Czy poziom glukozy u diabetyka ma związek z funkcją żucia?
Czy poziom glukozy u diabetyka ma związek z funkcją żucia?
Z badania opublikowanego w serwisie PLOS ONE wynika, że u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2, którzy mają zachowaną pełną funkcję żucia, może występować niższy poziom glukozy we krwi niż u diabetyków z zaburzeniami funkcji żucia.
Dwoje naukowców – dr Mehmet Eskan z University of Buffalo (USA) oraz dr Yeter Bayram ze Szpitala Hamidiye Sisli Etfal w Stambule (Turcja) poddali badaniu poziom glukozy we krwi u 94 pacjentów, których podzielono na grupy w zależności od tego, czy funkcja przeżuwania jest u nich prawidłowa, czy upośledzona.
– Nasze odkrycia wykazują, że istnieje silny związek pomiędzy możliwościami przeżuwania a kontrolą poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 – powiedział dr Eskan z Wydziału Periodontologii i Endodoncji Szkoły Stomatologicznej Uniwersytetu w Buffalo.
Wpływ prawidłowego żucia na wydzielanie insuliny
Zdaniem autorów badania, żucie może stymulować reakcje zachodzące w jelitach, które prowadzą do zwiększonego wydzielania insuliny. Eskan i Bayram zbadali związek pomiędzy utrudnionym żuciem spowodowanym zaburzeniami okluzji a kontrolą poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Z badania wynika, że u pacjentów, u których funkcja żucia nie była upośledzona, średni poziom glukozy we krwi wynosił 7,48 w porównaniu do 9,42 u tych, którzy nie mogli dobrze lub nie byli w stanie w ogóle żuć, z powodu utraty wszystkich lub niektórych zębów.
Jak podali autorzy, ich odkrycie może pomóc lekarzom stomatologom, którzy u swoich pacjentów – diabetyków przeprowadzają takie procedury jak m.in. wprowadzanie implantów oraz wykonywanie uzupełnień stałych.
Eskan i Bayram uznali, że niezbędna jest dalsza ocena wykazanej zależności. – Wskazane jest przeprowadzenie dalszych badań, które pozwolą ujawnić związek przyczynowy między okluzją, utratą zębów i funkcjami trawiennymi a poziomem glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – podsumowali autorzy badania pt. „Mastication inefficiency due to diminished or lack of occlusal support is associated with increased blood glucose levels in patients with type 2 diabetes”.
– W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, edukatorka w zakresie cukrzycy i potrzeb higienizacyjnych pacjentów diabetologicznych, uczestniczka licznych kursów oraz szkoleń krajowych i zagranicznych. – Są to m.in. oznaczenie hemoglobiny glikowanej, krzywa cukrowa, insulina na czczo oraz lipidogram – dodaje.
T.H.
źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500894/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0284319
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Bakterie odpowiadające za chorobę przyzębia mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (AD). Do takiego wniosku doszli pochodzący z Tajwanu autorzy artykułu, który opublikowano w czasopiśmie „Journal of Dental Sciences”. Do tej pory ...
Według informacji opublikowanych w piśmie "General Dentistry", istnieją związki między nadwagą i otyłością a paradontozą. Osoby z nadmiarem kilogramów są bardziej narażone na zachorowanie. Badanie dotyczące związków nadwagi z paradontozą przeprowadz...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
Dla pacjentów ważnym efektem leczenia ortodontycznego jest oczywiście estetyka, natomiast ortodoncja to także, a właściwie przede wszystkim funkcja. W jaki sposób poprawiające uśmiech leczenie ortodontyczne wpływa także na aspekty zdrowotne, związane...
Pacjenci, którzy chorują na cukrzycę typu 2, a przy tym wykazują prawidłowe nawyki w zakresie higieny jamy ustnej, mają niższy poziom glukozy we krwi. Tak wynika ze wspólnego badania przeprowadzonego przez ekspertów Centrum Badań Klinicznych Minami D...
To, w jaki sposób gryziemy i poruszamy żuchwą, ma przełożenie na to, jak siedzimy, stoimy i chodzimy. U zdrowej osoby okluzja i stawy skroniowo-szczękowe są prawidłowo zsynchronizowane z mięśniami głowy, szyi i kręgosłupa. Co jednak dzieje się, gdy t...
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Diabetology International” potwierdziły, że osoby w wieku powyżej 30 lat cierpiące na cukrzycę i ze słabą kontrolą glikemii są bardziej narażone na utratę zębów niż zdrowi pacjenci. Autorzy, kie...
– Wykorzystanie metody DSD w leczeniu ortodontycznym pozwala na integrację estetyki i funkcji – mówi lek. dent. Anna Widmańska-Grzywaczewska, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistka stomatologii ogólnej, ortodoncji i ortopedii...
Związek pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnym jest powszechnie znany, ale czy znajduje to odzwierciedlenie w codziennej praktyce? Z okazji Światowego Dnia Zdrowia w portalu Dentist.co.uk na ten temat rozmawiają dwaj lekarze z Finlandii: Ju...
Chociaż większość dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych wyraża przekonanie, że zdrowa jama ustna jest niezwykle ważna dla ogólnego stanu zdrowia, zbyt wielu z nich nie ma świadomości, które stany chorobowe są powiązane ze złym stanem zdrowia jam...
Czy triklosan, środek przeciwdrobnoustrojowy będący składnikiem m.in. niektórych past do zębów i innych produktów do pielęgnacji jamy ustnej, może mieć związek z zapaleniem i rakiem jelit? Tej zależności przyjrzeli się autorzy badania, którego wyniki...