Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo
Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.
Według naukowców z King’s College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia erozji szkliwa. Pod lupą badaczy znalazła się dieta 300 osób z bardzo poważnymi uszkodzeniami szkliwa. Okazało się, że pomiędzy posiłkami piły one np. wodę z plasterkiem cytryny, herbatki owocowe, wody smakowe, ale także alkohole oraz słodzone napoje gazowane. Bezpieczne dla szkliwa jest natomiast zwykła woda (także gazowana), mleko, kawa i herbata.
Jak poinformowali brytyjscy badacze, kwaśne napoje są bezpieczniejsze dla zębów jeśli pije się je w trakcie posiłków. Żucie pokarmów zwiększa wydzielanie śliny, a ta przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy. Zęby chroni także picie przez słomkę oraz szybkie wypijanie Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne sączenie napoju.
Wysokie ceny i niskie zarobki to częste powody odkładania wizyty u dentysty. Co na ten temat mówią mieszkańcy Łodzi?
AF
Fot. Skitterphoto, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Brytyjscy lekarze ostrzegają, że nadużywanie gazu rozweselającego może uszkadzać rdzeń kręgowy, powodować zaburzenia ruchu i zwiększać ryzyko upadków. Do tamtejszych szpitali trafia coraz więcej osób, które używają gazu rozweselającego… w celach rekr...
Jeśli wybory prezydenckie w USA wygra Donald Trump, może zakazać fluoryzacji wody pitnej oraz przeorganizować agencje czuwające nad zdrowiem Amerykanów, takie jak Agencja Żywności i Leków (FDA) oraz Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobo...
Amerykański sekretarz zdrowia Robert F. Kennedy Jr. ogłosił w poniedziałek, że zamierza zlecić Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wycofanie ogólnokrajowych zaleceń dotyczących dodawania fluoru do wody pitnej. Jak zapowiedział, powoła sp...
Resweratrol – przeciwutleniacz zawarty w ciemnych owocach jagodowych – może być pomocny w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez wpływ na szkliwo i ograniczenie produkcji kwasu przez bakterie próchnicotwórcze. Badanie, w którym podjęto tę tematykę, zos...
Naukowcy z Niemiec i Republiki Południowej Afryki poddali badaniu skamieniałe szkliwo zębów ssaków z rodziny człowiekowatych. Przeprowadzone analizy potwierdziły, że australopiteki spożywały bardzo mało mięsa lub nie jadły go w ogóle. Podstawę ich di...
– Fluoryzacja wody jest prowadzona w wielu państwach i regionach w Europie i na świecie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii. Wyniki badań potwierdzają, że jest to korzystne dla zdrowia zębów, m.in. pod kątem przyrostu próchnic...
Przy okazji obchodzonego 14 listopada Światowego Dnia Cukrzycy warto przypomnieć o wynikach badania amerykańskich naukowców, które jakiś czas temu opublikowano na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives of Oral Biology”. Dowiodło ono, że ...
W specjalnym komunikacie Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne (ADA) podkreśliło, że – zgodnie z badaniami naukowymi – zdrowie jamy ustnej opiera się na zrównoważonej diecie, odpowiedniej higienie oraz dostępie do wody z optymalnym poziomem fluoru...
Wyspa Man jest położona na Morzu Irlandzkim – w połowie drogi między wybrzeżami Anglii i Irlandii Północnej. To dependencja korony brytyjskiej, w której pewna część spraw, przede wszystkim tych dotyczących życia na wyspie, załatwianych jest niezależn...
Po kilku organizacjach reprezentujących amerykańskich lekarzy i lekarzy dentystów, także higienistki stomatologiczne z USA głosem największego stowarzyszenie reprezentującego ich środowisko zawodowe nawołują do nierezygnowania z fluoryzacji wody. Pla...
Pasta do zębów z dodatkiem materiałów naturalnych zawierających keratynę może stanowić skuteczną metodę ochrony i odbudowy zdemineralizowanego szkliwa zębów. Praca badaczy z King’s College London, w której podjęto tę tematykę, została opublikowana 12...