Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby
Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.
Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których zajmowano się wpływem produktów zawierających duże ilości szybko rozkładających się węglowodanów (np. białe pieczywo, krakersy) na organizm człowieka oraz ich porównaniem z produktami bogatymi w węglowodany złożone (m.in. pełnoziarniste pieczywo i makarony). Okazało się, że nadmiar węglowodanów prostych w diecie powoduje nie tylko wyższą wagę ciała, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy oraz chorób periodontologicznych.
Jak podkreślają autorzy badania, nie można zupełnie wyeliminować z diety węglowodanów, gdyż są one niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Dla prawidłowej wagi oraz zdrowia – w tym jamy ustnej – codzienny jadłospis warto jednak komponować przede wszystkim w oparciu o produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony i kasze.
Wnioski z badania opublikowano w „Journal of Dental Research”.
Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.
Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Tylko dwie kontrole w placówkach stomatologicznych przeprowadził w III kwartale br. Narodowy Fundusz Zdrowia. Ogólnie w tym okresie przeprowadzono 133 kontrole realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Do najczęściej występujących uch...
24 sierpnia opublikowany został coroczny raport brytyjskiej Narodowej Służby Zdrowia – „NHS Dental Statistics for England”. Dokument ten, obejmujący stan lecznictwa NHS w latach 2021–2023 potwierdza, że liczba pacjentów, którzy trafiają w Anglii na f...
W artykule, który został opublikowany 2 maja w czasopiśmie naukowym „Nature Mental Health” wykazano, że intensywnie pijący młodzi dorośli Amerykanie (powyżej 21. roku życia) ograniczyli spożycie alkoholu w czasie pandemii. W badaniu przeanalizowano ...
Z badania naukowców reprezentujących Katedrę Zachowań Zdrowotnych Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill (Stany Zjednoczone) wynika, że zakaz sprzedaży papierosów mentolowych przekłada się na znaczne obniżenie odsetka palaczy. Papierosy mento...
W ostatnim czasie praktyki stomatologiczne w Stanach Zjednoczonych mierzą się z mniejszą niż przed pandemią liczbą pacjentów, a zarazem wciąż borykają się z brakami kadrowymi. To wnioski płynące z prognozy ekonomicznej Instytutu Polityki Zdrowotnej A...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Według najnowszych szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowanych 16 stycznia, na całym świecie jest obecnie 1,25 miliarda dorosłych użytkowników tytoniu. Oznacza to znaczny spadek odsetka palących w ciągu ostatnich dwóch dekad. Dane ...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Palenie papierosów to nałóg bardzo szkodliwy dla całego organizmu człowieka – nie wyłączając jamy ustnej. Substancje zawarte w dymie tytoniowym niszczą szkliwo, prowadzą do chorób przyzębia, a także są jedną z głównych przyczyn nowotworów jamy ustnej...
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...