Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Drożdżówki wracają do szkolnych sklepików – rośnie rola profilaktyki próchnicy

Publikacja:
Drożdżówki wracają do szkolnych sklepików – rośnie rola profilaktyki próchnicy

Drożdżówki wracają do szkolnych sklepików – rośnie rola profilaktyki próchnicy

Od 1 września br. – zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia – do sklepików szkolnych powróciły wyroby cukiernicze, w tym również drożdżówki. Niestety nie jest to dobra zmiana w zakresie zapobiegania próchnicy u dzieci.

Rozporządzenie ministra zdrowia zmienia regulacje dotyczące asortymentu szkolnych sklepików, które obowiązywały w poprzednim roku szkolnym. Wiele osób uznało je za zbyt restrykcyjne, gdyż zabronione były m.in. sprzedaż drożdżówek i kanapek z białego pieczywa, a także słodzenie herbaty cukrem. Od 1 września br. zasady te jednak się zmieniają. Do sklepików szkolnych wracają niektóre produkty cukiernicze, w tym popularne drożdżówki. Nie mogą być one jednak zbyt słodkie oraz pieczone z mrożonego ciasta. Poza tym, w ofercie sklepików mają nadal znajdować się kanapki z ciemnego pieczywa, sałatki, surówki, mleko i jego przetwory, soki owocowe, przeciery, niesłodzone koktajle owocowe oraz woda mineralna.

Powrót drożdżówek do szkół nie jest dobrą wiadomością, jeśli wziąć pod uwagę profilaktykę próchnicy u dzieci. Z badań przeprowadzonych przez instytut ARC Rynek i Opinia wynika, że blisko połowa polskich uczniów korzysta z usług szkolnych sklepików. Drożdżówki znajdują się na czele listy ulubionych produktów spożywczych kupowanych przez dzieci. Zaraz za nimi znajdują się batony i wafelki.

Tymczasem jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy u dzieci są złe nawyki żywieniowe. – Po spożyciu pokarmu zawierającego w sobie duże ilości cukru, w jamie ustnej przez około 40 minut trwają procesy próchnicowe. Jeżeli dziecko zje pokarm skrobiowy, na przykład ciastko, które zawiera jeszcze sacharozę, to te procesy – ze względu na dłuższą retencję pokarmu w jamie ustnej – będą trwały około 2 godzin. Jeżeli więc dziecko dostaje przekąskę, np. słodką bułkę, a do tego jeszcze sok, to w ciągu całego dnia nie będzie momentu, kiedy ślina będzie miała szansę zneutralizować powstające kwasy i zatrzymać proces próchnicowy – powiedziała agencji Newseria Lifestyle prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, prodziekan Wydziału Lekarsko-Dentystycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Z tego względu niezwykle ważnym elementem edukacyjno-profilaktycznych zadań asystentek oraz higienistek stomatologicznych jest przekazywanie zarówno dzieciom, jak i ich rodzicom wiedzy o wpływie diety na zdrowie zębów i jamy ustnej.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby – wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

AF

Fot. pixel1, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dzieci
Słupsk ruszył z realizacją programu profilaktyki próchnicy Lekarz

W Słupsku rozpoczęła się realizacja finansowanego z budżetu miasta programu „Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci w wieku przedszkolnym i młodszym wieku szkolnym w mieście Słupsku na lata 2022-2025”. Jak czytamy, program realizuje Samodzielny Publ...

stomatologia dziecieca1
Nowogard zrealizował program profilaktyki próchnicy Lekarz

W gminie Nowogard zrealizowano program profilaktyki próchnicy dla uczniów z klas I - III. Wzięło w nim udział 120 dzieci. Program realizowany był w latach 2020-2022. W tym czasie 120 dzieci z klas I - III szkół na terenie gminy skorzystało z zabiegó...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Piekoszewska Zietek KDO
Rola czynników genetycznych w etiologii próchnicy Lekarz

–  Podczas 3. Konferencji Dentonet Online poprowadzę dla Państwa wykład dotyczący roli czynników genetycznych w etiologii próchnicy –  mówi dr n. med. Paula Piekoszewska-Ziętek, jedna z wykładowczyń KDO. –  Konferencję polecam przede wszystkim osobom...

zdrowa zywnosc sklepiki
W sklepikach i stołówkach szkolnych pojawi się zdrowsza żywność Lekarz

Tzw. rozporządzenie sklepikowe, nad którym pracuje ministerstwo zdrowia, ureguluje, jakie produkty będą mogły być sprzedawane dzieciom i młodzieży w sklepikach szkolnych oraz jakie wymagania będą musiały spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywie...

turystyka stomatologiczna
SNS Insider: turystyka stomatologiczna rośnie w siłę Lekarz

Turystyka stomatologiczna przeżywa globalny boom – coraz więcej pacjentów decyduje się na leczenie zębów poza granicami swojego kraju, łącząc wizytę u dentysty z wypoczynkiem. Według prognoz SNS Insider, do 2032 r. wartość tego rynku sięgnie 65,4 mld...

szkolna stomatologia
Zabiegi w szkolnych gabinetach skuteczne w leczeniu próchnicy Lekarz

Według badania przeprowadzonego przez naukowców z NYU College of Dentistry, podstawowe zabiegi wykonywane w ramach tzw. szkolnej stomatologii – czyli w gabinetach zlokalizowanych w placówkach oświatowych – są w większości przypadków wystarczające w p...

nowotwory
Rośnie liczba zachorowań na nowotwory Lekarz

Wyspecjalizowane i dostępne ośrodki leczenia, kompleksowe diagnozy, przeciwdziałanie niedożywieniu pacjentów – tylko w ten sposób, zdaniem lekarzy, możemy powstrzymać prawdziwą „epidemię” nowotworów. Każdego roku w Polsce nawet 170 tys. osób dowiaduj...

czerniak
Rośnie liczba zachorowań na czerniaka Lekarz

Liczba zachorowań na czerniaka w Polsce gwałtownie rośnie. W ostatniej dekadzie uległa ona niemal podwojeniu – mówili eksperci na spotkaniu prasowym zorganizowanym w Warszawie w ramach Tygodnia Świadomości Czerniaka. Jest on w tym roku obchodzony po ...