Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i innym problemom zdrowotnym, takim jak cukrzyca.
Dostępne także w naszym kraju orzechy pekan to owoce drzewa o nazwie orzesznik jadalny, inaczej pekanowiec. Z wyglądu i smaku przypominają one najbardziej orzechy włoskie, jednak zawierają jeszcze więcej od nich cennych składników odżywczych. Naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i innym problemom zdrowotnym, takim jak np. stłuszczenie wątroby i cukrzyca.
Dr Luis Cisneros-Zevallos, główny autor badania i profesor nauk o żywności w Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences (USA), powiedział: – Liczba przypadków otyłości i cukrzycy wzrasta we współczesnym społeczeństwie na całym świecie. Jednym z głównych powodów, poza stylem życia i predyspozycjami genetycznymi, jest trend, by spożywać produkty wysokotłuszczowe. Ta obserwacja jest kluczowa przy projektowaniu strategii badań. Im więcej wiemy o unikalnych właściwościach orzechów pekan, tym większe mamy możliwości tworzenia zdrowszych produktów.
Obiecujące wyniki badania na gryzoniach
W swoim badaniu naukowcy z zespołu prof. Cisnerosa-Zevallosa zastosowali u myszy dietę wysokotłuszczową oraz orzechy pekan i odkryli, że orzechy te zwiększają wydatek energetyczny. Ich spożywanie ograniczało również stany zapalne oraz dysbiozę (schorzenia związane z niefizjologicznym składem mikroflory jelit).
Badanie naukowców z Meksyku i USA potwierdziło, że orzechy pekan modulują lipolizę tkanki tłuszczowej oraz mitochondrialny metabolizm oksydacyjny w wątrobie i mięśniach szkieletowych. Właściwości przeciwzapalne tych orzechów, zaobserwowane w badaniu na gryzoniach, ograniczyły też niewielki stan zapalny, który może jednak prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego i rozwoju szeregu schorzeń.
Według wstępnych szacunków, aby zapewnić sobie korzystny wpływ na zdrowie, osoba ważąca około 60 kilogramów powinna spożywać 22–25 orzechów pekan dziennie.
Praca pt. „Pecans and Its Polyphenols Prevent Obesity, Hepatic Steatosis and Diabetes by Reducing Dysbiosis, Inflammation, and Increasing Energy Expenditure in Mice Fed a High-Fat Diet” została opublikowana w dniu 31 maja br. w czasopiśmie naukowym „Nutrients”.
T.H.
Źródła: https://dentistry.co.uk/2023/08/01/can-eating-pecans-help-to-curb-obesity/
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/11/2591
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) może mieć wpływ na efektywność prowadzonego leczenia ortodontycznego m.in. ze względu na podwyższony poziom biomarkerów stanu zapalnego oraz silniejsze odczuwanie bólu. Potwierdza to badanie przeglądowe naukowców z In...
Powołując się na wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu używania konopi indyjskich na ryzyko rozwoju raka głowy i szyi, Bawarskie Towarzystwo Stomatologiczne (Bayerische Landeszahnärztekammer; BLZK) po raz kolejny skrytykowało ustawę, która lega...
Analiza dokumentacji medycznej 1765 osób starszych przeprowadzona przez badaczy z USA wykazała, że pacjenci posiadający co najmniej 21 zębów własnych częściej utrzymywali prawidłową masę ciała niż pacjenci z mniejszą liczbą zębów. W badaniu, któr...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Z nowego raportu podejmującego tematykę otyłości wynika, że dotychczasowa definicja i klasyfikacja tego stanu są wadliwe z medycznego punktu widzenia i wymagają nowego podejścia diagnostycznego. Tekst został opublikowany 14 stycznia w czasopiśmie „Th...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
4 marca – w Światowym Dniu Otyłości – w Sejmie RP odbyła się konferencja pod tytułem „Bądźmy ZDROWI – Zdrowie, Dieta, Ruch, Odpowiedzialność, Wiedza, Inspiracja”. Był to jeden z elementów kampanii #nabieraMYodwagi, prowadzonej przez Uniwersytet Medyc...
Wskaźnik masy ciała (BMI) nie jest optymalną metodą pomiaru otyłości u pacjentów małoletnich – sugeruje badanie, którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma „Pediatric Research”. Zdaniem autora badania, w tym celu należy raczej stosować inną met...
Irlandzkie Towarzystwo Stomatologiczne (Irish Dental Association, IDA) wezwało do wprowadzenia limitu przyjęć zagranicznych studentów na studia stomatologiczne przez tamtejsze uczelnie. Powodem jest ograniczona liczba miejsc na studiach oraz rosnące ...
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...
W Polsce ponad 9 mln osób choruje na otyłość – wynika z danych Najwyższej Izby Kontroli. O tym, jak można walczyć z nadwagą i otyłością w czwartek 5 września rozmawiano w Sejmie podczas konferencji „Poznaj temat rosnącej wagi” zorganizowanej przez wi...