Kontrolowanie próchnicy
Kontrolowanie próchnicy
Jeżeli chodzi o kontrolę próchnicy – ogromne znaczenie ma radykalne zmniejszenie ilości węglowodanów rafinowanych w codziennej diecie. Jaka to ilość? Nie więcej niż 10% wartości energetycznej codziennie spożywanych pokarmów i to w głównych posiłkach. Węglowodany, które wywołują próchnicę występują w cukrze, słodyczach i ciastkach, ale również w sokach owocowych, napojach mlecznych, jogurtach i syropach. Stąd tak ważne jest np., by nie pozostawiać butelek w ustach śpiących niemowląt i dążenie do zlikwidowania w szkołach automatów ze słodyczami.
Nie mniejsze znaczenie ma także używanie fluoru. Od kiedy odkryto, że próchnica rzadziej występuje u osób, które spożywają w wodzie pitnej większą zawartość fluorków – zaczęto wiele uwagi przywiązywać do fluoryzacji endogennej. Badania te skupiły się na ubytkach w zębinie i nie uwzględniały początkowych zmian demineralizacyjnych w szkliwie. Później zaczęto dowodzić, że zawartość fluoru w szkliwie tylko w małym stopniu zależy od jego zawartości w wodzie.
Co więcej – szkliwo zębów z obszarów o różnym stopniu demineralizacji nie różniło się podatnością na działanie kwasów. To wpłynęło na poglądy dotyczące działania fluoru, zakwestionowało też istnienie różnic w składzie chemicznym szkliwa, które mogą wpływać na podatność na próchnicę.
Wtedy dostrzeżono bezpośredni, kontaktowy wpływ działania fluoru. Tym samym wyniki badań o wpływie na uzębienie różnego stężenia fluoru w wodzie pitnej (a także w pożywieniu i ślinie) zaczęto interpretować od nowa jako znaczenie fluorków występujących w wodzie pitnej.
Obecnie fluoryzacja endogenna nie jest traktowana poważnie, a używanie tabletek fluorkowych traktuje się jako jeden z możliwych sposobów fluoryzacji kontaktowej (egzogennej). Można je więc stosować u osób dorosłych i w podeszłym wieku.
Ponieważ próchnica jest chorobą bardzo złożoną – istnieje też wiele sposobów, by jej zapobiec. Np. w Skandynawii wdraża się wiele programów kontroli próchnicy – z bardzo dobrym efektem. Minusem złożoności próchnicy jest fakt, że program wdrażany dla jednej populacji nie musi być skuteczny w zastosowaniu do innej. Dlatego programy profilaktyczne dobrze jest przygotowywać bezpośrednio dla danej populacji.
Aktywna płytka bakteryjna to taka, która która może wywołać próchnicę. Węglowodany proste są wykorzystywane przez bakterie do metabolizmu, a efektem ubocznym tych przemian są kwasy obniżające pH płytki nazębnej. Dlatego usunięcie płytki nazębnej (czynnika sprawczego) jest kluczowe w walce z próchnicą.
BZ
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z artykułu autorów reprezentujących kilka ośrodków badawczych w Brazylii i Niderlandach, który opublikowano w lipcowym wydaniu czasopisma „Gene Expression”, wynika, że zmienność w obrębie kilku genów może przekładać się na podwyższone ryzyko rozwoju ...
– Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorot...
W badaniu, które ukazało się 11 marca w czasopiśmie „Clinical and Experimental Dental Research”, dowiedziono, że postbiotyki mogą mieć większą skuteczność niż tradycyjne probiotyki w zapobieganiu próchnicy, hamując rozwój bakterii, które odpowiadają ...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...
Takie czynniki, jak płeć żeńska, niezdrowy styl życia czy problematyczne korzystanie z Internetu (zbyt częste, za długie, uzależniające) mogą znacząco podnosić prawdopodobieństwo występowania próchnicy zębów u dzieci. Do takich wniosków doszli autorz...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, które...
Czy tradycyjne wypełnienia i implanty mogą wkrótce odejść do lamusa? Badania naukowców z King’s College London wskazują, że pacjenci być może już niedługo będą mogli „wyhodować” własne, naturalne zęby. Kluczem okazał się specjalny biomateriał, który ...