Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

„Higienistka – zawód, który się rozwija”. Rośnie świadomość gabinetów

Publikacja:
„Higienistka – zawód, który się rozwija”. Rośnie świadomość gabinetów

„Higienistka – zawód, który się rozwija”. Rośnie świadomość gabinetów

Gabinety stomatologiczne mają coraz większą świadomość korzyści, jakie będą wynikać z zatrudnienia higienistki stomatologicznej. O pozycji tego zawodu na rynku mówi nam Sylwia Laskowska, dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego Samorządu Województwa Łódzkiego.

Szkoła ta nie tylko prowadzi edukację w tym zawodzie, ale jest też organizatorem corocznej Wojewódzkiej Konferencji Higieny Stomatologicznej w Łodzi. 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

technik dentystyczny
Technik dentystyczny – zawód medyczny czy chemiczny?

Poseł Stanisław Tomczyszyn skierował do minister zdrowia interpelację, w której apeluje o sklasyfikowanie zawodu technika dentystycznego jako zawodu wykonywanego w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze i zaliczenie go również do branży...

Robot AsIa
No i stało się: zawód asysty stomatologicznej w zagrożeniu Asysta

Zdaniem specjalistów, postęp w technologii komputerowej i rozwój sztucznej inteligencji jest już tak zaawansowany, że niektóre programy są w stanie zastąpić nie tylko określone czynności wykonywane przez człowieka, ale nawet zawody, które wymagają ek...

Marzena Dominiak 2
Polacy a zdrowie jamy ustnej. „Świadomość utknęła” Lekarz

– Z jednej strony świadomość dotycząca zdrowia jamy ustnej w polskim społeczeństwie zmienia się, ale dotyczy to tylko części pacjentów, która widzi potrzebę leczenia stomatologicznego. U innych świadomość prozdrowotna utknęła i stąd statystyki związa...

ROZWIŃ WIĘCEJ
wirusy
Opracowano czujnik, który wykrywa koronawirusa w powietrzu Lekarz

Naukowcy z Washington University w St. Louis opracowali urządzenie, które jest w stanie w ciągu 5 minut wykryć w powietrzu koronawirusa i określić jego wariant. Naukowcy chcą skomercjalizować wynalazek i udoskonalić go tak, aby wykrywał nie tylko SAR...

Dariusz Paluszek videonews
Nowelizacja Kodeksu Etyki Lekarskiej. „Świat się rozwija” Lekarz

– Poprzedni Kodeks Etyki Lekarskiej był budowany w zupełnie innych realiach. Zmieniły się warunki społeczne i cywilizacyjne, świat się rozwija. Sądzę, że jest to jakaś droga, którą rozpoczęliśmy – mówi o nowelizacji Kodeksu Etyki Lekarskiej dr n. med...

ortodontki
Świadomość na temat wad zgryzu rośnie [debata ortodontek] Lekarz

- Ta świadomość zdecydowanie wzrosła, ale co ważne pacjenci zainteresowani są nie tylko poprawą estetyki, ale coraz większą uwagę przykładają też do funkcji narządu żucia - mówią zgodnie wykładowczynie sesji ortodontycznej Mazowieckich Spotkań Stomat...

Dental Spaghetti 2025
DENTAL SPAGHETTI – kongres, który zachwyca niczym wykwintne danie! Lekarz

DENTAL SPAGHETTI to wydarzenie, które na stałe wpisało się w europejski krajobraz kongresów stomatologicznych. Większość prestiżowych wykładowców zna je doskonale lub słyszała o nim tyle pozytywnych opinii, że chętnie przyjmuje zaproszenie mimo pełny...

reklama lekow
Znany lekarz, który reklamuje lek? To prawdopodobnie oszustwo Lekarz

Jeśli do kupienia jakiegoś preparatu namawia znany lekarski autorytet, pacjentowi powinna włączyć się „czerwona lampka”. Prawdopodobnie lekarz ten padł ofiarą kradzieży wizerunku, a pacjent ma do czynienia z oszustwem. Tego rodzaju spraw jest coraz w...

asystentka
"Asystentki i higienistki wykonują zawód medyczny" Asysta

W odpowiedzi na interpelację poseł Urszuli Nowogórskiej wiceminister zdrowia Piotr Bromber poinformował, że w opinii ministra zdrowia asystentka stomatologiczna oraz higienistka stomatologiczna są osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu usta...

spozycie cukru w Polsce
Spożycie cukru w Polsce rośnie. „Musimy budować świadomość” Lekarz

– Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to – działania przemysłu spożywczego. Musimy też budować ...