Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?
Ukryty cukier w żywności – na jakie produkty zwracać uwagę pacjentów?
Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier – w połączeniu z niewłaściwą higieną jamy ustnej oraz zbyt rzadkimi wizytami u dentysty – to prosta droga do próchnicy. I choć wiele osób stara się zwalczać złe nawyki żywieniowe, to ukryty cukier w niektórych produktach może szkodzić zębom.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie białego cukru oraz innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać około 50 g dla kobiet oraz 70 g dla mężczyzn. Co ważne, cukier w produktach spożywczych nie zawsze występuje pod taką właśnie nazwą. Są to również słody, syropy (glukozowo-fruktozowy) czy inwertyna.
Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier to jeden z czynników znacznie zwiększających ryzyko wystąpienia próchnicy. W skład pełnego instruktażu higieny jamy ustnej wchodzi również informowanie pacjentów o znaczeniu zdrowej diety w zapobieganiu chorobom jamy ustnej. Dlatego warto wiedzieć, w jakich – pozornie zdrowych – produktach spożywczych znajduje się ukryty cukier.
Ukryty cukier w jogurtach, płatkach śniadaniowych i… keczupie
Wystarczy dobrze wczytać się w opakowanie, aby stwierdzić, że w 400-gramowym kubeczku jogurtu owocowego może znajdować się nawet… 6-8 łyżeczek cukru. To mniej więcej tyle, ile zawiera baton albo kawałek ciasta z kremem śmietankowym. Niestety, owocowe jogurty przez wiele osób są traktowane jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Nie jest to dobre ani dla zębów, ani dla figury. Zdecydowanie lepiej kupić jogurt naturalny i wrzucić do niego garść mrożonych lub świeżych owoców.
Częstym daniem śniadaniowym – szczególnie dzieci – są muesli z mlekiem. Również w tym przypadku warto dokładnie przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Cukier może ukrywać się w nich przede wszystkim pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego także muesli lepiej jest przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać płatki kukurydziane lub owsiane z pestkami dyni, rodzynkami, żurawiną oraz prażonymi orzechami.
Kolejnym produktem, w którym znajduje się ukryty cukier, jest keczup oraz podobne mu gotowe sosy (barbecue, tatarski, boloński). Gdyby przeliczyć informacje podane na opakowaniu na łyżeczki, okazałoby się, że w łyżce keczupu może znajdować się aż pół łyżeczki cukru. Uważać trzeba również na paczkowane pieczywo, koktajle mleczne i owocowe, masło orzechowe, a nawet kupne sałatki z rozmaitymi sosami – wszystkie one najczęściej są niestety „udoskonalone” sporą ilością cukru.
Szczególnie niebezpieczne są natomiast wszelkie produkty typu „light”. Co prawda zawierają one mniejsze ilości tłuszczu, ale zamiast niego producenci faszerują je chemicznymi ulepszaczami smaku oraz cukrem. Zdecydowanie zdrowiej jest sięgać po tradycyjne produkty w wersji półtłustej.
Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.
AF
Fot. condesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wszyscy lekarze dentyści mogą robić niesamowite rzeczy. I to nie tylko w gabinecie, gdzie każdego dnia zmieniają życie swoich pacjentów, ale również prywatnie – w rodzinie i w gronie przyjaciół. Uświadomienie sobie, co możesz osiągnąć, jeśli się do t...
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...
Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS. Nie ma ...
W wykładzie zaprezentowanym podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych 2024 prof. dr hab. n. med. Andrzej Wojtowicz – specjalista chirurgii stomatologicznej, implantolog, jeden z pionierów implantologii w Polsce, kierownik Zakładu Chirurgii Stoma...
Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...
Ciąża i karmienie piersią, choroby dziąseł, próchnica zębów, obnażone szyjki zębowe oraz ubytki pochodzenia niepróchnicowego – to tylko część przeciwwskazań do wybielania zębów, które musi wziąć pod uwagę higienistka stomatologiczna przeprowadzająca ...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Pakistanu wykazało silny związek między nasileniem próchnicy a występowaniem pierwotnego nadciśnienia tętniczego u dzieci i młodzieży. Wyniki sugerują, że zdrowie jamy ustnej może mieć istotny wpływ na fu...
Prawidłowa higiena jamy ustnej jest kluczowym czynnikiem dla długoterminowej skuteczności leczenia implantologicznego. Zaniedbania w tym zakresie mogą mieć poważne skutki. – W najlepszym wypadku mogą one skutkować wystąpieniem zapalenia błony śluzo...
Osoby z zaburzeniami psychicznymi częściej doświadczają problemów zdrowotnych, które wykraczają poza sferę mentalną. Jednym z mniej znanych, lecz istotnych problemów jest gorszy stan zdrowia jamy ustnej. Związki między zdrowiem psychicznym a stomatol...
Jakie elementy higieny u pacjentów użytkujących aparaty stałe mają szczególne znaczenie dla utrzymywania zdrowia jamy ustnej? – Myślę, że trudno jest mówić o jednym elemencie, dlatego warto skupić się na dwóch kluczowych, czyli na mechanicznym oczysz...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...