Sok jabłkowy a zdrowie jamy ustnej
Sok jabłkowy a zdrowie jamy ustnej
Spis treści
Związki diety ze zdrowiem jamy ustnej są znane od dawna i dobrze udokumentowane. Jako szczególne zagrożenie dla zdrowia zębów wskazuje się m.in. kwaśne napoje, które mogą osłabiać szkliwo oraz sprzyjać próchnicy. Są wśród nich nie tylko kolorowe napoje gazowane i tzw. energetyki, ale także naturalne soki owocowe, w tym sok jabłkowy. Najnowsze badania naukowców z University of Portsmouth pokazują jednak, że ślina radzi sobie z tym zagrożeniem lepiej niż przypuszczano. Wpływ soku jabłkowego na szkliwo jest krótkotrwały – pod warunkiem, że stosujemy właściwe nawyki higieniczne.
Ślina pełni kluczową rolę w ochronie zębów i tkanek jamy ustnej, ogranicza rozwój bakterii, a nawet wspomaga naprawę mikrouszkodzeń. Zespół dr. Mahdiego Mutahara z brytyjskiego University of Portsmouth jako pierwszy zbadał, jak na właściwości śliny wpływa krótki kontakt z sokiem jabłkowym. Jest to z jednej strony napój zdrowy, bo zawierający w składzie wiele cennych witamin i mikroelementów, z drugiej – stanowi źródło cukru i kwasów, które mogą osłabiać szkliwo.
Co dzieje się w ślinie po soku jabłkowym?
W badaniu z udziałem 32 zdrowych osób wykazano, że choć sok jabłkowy czasowo zaburza funkcje ochronne śliny, jej działanie wraca do normy już po około 10 minutach. Co ciekawe, jeszcze silniejsze, choć krótsze zakłócenie powodowała… zwykła woda kranowa bogata w minerały.
Analiza białek zawartych w ślinie po spożyciu soku jabłkowego wykazała spadek poziomu immunoglobulin, cystatyn i anhydrazy węglanowej – czyli cząsteczek związanych z mechanizmami odporności i ochrony. Stabilne pozostały natomiast mucyny, najważniejsze białka odpowiedzialne za właściwości nawilżające i ochronne śliny.
To odkrycie sugeruje, że spożycie kwaśnych napojów może nie tylko chwilowo wpływać na stan szkliwa, lecz także modyfikować działanie układu odpornościowego jamy ustnej.
Jak pić sok, żeby nie szkodzić zębom?
Eksperci podkreślają, że pojedyncza szklanka soku jabłkowego nie wyrządzi szkód – jeśli tylko damy ślinie czas na regenerację. Problemem jest jednak częste i długotrwałe popijanie napojów kwaśnych w ciągu dnia.
Zdaniem naukowców, proste zasady pomagające ograniczyć ryzyko związane ze spożywaniem soku jabłkowego to:
• szybkie picie, bez sączenia, co ogranicza czas kontaktu napoju z zębami,
• wypłukanie jamy ustnej wodą, najlepiej od razu po wypiciu soku,
• picie przez słomkę, dzięki czemu napój mniej styka się z powierzchnią zębów,
• zapewnienie czasu na regenerację, czyli odczekanie zanim sięgnie się po kolejną porcję.
Perspektywy na przyszłość
Badacze planują teraz sprawdzić, jak na ślinę i szkliwo wpływa wielokrotna ekspozycja na sok w ciągu dnia i porównać w tym zakresie wpływ picia twardej wody. Niewykluczone, że w przyszłości do napojów będzie można dodawać specjalne białka wspierające naturalne mechanizmy ochronne jamy ustnej.
– Nasze odkrycia pokazują, że ślina to niezwykle skuteczna, własna bariera ochronna organizmu. Zrozumienie jej działania może w przyszłości pomóc w tworzeniu nowych metod profilaktyki stomatologicznej – powiedziała prof. Anwesha Sarkar z University of Leeds, współautorka badania.
Wyniki analizy zostały opublikowane w artykule „Short-term effects of sweetened acidic beverages consumption on human saliva: Colloidal properties and protein composition” na łamach czasopisma „PLOS One”.
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właściwie we wszystkich przetworzonych produktach, które spożywamy, nawet w takich, w których się go nie spodziewamy – mówi mgr Paulina Mintzberg-Wachowicz, licencjonowana higienistka stomatologiczna, prezes Sekcji Profilaktyki i Promocji Zdrowia PTS-u, edukatorka szkolna, wolontariuszka Fundacji Wiewiórki Julii, autorka artykułów z zakresu profilaktyki stomatologicznej.
Źródła: https://journals.plos.org/
https://www.port.ac.uk
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Firma WalletHub opublikowała doroczny ranking stanów USA o najlepszym i najgorszym zdrowiu jamy ustnej mieszkańców. Porównano w nim wszystkie 50 stanów oraz stołeczny Dystrykt Kolumbii pod kątem 25 kluczowych wskaźników. Oceniono m.in. odsetek dorosł...
W najnowszym raporcie „Cigna Healthcare 2025 Dental Trends” podkreślono, że zdrowie jamy ustnej jest nierozerwalnie związane z kondycją psychiczną i ogólnym dobrostanem pacjentów. W dokumencie wskazano, że największe korzyści zdrowotne można osiągnąć...
Napoje energetyczne stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zębów, przede wszystkim ze względu na ich właściwości kwasowe. Nie pozostają one bez wpływu na szkliwo, prowadząc do jego demineralizacji. Dlatego u osób spożywających tzw. energetyki tym ba...
Na fotele lekarzy dentystów często trafiają dzieci, u których występują wady zgryzu, będące skutkiem niekontrolowanego ssania kciuka. Jakie problemy stwarza trwające zbyt długo (powyżej 4. roku życia) ssanie kciuka, które dotyczy co dziesiątego dziec...
Warunki panujące w przestrzeni kosmicznej, zwłaszcza eliminacja przyspieszenia grawitacyjnego, w znacznym stopniu wpływają na zdrowie jamy ustnej, w tym nasilają objawy chorobowe, zwiększają oporność na antybiotyki i zmieniają mikrobiom jamy ustnej. ...
Bakterie bytujące w jamie ustnej, w tym na języku, mogą mieć związek ze zmianami funkcji mózgu postępującymi wraz z wiekiem – taki wniosek płynie z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Exeter. Brytyjscy badacze wykazali też, że n...
Weganizm w różnych populacjach na całym świecie zyskuje coraz większą popularność. O tym, jaki jest wpływ diety wegańskiej na zdrowie jamy ustnej, informuje w swoim materiale brytyjski portal stomatologiczny Dentist.co.uk. Osób, które wykluczyły ze ...
Stosowanie octu jabłkowego nie jest niczym nowym – od lat poleca się go ze względu na szeroką gamę domniemanych korzyści, w tym wsparcie trawienia, wzmocnienie odporności, regulację poziomu cukru we krwi, a nawet pomoc w odchudzaniu. O tym, jaki wpły...
O lęku i stresie w środowisku stomatologicznym mówi się najczęściej w kontekście komfortu pacjenta, który jest właśnie poddawany leczeniu. Jednak wyzwania, przed jakimi stajemy każdego dnia, wykraczają daleko poza mury gabinetu. Dlatego wśród naszych...
Pierwszy października to Światowy Dzień Wegetarianizmu, który został ustanowiony w 1977 roku przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (North American Vegetarian Society). Przy tej okazji warto sprawdzić, jak niespożywanie mięsa i jego pr...
Badanie przeprowadzone przez Bandon Dental miało wykazać, w których miastach w Wielkiej Brytanii mieszkańcy przykładają najwięcej wagi do stanu zdrowia jamy ustnej. Zestawienie otwiera miasto Solihull w hrabstwie West Midlands, które uzyskało 252 pun...