Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby

Publikacja:
Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby

Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.

Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których zajmowano się wpływem produktów zawierających duże ilości szybko rozkładających się węglowodanów (np. białe pieczywo, krakersy) na organizm człowieka oraz ich porównaniem z produktami bogatymi w węglowodany złożone (m.in. pełnoziarniste pieczywo i makarony). Okazało się, że nadmiar węglowodanów prostych w diecie powoduje nie tylko wyższą wagę ciała, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy oraz chorób periodontologicznych.

Jak podkreślają autorzy badania, nie można zupełnie wyeliminować z diety węglowodanów, gdyż są one niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Dla prawidłowej wagi oraz zdrowia – w tym jamy ustnej – codzienny jadłospis warto jednak komponować przede wszystkim w oparciu o produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony i kasze.

Wnioski z badania opublikowano w „Journal of Dental Research”.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kontrole NFZ
Mniej kontroli NFZ w stomatologii w III kwartale 2023 r. Lekarz

Tylko dwie kontrole w placówkach stomatologicznych przeprowadził w III kwartale br. Narodowy Fundusz Zdrowia. Ogólnie w tym okresie przeprowadzono 133 kontrole realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Do najczęściej występujących uch...

stomatologia NHS
NHS: u dentystów mniej pacjentów niż przed pandemią Lekarz

24 sierpnia opublikowany został coroczny raport brytyjskiej Narodowej Służby Zdrowia – „NHS Dental Statistics for England”. Dokument ten, obejmujący stan lecznictwa NHS w latach 2021–2023 potwierdza, że liczba pacjentów, którzy trafiają w Anglii na f...

alkohol
USA: młodzi dorośli piją mniej alkoholu Lekarz

W artykule, który został opublikowany 2 maja w czasopiśmie naukowym „Nature Mental Health” wykazano, że intensywnie pijący młodzi dorośli Amerykanie (powyżej 21. roku życia) ograniczyli spożycie alkoholu w czasie pandemii. W badaniu przeanalizowano ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
papierosy mentolowe
Zakaz papierosów mentolowych – mniej palaczy Lekarz

Z badania naukowców reprezentujących Katedrę Zachowań Zdrowotnych Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill (Stany Zjednoczone) wynika, że zakaz sprzedaży papierosów mentolowych przekłada się na znaczne obniżenie odsetka palaczy. Papierosy mento...

stomatologia
USA: mniej wizyt, pacjentów i coraz mniej personelu Lekarz

W ostatnim czasie praktyki stomatologiczne w Stanach Zjednoczonych mierzą się z mniejszą niż przed pandemią liczbą pacjentów, a zarazem wciąż borykają się z brakami kadrowymi. To wnioski płynące z prognozy ekonomicznej Instytutu Polityki Zdrowotnej A...

slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

palenie papierosow 1
WHO: palenie papierosów coraz mniej popularne Lekarz

Według najnowszych szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowanych 16 stycznia, na całym świecie jest obecnie 1,25 miliarda dorosłych użytkowników tytoniu. Oznacza to znaczny spadek odsetka palących w ciągu ostatnich dwóch dekad. Dane ...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

pecans 1214713 1280
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości Lekarz

Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...

zeby palacza
Zęby palacza – jak palenie papierosów wpływa na zęby i dziąsła? Pacjent

Palenie papierosów to nałóg bardzo szkodliwy dla całego organizmu człowieka – nie wyłączając jamy ustnej. Substancje zawarte w dymie tytoniowym niszczą szkliwo, prowadzą do chorób przyzębia, a także są jedną z głównych przyczyn nowotworów jamy ustnej...

cukrzyca3
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków Lekarz

Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...