profilaktycznych w zakresie próchnicy wśród dzieci. List intencyjny został...
Aż 86% dostępnych na rynku niemieckim napojów dla dzieci zawiera więcej niż 5 gramów cukru na każde 100 mililitrów. Jak podaje portal stomatologiczny ZM Online, wyniki nowej analizy to kolejny powód, by u naszych zachodnich sąsiadów wprowadzić postul...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Biorąc pod uwagę ścisłe powiązania między dietą, próchnicą, otyłością i chorobami przewlekłymi, zespół stomatologiczny może odegrać kluczową rolę w profilaktyce otyłości u dzieci. W Wielkiej Brytanii zdecydowana większość pacjentów popiera możliwość ...
Ponad 6000 uczniów ze 113 szkół w hrabstwie Gloucestershire bierze udział w programie szczotkowania zębów, który ma na celu walkę z rosnącym problemem próchnicy wśród brytyjskich dzieci. Wspierana przez NHS inicjatywa to część większego projektu, któ...
W badaniu ankietowym przeprowadzonym wśród członków Stowarzyszenia Pielęgniarek Szkolnych i Zdrowia Publicznego oraz Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA) wykazano, że prawie 80% pracowników służby zdrowia dostrzega wzrastającą liczbę przy...
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
– Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to – działania przemysłu spożywczego. Musimy też budować ...
Jak informuje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, w 2021 r. antybiotyki stosowało tylko 23% Europejczyków, co jest najniższym odsetkiem od 2009 r. W większości krajów UE spożycie antybiotyków spada - jednym z niechlubnych wyjątków...