Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę!

Publikacja:
Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę!

Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę!

Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wczesnej śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej i innych przyczyn.

W skali globu na cukrzycę typu 2 w 2021 roku chorowało ponad 500 milionów dorosłych, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem m.in. chorób sercowo-naczyniowych, a także przedwczesnej śmierci. Jak się szacuje, do 2045 roku liczba chorych ma wzrosnąć o ponad 50% – do 783 milionów. W przypadku choroby takiej jak cukrzyca kluczową rolę odgrywa dieta, ale niewiele wiadomo o wpływie spożywanych napojów w odniesieniu do ryzyka choroby sercowo-naczyniowej oraz śmierci u osób dorosłych z cukrzycą typu 2.

Kolejny powód, by unikać dosładzanych napojów

Badaniem objęto historię choroby 15 486 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych na przestrzeni średnio 18,5 roku od postawienia diagnozy cukrzycy typu 2. W badaniu wykazano, że w ciągu kolejnych lat u 3447 osób (22,3%) wystąpiły incydenty będące objawem choroby sercowo-naczyniowej, a 7638 pacjentów (49,3%) zmarło.

Po uwzględnieniu licznych czynników związanych ze stylem życia i historią choroby naukowcy stwierdzili, że uczestnicy badania, którzy najczęściej sięgali po napoje słodzone cukrem (więcej niż jedna porcja dziennie) byli o 20% bardziej zagrożeni ryzykiem zgonu z dowolnej przyczyny – w porównaniu z uczestnikami najrzadziej spożywającymi napoje słodzone (mniej niż jedna porcja miesięcznie).

Czy kawa najlepiej chroni cukrzyków?

Z kolei wysokie spożycie niektórych napojów (do sześciu porcji dziennie) wiązało się z niższą śmiertelnością – o 26% niższą w przypadku amatorów kawy, 23% w przypadku osób pijących wodę, 21% w przypadku pacjentów spożywających herbatę oraz 12% w przypadku osób sięgających po mleko o niskiej zawartości tłuszczu.

Zdaniem naukowców, wyniki te wskazują na rolę napojów uznawanych za zdrowsze w ograniczeniu ryzyka zgonu u dorosłych z cukrzycą typu 2. Autorzy badania podsumowali: – Uzyskane przez nas wyniki dostarczają dowodów na znaczenie wyboru napojów w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia osób dorosłych z cukrzycą. Jak jednak dodali eksperci z USA, Kanady i Chin, uzasadnione jest przeprowadzenie kolejnych badań w celu dalszej oceny tych zależności.

Artykuł pt. „Spożycie napojów a śmiertelność wśród dorosłych z cukrzycą typu 2: prospektywne badanie kohortowe” (Beverage consumption and mortality among adults with type 2 diabetes: prospective cohort study) został opublikowany w czasopiśmie naukowym „The BMJ”.

W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, edukatorka w zakresie cukrzycy i potrzeb higienizacyjnych pacjentów diabetologicznych, uczestniczka licznych kursów oraz szkoleń krajowych i zagranicznych. – Są to m.in. oznaczenie hemoglobiny glikowanej, krzywa cukrowa, insulina na czczo oraz lipidogram – dodaje.

T.H.

źródła: https://dentistry.co.uk/

https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-073406