Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!

Publikacja:
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!

Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier!

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to słodkie przekąski oraz słodzone napoje, których spożycie prowadzi do rozwoju próchnicy.

Naukowcy z zespołu kierowanego przez dr Jacqueline Burgette z University of Pittsburgh, przeprowadzili dwuletnie badanie z udziałem 126 uczestniczek. W badaniu tym weryfikowano czynniki wpływające na to, czy matki rozmawiają z dziadkami o tym, czym częstują oni wnuczęta.

Tylko co druga matka rozmawia o tym, czym dziadkowie częstują wnuki

Chociaż 72% matek potwierdziło, że ich rodzice podają wnukom słodkie potrawy i napoje, tylko nieco ponad połowa z nich (51%) poruszyła ten problem w rozmowie z dziadkami. – Inicjatywy mające na celu ograniczenie próchnicy wieku dziecięcego powinny uwzględniać to, w jaki sposób zajmować się relacjami rodzinnymi, by skutecznie zmniejszyć podaż cukru (w diecie dzieci) – napisano w pracy pt. „Factors affecting maternal decision making about grandparents’ cariogenic dietary choices for children. A qualitative study”.

Jak powszechnie wiadomo, produkty bogate w cukier w diecie najmłodszych zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy. Mimo to – jak donoszą badacze z Pittsburgha – dziadkowie często dają swoim wnukom takie pokarmy i napoje, które sprzyjają rozwojowi próchnicy, to zaś może prowadzić do nieporozumień między dziadkami a rodzicami.

W badaniu oceniono czynniki, które wpływają na to, czy matki zwracają się do dziadków w tej sprawie. Zgodnie z ustaleniami, podstawowe kwestie, które wpłynęły na to, czy matki przeprowadziły taką rozmowę, to:

częstość spotkań dziadków z wnukami,

zależność matek od dziadków w zakresie opieki nad dziećmi,

ilość słodkich pokarmów i napojów, którymi dzieci są częstowane przez dziadków,

poziom bliskości między matkami i dziadkami ich dzieci.

– Nie ma nic słodszego niż związek między dziećmi a dziadkami – napisała rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologiczne (ADA) dr Mary Hayes.

Czekolada lepsza niż cukierki

Jednak dr Hayes, która jest specjalistką stomatologii dziecięcej, zachęca rodziców do rozmowy z dziadkami na temat serwowanych maluchom smakołyków. Zdaniem przedstawicielki ADA dzieci mogą być nimi częstowane, ale z umiarem, warto też zachęcać wnuki do picia wody lub mleka zamiast soków czy napojów gazowanych. Jeśli dziadkowie częstują maluchy łakociami, lepszym wyborem jest czekolada, ponieważ ślina wypłukuje ją z jamy ustnej łatwiej niż lepkie lub twarde cukierki, które przyklejają się do zębów.

Fluoryzacja wody jest prowadzona w wielu państwach i regionach w Europie i na świecie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii. Wyniki badań potwierdzają, że jest to korzystne dla zdrowia zębów, m.in. pod kątem przyrostu próchnicy u dzieci i młodzieży – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, dziekan Wydziału Lekarsko-Stomatologicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy ds. stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.

T.H.

źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=332946  

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002817722006146


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Anna Makowka wybielanie news
Wybielanie zębów – uwaga na metody z TikToka! Asysta

W mediach społecznościowych co rusz pojawiają się nowe, rzekomo skuteczne metody wybielania zębów polecane przez samozwańczych influencerów. Należy na nie mocno uczulać pacjentów, przede wszystkim ze względu na związane z nimi zagrożenia. – Według mn...

Paulina Mintzberg Wachowicz videonews 2
Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie” Asysta

W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...

komunikacja przez aplikacje
Uwaga na komunikację z pacjentem przez aplikacje! Lekarz

Brytyjska Unia Obrony Stomatologów (Dental Defence Union; DDU) wydała w dniu 31 października wytyczne dotyczące potencjalnych zagrożeń i pułapek związanych z komunikowaniem się lekarzy z pacjentami za pomocą aplikacji do przesyłania wiadomości. Dent...

ROZWIŃ WIĘCEJ
choroby jamy ustnej dzieci
Pedodoncja: uwaga na zdarzenia niepożądane u dzieci! Lekarz

Zdarzenia niepożądane to nierzadkie zjawisko w trakcie leczenia najmłodszych pacjentów, którzy trafiają do dentysty. Tezę tę potwierdza badanie przeprowadzone w ostatnim czasie w Stanach Zjednoczonych. Jego wyniki przedstawiono jakiś czas temu podcza...

lizaki
Uwaga na... lizaki w sprayu! "To bardzo niepokojące zjawisko" Lekarz

Lizaki w sprayu robią ostatnio furorę wśród maluchów, ale ostrzegają przed nimi stomatolodzy dziecięcy. Lizaki w sprayu to jedna z nowości na rynku słodyczy dla dzieci. Jest to po prostu słodki płyn zamknięty w niewielkich buteleczkach z atomizerem,...

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

slodkie napoje
Cukier w napojach znacznie groźniejszy niż w pożywieniu Lekarz

Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

falszywe gabinety
UK: uwaga na fałszywe gabinety! Lekarz

Brytyjska Narodowa Służba Zdrowia ostrzega poszukujących dentysty pacjentów przed oszustwem, za jakim stoją administratorzy strony internetowej gabinetu stomatologicznego, który rzekomo rozpoczął działalność w mieście Lincoln w środkowo-wschodniej An...

dentoturystyka
Hiszpania: uwaga na dentoturystykę w Maroku! Lekarz

Jak podają media, przybywa mieszkańców Hiszpanii, którzy odwiedzają pobliskie Maroko w poszukiwaniu dostępnych cenowo zabiegów stomatologicznych. W obliczu tego trendu Hiszpańska Izba Lekarsko-Stomatologiczna ostrzega przed związanym z tym ryzykiem: ...