Aspartam może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się
Aspartam może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się
Naukowcy z Florida State University College of Medicine twierdzą, że aspartam – sztuczny słodzik stosowany m.in. w produktach spożywczych (gumach do żucia, jogurtach, lodach) i napojach, w pastach do zębów, preparatach witaminowych oraz syropach na kaszel – spożywany nawet w niskich dawkach może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się.
Przypomnijmy – kilka tygodni temu we wspólnym komunikacie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) poinformowano, że istnieją „ograniczone dowody” na rakotwórcze działanie aspartamu, czyli sztucznego środka słodzącego, ale utrzymano normy jego bezpiecznego spożycia. Wynoszą one do 40 mg na każdy kilogram masy ciała. Pisaliśmy o tym TUTAJ. Z kolei Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) już jakiś czas temu uznała, że aspartam może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych, sercowych i nowotworów.
Okazuje się jednak, że spożywanie aspartamu może mieć również inne niekorzystne skutki dla człowieka – i to wielopokoleniowe.
Czy aspartam powoduje pogorszenie pamięci?
Naukowcy z Florida State University College of Medicine (USA) prowadzili w ostatnim czasie badanie na myszach. Gryzonie podzielono na trzy grupy – jedna z nich przez 16 tygodni piła czystą wodę, druga – wodę z dodatkiem aspartamu w ilości odpowiadającej 7% dawki dopuszczonej przez FDA, a trzecia z dodatkiem słodzika na poziomie 15% dopuszczalnej dawki.
Następnie myszy poddano próbie polegającej na znalezieniu wyjścia z labiryntu. Te pijące czystą wodę robiły to szybko i bez problemu, z kolei gryzonie spożywające wodę z aspartamem potrzebowały na to więcej czasu lub pomocy. – Mieliśmy okazję zobaczyć, że myszy te używają odmiennego sposobu, choć odnajdują wyjście. W jakiś sposób kompensują swoje ubytki – powiedziała Deirdre McCarthy, współautorka badania opisanego w magazynie „Scientific Reports”.
Warto wiedzieć, że wcześniej ta sama grupa naukowców prowadziła inne badanie dotyczące skutków spożywania aspartamu, także na myszach. Dowiodło ono, że młode samców myszy spożywających słodzik miało kłopoty z nauką relacji przestrzennych i deficyty pamięci. – Skutki przeszły tylko na jedno pokolenie. Nie zaobserwowano ich u wnuków, tylko u dzieci samców myszy. Stanowi to kolejny dowód na to, że tego rodzaju dziedziczenie zachodzi w wyniku zmian epigenetycznych, w plemnikach – powiedział główny autor badania Pradeep Bhide.
Badacze uważają, że FDA powinna ponownie przyjrzeć się działaniu aspartamu na ludzki organizm i uwzględnić wielopokoleniowe skutki jego spożywania.
Źródło: https://pulsmedycyny.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
– Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził bezpieczeństwo aspartamu i w najbliższym czasie nie zostaną podjęte żadne kroki mające na celu wycofanie tej substancji słodzącej z żywności na terenie Unii Europejskiej lub zmianę warunków j...
Praca asystentki stomatologicznej to nie tylko wsparcie techniczne i organizacyjne, ale również ważna rola w tworzeniu pozytywnej atmosfery podczas wizyty. Pacjent, który trafia do gabinetu, nierzadko odczuwa lęk, niepokój, a nawet panikę. Zrozumieni...
Mężczyźni z ciężką postacią zaburzeń erekcji mogą częściej zmagać się z zaawansowanym zapaleniem przyzębia, mieć mniej zębów oraz – generalnie – gorszy stan zdrowia jamy ustnej. To wniosek płynący z badania hiszpańskich naukowców opublikowanego 17 si...
Cudzoziemcy kształcący się na studiach w danym roku akademickim w tej samej szkole wyższej nie mogą stanowić więcej niż połowę wszystkich studiujących – wynika z projektu przepisów opisanych we wtorkowym wydaniu "Dziennika Gazety Prawnej". Rząd chce...
Niektóre antybiotyki mogą łączyć się z cząsteczkami nanoplastiku, co negatywnie wpływa na ich efektywność, a tym samym – pogarsza skuteczność leczenia – twierdzą naukowcy. Wyniki dotyczącego tego zagadnienia badania opublikowano online na łamach czas...
– Razem z marką Smilesonic w ramach Akademii Asysdent przygotowaliśmy wykład, podczas którego opowiem, czy choroby dziąseł to może być cukrzyca. Serdecznie zapraszam do oglądania – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, ed...
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Sydney opublikował przełomowe badania, które po raz pierwszy jednoznacznie wykazały, że dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukry proste może negatywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu u człowieka – zwłaszcza na zdoln...
ChatGPT nie może być użyty jako narzędzie diagnostyczne w medycynie, bo w ponad połowie przypadków się myli – podsumowali kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario po przetestowaniu modelu na przypadkach pacjentów. ChatGPT umie jednak pi...
We wspólnym komunikacie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) poinformowano, że istnieją „ogranic...
Utrzymanie higieny jamy ustnej na optymalnym poziomie to nie tylko szczotkowanie zębów. Równie istotne jest regularne oczyszczanie przestrzeni międzyzębowych. Jednym z akcesoriów, które pomaga w codziennej pielęgnacji jest irygator do zębów. Ale czy ...
Sepsa, inaczej posocznica, to gwałtowna reakcja zapalna organizmu na zakażenie. Może ona prowadzić do uszkodzenia tkanek i narządów, co potencjalnie skutkuje wstrząsem i niewydolnością wielonarządową. Jeśli sepsa nie będzie szybko rozpoznana i nie zo...