Klasyfikacja próchnicy
Klasyfikacja próchnicy
Próchnicę można podzielić na różne rodzaje w zależności od przyjętych kryteriów. Znajomość przyczyn występowania poszczególnych jej odmian ma znaczenie dla leczenia oraz zapobiegania dalszemu rozwojowi choroby.
Podział ze względu na przebieg:
Próchnica ostra – występuje najczęściej u osób młodych, u których szerokie kanaliki zębiny ułatwiają szybki rozwój choroby.
Próchnica przewlekła – rozwija się u osób dorosłych i starszych. Ma znacznie wolniejszy przebieg.
Próchnica zatrzymana – to zmiana, której rozwój został zatrzymany dzięki np. intensywnym zabiegom higienicznym zębów.
Podział ze względu na obraz kliniczny:
Próchnica wtórna – rozwija się w zębach z założonym wypełnieniem ubytku, które uległo rozszczelnieniu. Może pojawić się na powierzchni zęba lub w głębi szczeliny.
Próchnica nietypowa – występuje w zębach martwych. Może się również pojawić w zębach leczonych kanałowo.
Próchnica ukryta – toczy zęby wizualnie zdrowe. Rozwija się pod szkliwem i można ją wykryć tylko na zdjęciu radiologicznym.
Próchnica kwitnąca – to nazwa choroby, która rozwija się nagle i dotyka na raz wiele zębów (łącznie z tymi, które zazwyczaj są wolne od próchnicy). Bardzo często pojawia się u nastolatków ze względu na spożywanie dużej ilości kalorycznych potraw oraz picie słodkich napojów między posiłkami.
Próchnica okrężna – rozwija się przy szyjkowej części zęba lub w obrębie korzenia. W zaawansowanym stadium może obejmować pierścieniowo cały ząb.
Próchnica butelkowa – występuje u dzieci i atakuje przednie zęby. Jeśli dziecko zasypia z butelką w ustach, wypełnioną słodkim napojem, wylewa się on na zęby i przyczynia do rozwoju bakterii wywołujących chorobę. Może się też pojawiać u dzieci używających smoczka zanurzonego w czymś słodkim.
Próchnica korzenia – rozwija się bardzo często u osób, które w wyniku chorób mają odsłonięte szyjki zębów. W pierwszej kolejności atakuje cement korzeniowy, a długo nieleczona może doprowadzić do poważnych uszkodzeń korzenia. Bardzo często próchnica korzenia jest przyczyną ekstrakcji.
Podział ze względu na stadium rozwoju:
Próchnica początkowa – początkowe stadium rozwoju choroby, w którym nie nastąpiło jeszcze uszkodzenie szkliwa. Jest możliwość odwrócenia procesu chorobowego.
Próchnica powierzchniowa – ma miejsce wtedy, kiedy dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia szkliwa.
Próchnica średnia – uszkodzenia dochodzą do zębiny, która staje się czarna lub brązowa.
Próchnica głęboka – stadium, w którym ubytek sięga miazgi zębowej, wywołując ból. Ten stan, jeśli jest nieleczony, może doprowadzić do obumarcia zęba i stanu zapalnego przyzębia.
Podział ze względu na zaawansowanie zmian:
D1 – zmiana w szkliwie, ale bez ubytku.
D2 – zmiana w szkliwie i minimalny ubytek.
D3 – zmiana sięgająca zębiny.
D4 – zmiana sięgająca miazgi.
Źródła: abczdrowie.pl, pzwl.pl
KeL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Takie czynniki, jak płeć żeńska, niezdrowy styl życia czy problematyczne korzystanie z Internetu (zbyt częste, za długie, uzależniające) mogą znacząco podnosić prawdopodobieństwo występowania próchnicy zębów u dzieci. Do takich wniosków doszli autorz...
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) opublikowała aktualizację narzędzia, które ma ułatwiać prawidłowe stosowanie antybiotyków. Zostało ono opracowane, aby pomóc lekarzom w przepisywaniu pacjentom najbardziej odpowiednich antybiotyków, a ...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
– Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorot...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...
Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, które...
Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...