Jak pacjenci mogą latem zadbać o zdrowie jamy ustnej?
Jak pacjenci mogą latem zadbać o zdrowie jamy ustnej?
Spis treści
Nadeszło lato, gdy wiele osób myśli przede wszystkim o urlopie i wypoczynku. Niewielu pacjentów pamięta jednak o tym, że nie należy sobie robić wakacyjnej przerwy od właściwej pielęgnacji jamy ustnej. Podstawę stanowią zabiegi takie jak regularne i prawidłowe szczotkowanie zębów, nitkowanie i stosowanie płynów do jamy ustnej. Ale zdrowie jamy ustnej mogą wspierać także produkty, które latem spożywamy częściej niż w innych miesiącach.
Utrzymanie zdrowia jamy ustnej jest niezbędne dla ogólnego dobrego samopoczucia i zachowania promiennego uśmiechu, a o tym należy pamiętać również podczas wakacji. Niektóre spożywane pokarmy mogą pomóc w dbaniu o zdrowie zębów i dziąseł, jednocześnie odświeżając oddech. Jakie proste wskazówki możemy przekazać naszym pacjentom, aby w tym czasie nie zaniedbali zdrowia swoich zębów i dziąseł?
Odpowiednie nawodnienie
Prawidłowa podaż płynów jest ważna m.in. dla produkcji śliny. Ślina pełni kluczową rolę w mechanizmie obronnym jamy ustnej, ponieważ pomaga wypłukiwać patogeny bytujące w jamie ustnej, które odpowiadają za rozwój wielu chorób jamy ustnej. Szczególnie latem należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – osoby dorosłe powinny pić co najmniej 1,5 litra wody dziennie (najlepiej niegazowanej), ale podczas upałów spożycie wody powinno być jeszcze większe.
Produkty mleczne
Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt czy sery są bogate w wapń i fosfor, które pomagają wzmocnić szkliwo zębów. Oprócz laktozy, wapnia i fosforu, wykazano, że korzystny wpływ na zdrowie zębów wywierają białka mleka. Kazeiny są najliczniejszą grupą białek w mleku krowim, stanowiąc około 80% jego zawartości.
Jogurt naturalny
Spożywanie jogurtu, zwłaszcza bez dodatków smakowych i bez dodatku cukru (np. typu greckiego) jest korzystne dla zdrowia jamy ustnej i pomaga w radzeniu sobie z fetor ex ore. Jogurt to cenne źródło probiotyków pomagających zrównoważyć mikrobiotę jamy ustnej, co zarazem zapobiega występowaniu przykrego oddechu. Jogurt zawiera też dużo wapnia, który ułatwia zachowanie zdrowych, mocnych zębów.
Chude białka
Pokarmy takie jak mięso kurczaka, indyka i chuda wołowina zawierają dużo fosforu, który jest niezbędny dla mocnych zębów i zdrowej tkanki kostnej. Chude białka są również bogate w aminokwasy, elementy budulcowe białek, które wspomagają zdrowie dziąseł.
Owoce i warzywa
Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik pomaga utrzymać zęby i dziąsła w czystości. Jabłka, marchew, seler czy ogórki zawierają wiele błonnika i wymagają żucia, co stymuluje produkcję śliny i pomaga zachować zdrowy uśmiech. Prowadzone badania wykazały również odwrotną zależność między spożyciem owoców a zapaleniem przyzębia. Innymi słowy, im więcej jemy owoców bogatych w błonnik, tym mniejsze ryzyko poważnych chorób dziąseł, takich jak periodontitis. Z kolei zielone warzywa liściaste, np. szpinak czy jarmuż są bogate w witaminy i minerały, w tym wapń, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które wspierają zdrowie jamy ustnej.
Borówki
Borówki są stosowane m.in. w tradycyjnej medycynie skandynawskiej w leczeniu infekcji drożdżakowych jamy ustnej. Zawierają także związki podobne do tych występujących w żurawinie, które mogą zapobiegać przywieraniu bakterii do zębów, zmniejszając tym samym ryzyko próchnicy. Borówki wykazują przy tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwproteolityczne, przeciwnowotworowe oraz przeciwdrobnoustrojowe.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczów, białka i minerałów, takich jak wapń i fosfor, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej.
Zielona herbata
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie i już wiele lat temu wykazano jej pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze zwane katechinami, które mogą pomóc ograniczyć stan zapalny w obrębie jamy ustnej, jak również zwalczać bakterie.
Ksylitol
Jest to naturalny słodzik, który pomaga zmniejszyć w płytce nazębnej i ślinie ilość bakterii Streptococcus mutans, która jest główną przyczyną rozwoju próchnicy zębów. Guma do żucia z dodatkiem ksylitolu może stymulować produkcję śliny i pozwala ograniczyć ryzyko próchnicy zębów. Zalecana dzienna dawka ksylitolu w zapobieganiu próchnicy wynosi 6–10 gramów dziennie.
Czego unikać (nie tylko) latem?
W zapobieganiu próchnicy i erozji zębów oraz chorobom dziąseł pomóc może m.in. ograniczenie spożycia słodkich i kwaśnych pokarmów i napojów. Szczytowy okres spożycia słodzonych napojów przypada właśnie na sezon letni, gdy ze względu na upały szczególnie dużą popularnością u konsumentów cieszą się różnego rodzaju napoje smakowe. Jednak ich picie jest jedną z głównych przyczyn próchnicy zębów, ponieważ gazowana woda, cukry i kwasy zawarte w napoju zmiękczają szkliwo zębów i sprzyjają rozwojowi bakterii odpowiadających za rozwój próchnicy.
– Planowanie dnia sprawia, że praca przebiega dużo sprawniej i przyjemniej. Dzięki temu, że ułożę sobie plan na całą zmianę ,jestem przygotowana, niewiele rzeczy jest mnie w stanie zaskoczyć, wszystko mam pod ręką, mogę skupić się na zabiegu, który wykonujemy – mówi o zaletach planowania pracy przez asystentki i higienistki stomatologiczne asyst. i hig. stom. Martyna Zawadka. Jak konkretnie zaplanować sobie dzień w pracy? Jak zrobić to krok po kroku? Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego!
T.H.
Źródło: https://www.dentistryiq.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Badanie przeprowadzone przez Bandon Dental miało wykazać, w których miastach w Wielkiej Brytanii mieszkańcy przykładają najwięcej wagi do stanu zdrowia jamy ustnej. Zestawienie otwiera miasto Solihull w hrabstwie West Midlands, które uzyskało 252 pun...
Pierwszy października to Światowy Dzień Wegetarianizmu, który został ustanowiony w 1977 roku przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (North American Vegetarian Society). Przy tej okazji warto sprawdzić, jak niespożywanie mięsa i jego pr...
Zespół naukowców zrzeszonych w Światowej Federacji Dentystycznej (FDI) przygotował artykuł podsumowujący 10 lat realizacji programu „Zdrowie jamy ustnej w starzejącym się społeczeństwie”. Podkreślono w nim, że populacja seniorów w skali globalnej roś...
Dane pozyskane w ostatnim czasie przez Fundację Zdrowia Jamy Ustnej (Oral Health Foundation) dowodzą, że 93% osób dorosłych w Zjednoczonym Królestwie swobodnie rozmawia na temat zdrowia swojej jamy ustnej z rodziną czy przyjaciółmi. Podkreśla to tren...
Z badania naukowców z Uniwersytetu High Point (HPU) w Karolinie Północnej wynika, że 60% mieszkańców tego stanu nie zostało nigdy przebadanych przez dentystę pod kątem ryzyka nowotworu jamy ustnej. Sondaż przeprowadzony przez Workman School of Dental...
Warunki panujące w przestrzeni kosmicznej, zwłaszcza eliminacja przyspieszenia grawitacyjnego, w znacznym stopniu wpływają na zdrowie jamy ustnej, w tym nasilają objawy chorobowe, zwiększają oporność na antybiotyki i zmieniają mikrobiom jamy ustnej. ...
Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie przez brytyjską Oral Health Foundation (OHF) wykazało, jakie są największe obawy osób zmagających się z nowotworem jamy ustnej. Wyniki ankiety zostały opublikowane w ramach corocznej, obchodzonej w listopadzie...
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts poinformowali na łamach pisma „Frontiers in Microbiology”, że zaburzenia w mikrobiomie jamy ustnej mogą wpływać na ostrzejszy przebieg COVID-19. Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts przeprowadzili badania na gr...
Planujesz zabiegi na twarz, takie jak depilacja laserowa czy laseroterapia? Pamiętaj, że zdrowie jamy ustnej odgrywa w tym kontekście kluczową rolę. Dlaczego? Problemy stomatologiczne, takie jak stany zapalne dziąseł, infekcje czy zgrzytanie zębami, ...
W najnowszym raporcie „Cigna Healthcare 2025 Dental Trends” podkreślono, że zdrowie jamy ustnej jest nierozerwalnie związane z kondycją psychiczną i ogólnym dobrostanem pacjentów. W dokumencie wskazano, że największe korzyści zdrowotne można osiągnąć...
Stosowanie leków przeciwpsychotycznych, choć niezbędne w terapii wielu zaburzeń psychicznych, może wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia jamy ustnej – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Kraju Basków. Wyniki ich najnowszych badań wskazują,...