Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw

Publikacja:
Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw

Dieta Polaków daleka od ideału – jemy za dużo mięsa i za mało warzyw

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) przedstawił najnowsze dane na temat sposobu żywienia i stanu odżywienia mieszkańców Polski. Okazuje się, że w latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyrobów cukierniczych. Wciąż jemy zbyt dużo czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych, a za mało warzyw i owoców.  

Wyniki badań sposobu żywienia oraz stanu odżywienia pozwalają na rozpoznanie najczęstszych błędów żywieniowych i tym samym ocenę narażenia populacji kraju na występowanie przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy czy też chorób wynikających z niedoboru różnych składników odżywczych – piszą eksperci NIZP-PZH.

Jemy dużo mięsa i słodyczy, mało warzyw i owoców

I tak w latach 2010-2018 ilość zjadanego pieczywa i mąki różnego rodzaju zmniejszyła się o ponad 30%, a spożycie warzyw i ich przetworów – o blisko 6%. W 2018 r. zjedliśmy za to nieco więcej owoców i ich przetworów (o 6%) w porównaniu do 2010 r. Biorąc jednak pod uwagę zalecenia ekspertów WHO odnośnie spożycia warzyw i owoców, które powinno wynosić co najmniej 400 g dziennie na osobę (licząc bez ziemniaków), to okazuje się, że powinniśmy ich jeść w Polsce znacznie więcej (łączna ich konsumpcja w naszym kraju w latach 2017-18 wynosiła bowiem jedynie 313-315 g).

Choć generalnie w latach 2010-2018 zmniejszyła się konsumpcja mięsa, podrobów i ich przetworów (łącznie o 6%), to jednak w niektórych kategoriach produktowych z tej grupy nastąpił istotny wzrost spożycia. Choć diety roślinne zyskują na popularności, to ogółem mieszkańcy Polski w tym czasie zwiększyli spożycie wędlin z mięsa czerwonego aż o 120%. Optymizmem nie napawają też dane o spożyciu ryb i ich przetworów. Okazuje się, że w omawianym okresie ilość zjadanych przez nas produktów z tej grupy spadła aż o 40%.

W latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyrobów cukierniczych. Ponadto, mocno zwiększyła się też konsumpcja tzw. pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych i innych wysokoprzetworzonych wyrobów piekarskich.

Wiele istotnych niedoborów w diecie Polaków

Analizując udział energii z poszczególnych makroskładników w 2018 r. odnotowano bardzo wysoki odsetek energii z tłuszczu – 38,4%, przekraczający zalecane 20-35%. Stosunkowo niski był udział energii z węglowodanów – 47,8%. Mieścił się on wprawdzie w zalecanym przedziale 45-65%, ale był bliski dolnej jego granicy. W przypadku tłuszczu, niekorzystna była również struktura pochodzenia tego składnika z produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – czytamy w analizie.

Eksperci wskazują jednocześnie na spadek udziału w diecie Polaków np. błonnika oraz witaminy C, której spożycie w 2018 r. stanowiło 90,5% spożycia odnotowanego 8 lat wcześniej. Z innych badań cytowanych w raporcie NIZP-PZH w kontekście sposobu żywienia Polaków wynika, że w naszej współczesnej diecie występuje wiele istotnych niedoborów. O jakie składniki konkretnie chodzi? – Stwierdzano niedobory niektórych składników mineralnych i witamin, zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, witamin D i C, folianów, a w przypadku dzieci i młodzieży również żelaza. Jednocześnie nadmierna była zawartość sodu w diecie – czytamy w podsumowaniu analizy.

Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników rozwoju próchnicy. Do zachowania zdrowia jamy ustnej konieczna jest też odpowiednia ilość w diecie wapnia, witaminy C i D.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

Źródło: https://zdrowie.pap.pl/dieta/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

COVID 19
Dużo przypadków zakrzepicy po przebyciu COVID-19 Lekarz

Lekarze obserwują od niedawna dużą liczbę przypadków zakrzepicy wśród osób, które przechorowały COVID-19. Dotyczy to zarówno tych, które były hospitalizowane albo borykają się z zespołem postcovidowym, jak i osób, które w miarę łagodnie przechorowały...

e papierosy
E-papierosy: czy na pewno mało szkodliwe dla zdrowia? Lekarz

Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...

Dieta online
Jakie zalety ma dieta online? Pacjent

Wiele osób wciąż próbuje odchudzać się na własną rękę, co często kończy się szybkim zaprzestaniem diety i efektem jojo. Natomiast te osoby, które decydują się korzystać z pomocy dietetyka, borykają się z wysokimi cenami takich usług, niską responsywn...

ROZWIŃ WIĘCEJ
rejestr zawodow medycznych 1
Rejestr zawodów medycznych ujawnia za dużo. Będą zmiany Asysta

Centralny Rejestr Osób Uprawnionych do Wykonywania Zawodu Medycznego ujawnia informacje o utracie prawa jego wykonywania przez daną osobę – są to dane wrażliwe, dotyczące np. zdrowia psychicznego, nałogów, wyroków karnych i dyscyplinarnych. Według Rz...

grypa
Wyjątkowo dużo przypadków grypy w tym sezonie Lekarz

W tym sezonie grypowym – do 15 kwietnia 2023 r. – odnotowano wyjątkowo dużo, bo aż 5,25 mln zakażeń z powodu grypy i infekcji grypopochodnych – alarmowała w poniedziałek krajowa konsultant w dziedzinie epidemiologii prof. Iwona Paradowska-Stankiewicz...

dieta sokowa a mikrobiom jamy ustnej
Dieta sokowa a mikrobiota jamy ustnej Lekarz

Stosowana przez krótki czas dieta składająca się wyłącznie z soków owocowych może negatywnie wpływać na mikrobiotę jamy ustnej i zwiększać liczbę bakterii jelitowych, które wywołują problemy trawienne, stany zapalne, a także pogarszają funkcje poznaw...

zapalenie przyzebia
Zapalenia dziąseł – nitkowanie i szczotkowanie to za mało Asysta

Na Metropolitarnym Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Helsinkach prowadzone jest obecnie największe w Europie badanie nad paradontozą. Badanie wskazuje, że eliminacja bakterii zawartych w płytce nazębnej powinna być tak samo niezbędną częścią higieny j...

antybiotyki w stomatologii
Za dużo antybiotyków w stomatologii Lekarz

Szacuje się, że około 10% wszystkich recept na antybiotyki wiąże się z infekcjami zębów. Zdaniem specjalistów, ich wystawianie nie zawsze jest zasadne. Stomatologia jest dziedziną, w której antybiotyki przepisuje się często i w wielu przypadkach niep...

fotografia w stomatologii 2
Słowa to za mało: o fotografii w pracy dentysty i technika

Już od lat dynamiczny rozwój technologii cyfrowych nie omija stomatologii. W brytyjskim serwisie Dentistry.co.uk technik dentystyczny Gianluca Del Genio pisze o kluczowej roli, jaką fotografia stomatologiczna odgrywa w zapewnieniu precyzji i najwyższ...

czy dieta ma wplyw na zeby
Czy dieta ma wpływ na zęby? Pacjent

Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Odpowiedni dobór składników odżywczych może znacząco wzmocnić strukturę zębów i dziąseł, podczas gdy niewłaściwe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju próchnicy, erozji szkliwa i c...

palenie w ciazy
Brytyjki w ciąży nadal palą za dużo Lekarz

Przed sześcioma laty rząd Theresy May wyznaczył cel obniżenia do roku 2022 odsetka kobiet palących w ciąży do 6%. Jednak statystyki za rok 2022/2023 potwierdzają, że wciąż nie udało się go osiągnąć – w Wielkiej Brytanii pali obecnie 8,8% ciężarnych. ...