Podjadanie między posiłkami jedną z przyczyn próchnicy u dzieci
Podjadanie między posiłkami jedną z przyczyn próchnicy u dzieci
Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest próchnica w okresie dziecięcym oraz nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim. Dietetycy radzą też, aby od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku nawyk sięgania po przekąski zdrowe i niskokaloryczne, zamiast chipsów i frytek. W tym celu zamiast pieniędzy na drugie śniadanie w szkole warto dać mu samodzielnie przygotowany posiłek.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, 29% polskich 11-latków ma nadwagę. Jest to konsekwencją braku ruchu, niezdrowych i kalorycznych przekąsek oraz niewłaściwych pór posiłków. Problemem są zwłaszcza przekąski, a więc niezdrowe i kaloryczne chipsy, batoniki lub słone paluszki. Dietetycy radzą, by rodzice już od najmłodszych lat przestrzegali stałych pór posiłków i wyrabiali w maluchu nawyk sięgania po zdrowe przekąski. – Idealnie jest, jeżeli uda nam się zaplanować w menu malucha 5 posiłków w ciągu dnia i jeden z nich wtedy może być przekąską. W naszej kulturze przyjęło się, że zazwyczaj jest to podwieczorek, jest on na słodko i rzeczywiście maluchowi można raz dziennie podać coś słodkiego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Rzeszotek, ekspert ds. żywienia Nestlé Polska.
Przekąski mają zaspokoić głód, ale nie sycić na tyle, by dziecko nie zjadło głównego posiłku. Zdrową przekąskę dla dziecka trzeba dopasować do jego wieku. Maluchowi można podać jogurt z kawałkiem biszkopta. W ten sposób dziecko zaspokoi głód, a jednocześnie będzie ćwiczyło odruch żucia i gryzienia. – Starszemu maluchowi możemy podać kawałek domowego ciasta, najlepiej z owocami, ale może to być też garść bakalii – mówi Anna Rzeszotek.
Na przekąski dla dzieci świetnie nadadzą się także gotowane warzywa, kanapki z serem lub muesli z mlekiem bądź jogurtem. Warto pamiętać, że przekąska nie powinna dostarczać więcej niż 100 kcal. Nie należy też przesadzać z liczbą przekąsek w ciągu dnia. – Wiele osób podtyka maluchom kilka razy w ciągu dnia słodycze. Jest to czasami chrupek, kawałek bułki, wafelek, ciastko. Ponieważ są to małe rzeczy, nie uświadamiamy sobie, że jest to tak naprawdę dużo dla dziecka – mówi Anna Rzeszotek.
Zbyt często proponowanie dziecku jedzenia między głównymi posiłkami może prowadzić do wyrobienia u niego nawyku ciągłego podjadania, a w efekcie nadwagi w późniejszym wieku. Nadmiar słodkich przekąsek w diecie powoduje też próchnicę. Z danych ministerstwa zdrowia wynika, że aż 86% polskich 6-latków ma próchnicę
Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.
Oprac. AF
Fot. silviarita, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Stosowany przez rodziców styl wychowania nie ma większego wpływu na ryzyko rozwoju próchnicy u dzieci w przeciwieństwie do poziomu ich wykształcenia oraz jakości diety, którą wdrażają u swoich pociech – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowc...
Takie czynniki, jak płeć żeńska, niezdrowy styl życia czy problematyczne korzystanie z Internetu (zbyt częste, za długie, uzależniające) mogą znacząco podnosić prawdopodobieństwo występowania próchnicy zębów u dzieci. Do takich wniosków doszli autorz...
– Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorot...
Karmienie butelką przed snem ma negatywny wpływ na zdrowie dzieci, zwiększając ryzyko rozwoju próchnicy oraz nadwagi – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney. Eksperci apelują, by w trosce o zdrowie dzieci unikać te...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...
Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...
W badaniu, które ukazało się pod koniec czerwca w „Journal of the American Dental Association” (JADA) potwierdzono, że fotografie jamy ustnej dziecka wykonane przez rodziców za pomocą smartfona mogą stanowić cenną pomoc w wykrywaniu próchnicy podczas...
Dwuletnie badanie kliniczne z udziałem 6 tys. dzieci wykazało, że pasty do zębów z wysokim stężeniem argininy mogą być równie skuteczne, a nawet skuteczniejsze niż pasty z fluorkiem sodu w redukcji próchnicy. Wyniki opublikowane w „JDR Clinical &...
Dane opublikowane przez organy ochrony zdrowia w Inverclyde – hrabstwie w zachodniej Szkocji – wskazują, że dynamicznie rośnie tam liczba dzieci hospitalizowanych z powodu zaawansowanej próchnicy zębów. W ciągu ostatnich pięciu lat wzrosła ona aż o 1...