„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości
„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości
Dzięki programowi upowszechniania wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów – posumowali eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.
Efekty prowadzonego w latach 2011-2016 projektu znanego pod hasłem „Zachowaj Równowagę” przedstawił na konferencji prasowej prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Projekt był współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. 85% kosztów zapewniła strona szwajcarska, 15% – ministerstwo zdrowia.
Jak podano podczas konferencji, kampania edukacyjna zachęcająca konsumentów do czytania etykiet i świadomych wyborów żywieniowych prowadzona także bezpośrednio w sklepach spożywczych, dotarła do 6 mln konsumentów. Edukacją objęła również 12 400 kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, dzięki czemu 87% z nich utrzymało przyrost masy ciała w granicach normy, a 78% miało prawidłową masę ciała również 6 miesięcy po porodzie.
Z danych IŻŻ wynika, że wśród uczniów objętych programem zaobserwowano spadek występowania nadmiernej masy ciała o 1%, zmniejszenie liczby osób pijących codziennie słodkie napoje o 20%, a jedzących codziennie słodycze − o 14%. Aż o jedną trzecią zwiększyła się liczba uczniów, którzy jedli w ciągu dnia zalecaną liczbę 4-5 posiłków, co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. W programie wzięło udział ponad 400 tys. dzieci i nastolatków z 1600 placówek edukacyjnych różnego szczebla – od przedszkoli do szkół ponadgimnazjalnych. Program dla szkół obejmował zarówno działania skierowane do dzieci, jak i edukację nauczycieli i rodziców.
W przypadku niemal 2000 osób z całej Polski z nadwagą i otyłością uczestniczących w programie redukcji masy ciała łączny jej spadek wyniósł aż 9 ton (średnio 5 kilogramów), obniżenie nadmiernego poziomu cukru we krwi dało się uzyskać w 47% przypadków, poziom cholesterolu obniżyć w 32% i zredukować nadciśnienie u 65%. Uczestnicy spotykali się nie tylko z lekarzami i dietetykami, lecz także z rehabilitantami i psychologami – Koszty programu były w tym przypadku trzykrotnie niższe od szacunkowego kosztu leczenia powikłań otyłości. To znakomity interes – podkreślał prof. Jarosz.
Z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już blisko 60% dorosłych Polaków. Jednak najbardziej niepokojący jest dramatyczny wzrost otyłości o u dzieci i młodzieży. – Jeśli nie poradzimy sobie z otyłością i nadwagą, tym bardziej nie będzie nas stać na wydatki związane z jej skutkami: leczenie nowotworów, chorób metabolicznych i chorób serca – mówił prof. Jarosz.
Według niego, projekt pokazuje, że kompleksowa edukacja społeczna, wspierana przez konkretne działania skierowane do kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży, osób z nadmierną masą ciała oraz ogółu konsumentów to najlepszy sposób na ograniczenie występowania otyłości i nadwagi.
Lekarze i dietetycy z IŻŻ zwracali uwagę, że otyłość to nie tylko defekt estetyczny, lecz przede wszystkim groźna choroba i główna przyczyna wielu innych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, próchnica, choroby układu sercowo-naczyniowego (udar mózgu, nadciśnienie tętnicze), nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego) czy kamica żółciowa, ale także zaburzenia emocjonalne i demencja.
Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener, pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć.
Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/
Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wskaźnik masy ciała (BMI) nie jest optymalną metodą pomiaru otyłości u pacjentów małoletnich – sugeruje badanie, którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma „Pediatric Research”. Zdaniem autora badania, w tym celu należy raczej stosować inną met...
Wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) może mieć wpływ na efektywność prowadzonego leczenia ortodontycznego m.in. ze względu na podwyższony poziom biomarkerów stanu zapalnego oraz silniejsze odczuwanie bólu. Potwierdza to badanie przeglądowe naukowców z In...
W Polsce ponad 9 mln osób choruje na otyłość – wynika z danych Najwyższej Izby Kontroli. O tym, jak można walczyć z nadwagą i otyłością w czwartek 5 września rozmawiano w Sejmie podczas konferencji „Poznaj temat rosnącej wagi” zorganizowanej przez wi...
Z nowego raportu podejmującego tematykę otyłości wynika, że dotychczasowa definicja i klasyfikacja tego stanu są wadliwe z medycznego punktu widzenia i wymagają nowego podejścia diagnostycznego. Tekst został opublikowany 14 stycznia w czasopiśmie „Th...
Pacjenci z niepełnosprawnością intelektualną oraz rozwojową z regionu Massachusetts mogą liczyć na spersonalizowaną opiekę stomatologiczną, obejmującą stosowanie metod telestomatologii oraz wizyty domowe, które realizuje higienistka stomatologiczna o...
Analiza dokumentacji medycznej 1765 osób starszych przeprowadzona przez badaczy z USA wykazała, że pacjenci posiadający co najmniej 21 zębów własnych częściej utrzymywali prawidłową masę ciała niż pacjenci z mniejszą liczbą zębów. W badaniu, któr...
W jesiennym postępowaniu kwalifikacyjnym na szkolenia specjalizacyjne złożonych zostało łącznie blisko 7,5 tys. poprawnych formalnie wniosków. W ramach pierwszego etapu rekrutacji na wolne miejsca specjalizacyjne zostało zakwalifikowanych 5868 osób, ...
– Sepsy nie da się zwalczyć, ale można stworzyć system, który pozwoli ją skutecznie leczyć – mówił konsultant krajowy w dziedzinie chorób zakaźnych prof. Andrzej Horban podczas konferencji inauguracyjnej dotyczącej projektu "Narodowy Program Zwalczan...
Wzmocnienie kompetencji Rzecznika Praw Pacjenta i wprowadzenie regulacji dotyczących praktyk pseudomedycznych – to podstawowe założenia projektu ustawy (tzw. lex szarlatan), który trafił właśnie do konsultacji publicznych. Projekt ustawy o zmianie u...
4 marca – w Światowym Dniu Otyłości – w Sejmie RP odbyła się konferencja pod tytułem „Bądźmy ZDROWI – Zdrowie, Dieta, Ruch, Odpowiedzialność, Wiedza, Inspiracja”. Był to jeden z elementów kampanii #nabieraMYodwagi, prowadzonej przez Uniwersytet Medyc...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...