Drożdżówki wracają do szkolnych sklepików – rośnie rola profilaktyki próchnicy
Drożdżówki wracają do szkolnych sklepików – rośnie rola profilaktyki próchnicy
Od 1 września br. – zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia – do sklepików szkolnych powróciły wyroby cukiernicze, w tym również drożdżówki. Niestety nie jest to dobra zmiana w zakresie zapobiegania próchnicy u dzieci.
Rozporządzenie ministra zdrowia zmienia regulacje dotyczące asortymentu szkolnych sklepików, które obowiązywały w poprzednim roku szkolnym. Wiele osób uznało je za zbyt restrykcyjne, gdyż zabronione były m.in. sprzedaż drożdżówek i kanapek z białego pieczywa, a także słodzenie herbaty cukrem. Od 1 września br. zasady te jednak się zmieniają. Do sklepików szkolnych wracają niektóre produkty cukiernicze, w tym popularne drożdżówki. Nie mogą być one jednak zbyt słodkie oraz pieczone z mrożonego ciasta. Poza tym, w ofercie sklepików mają nadal znajdować się kanapki z ciemnego pieczywa, sałatki, surówki, mleko i jego przetwory, soki owocowe, przeciery, niesłodzone koktajle owocowe oraz woda mineralna.
Powrót drożdżówek do szkół nie jest dobrą wiadomością, jeśli wziąć pod uwagę profilaktykę próchnicy u dzieci. Z badań przeprowadzonych przez instytut ARC Rynek i Opinia wynika, że blisko połowa polskich uczniów korzysta z usług szkolnych sklepików. Drożdżówki znajdują się na czele listy ulubionych produktów spożywczych kupowanych przez dzieci. Zaraz za nimi znajdują się batony i wafelki.
Tymczasem jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy u dzieci są złe nawyki żywieniowe. – Po spożyciu pokarmu zawierającego w sobie duże ilości cukru, w jamie ustnej przez około 40 minut trwają procesy próchnicowe. Jeżeli dziecko zje pokarm skrobiowy, na przykład ciastko, które zawiera jeszcze sacharozę, to te procesy – ze względu na dłuższą retencję pokarmu w jamie ustnej – będą trwały około 2 godzin. Jeżeli więc dziecko dostaje przekąskę, np. słodką bułkę, a do tego jeszcze sok, to w ciągu całego dnia nie będzie momentu, kiedy ślina będzie miała szansę zneutralizować powstające kwasy i zatrzymać proces próchnicowy – powiedziała agencji Newseria Lifestyle prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, prodziekan Wydziału Lekarsko-Dentystycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Z tego względu niezwykle ważnym elementem edukacyjno-profilaktycznych zadań asystentek oraz higienistek stomatologicznych jest przekazywanie zarówno dzieciom, jak i ich rodzicom wiedzy o wpływie diety na zdrowie zębów i jamy ustnej.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby – wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
AF
Fot. pixel1, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z NYU College of Dentistry, podstawowe zabiegi wykonywane w ramach tzw. szkolnej stomatologii – czyli w gabinetach zlokalizowanych w placówkach oświatowych – są w większości przypadków wystarczające w p...
W gminie Nowogard zrealizowano program profilaktyki próchnicy dla uczniów z klas I - III. Wzięło w nim udział 120 dzieci. Program realizowany był w latach 2020-2022. W tym czasie 120 dzieci z klas I - III szkół na terenie gminy skorzystało z zabiegó...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
W Słupsku rozpoczęła się realizacja finansowanego z budżetu miasta programu „Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci w wieku przedszkolnym i młodszym wieku szkolnym w mieście Słupsku na lata 2022-2025”. Jak czytamy, program realizuje Samodzielny Publ...
– Podczas 3. Konferencji Dentonet Online poprowadzę dla Państwa wykład dotyczący roli czynników genetycznych w etiologii próchnicy – mówi dr n. med. Paula Piekoszewska-Ziętek, jedna z wykładowczyń KDO. – Konferencję polecam przede wszystkim osobom...
Liczba zachorowań na czerniaka w Polsce gwałtownie rośnie. W ostatniej dekadzie uległa ona niemal podwojeniu – mówili eksperci na spotkaniu prasowym zorganizowanym w Warszawie w ramach Tygodnia Świadomości Czerniaka. Jest on w tym roku obchodzony po ...
Tzw. rozporządzenie sklepikowe, nad którym pracuje ministerstwo zdrowia, ureguluje, jakie produkty będą mogły być sprzedawane dzieciom i młodzieży w sklepikach szkolnych oraz jakie wymagania będą musiały spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywie...
Turystyka stomatologiczna przeżywa globalny boom – coraz więcej pacjentów decyduje się na leczenie zębów poza granicami swojego kraju, łącząc wizytę u dentysty z wypoczynkiem. Według prognoz SNS Insider, do 2032 r. wartość tego rynku sięgnie 65,4 mld...
Wyspecjalizowane i dostępne ośrodki leczenia, kompleksowe diagnozy, przeciwdziałanie niedożywieniu pacjentów – tylko w ten sposób, zdaniem lekarzy, możemy powstrzymać prawdziwą „epidemię” nowotworów. Każdego roku w Polsce nawet 170 tys. osób dowiaduj...
Ponad 200 stomatologów i stomatolożek spotkało się 18 maja na konferencji Medicover Stomatologia, aby podyskutować o rosnącej roli nowych technologii w pracy dentysty, a także jej pozytywnym wpływie na leczenie i komfort pacjentów. Było to pierwsze w...