Higiena i używanie środków dezynfekujących ważne w walce z pandemią
Higiena i używanie środków dezynfekujących ważne w walce z pandemią
Nie można rezygnować z przestrzegania podstawowych zasad ochrony przez zakażeniem koronawirusem. Wciąż ważne jest noszenie maseczek i dbanie o higienę, szczególnie rąk, i używanie środków dezynfekujących – mówił ekspert z WUM na konferencji prasowej dotyczącej higieny.
Podczas środowej konferencji prasowej online pod hasłem „Czysty spokój” przypomniano, że Polska pod względem nowych przypadków zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2 jest w Unii Europejskiej na 2. miejscu, zaraz po Szwecji. Ministerstwo zdrowia poinformowało w środę rano, że badaniami laboratoryjnymi potwierdzono zakażenia kolejnych 382 osób. Jednak, jak zapewnił wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński, średnia z ostatniego tygodnia wskazuje, że liczba nowych infekcji w naszym kraju spada.
Mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. Tomasz Dzieciątkowski podkreślił podczas tej konferencji, że nadal bardzo ważne jest noszenie maseczek oraz dbanie o higienę (szczególnie rąk) i używanie odpowiednich środków dezynfekujących. – Koronawirus SARS-CoV-2 w 95% zakażeń rozprzestrzenia się drogą kropelkową, dlatego ważne jest używanie maseczek ochronnych i staranne mycie oraz dezynfekowanie rąk – podkreślił. Dodał, że patogen ten nie jest zbyt odporny, nie należy do „pancernych wirusów” i żeby go zniszczyć wystarczy użyć nawet wody z mydłem. Jego osłonę stanowią lipidy (tłuszcze), które łatwo rozpuścić np. środkami na bazie alkoholu.
Specjalista przypomniał, że koronawirus SARS-CoV-2 może przebywać w powietrzu do trzech godzin po tym, jak osoba zakażona kichnęła lub zakaszlała. Na przedmiotach może się utrzymywać znacznie dłużej. Najkrócej, bo zaledwie 4 godziny, przeżywa na powierzchni miedzianej, ale na kartonach wytrzymuje już 24 godziny, a na plastikach i stali nierdzewnej – nawet 72 godziny. Do dezynfekcji – zapewniał – poza środkami na bazie alkoholu powinno się używać detergentów oraz preparatów zawierających podchloryn sodu. Lepiej się one sprawdzają, niż ocet, soda oczyszczona lub kwasek cytrynowy.
Zdaniem dr. Dzieciątkowskiego przedmiotów przyniesionych z zewnątrz, np. zakupów, nie trzeba poddawać „kwarantannie”. Produkty spożywcze można umyć, jeśli nie znajdowały się w opakowaniu, jednak nie trzeba ich dezynfekować. Skuteczna jest obróbka termiczna żywności w temperaturze powyżej 65 st. C. – Chleb można podgrzać do 200 st. przez 2 minuty bez utraty jego właściwości – przekonywał.
W sklepach należy bezwzględnie używać maseczek ochronnych oraz rękawiczek jednorazowych, które powinny być wymieniane po każdym użyciu. Nie wolno ich zakładać ponownie po wejściu do innego pomieszczenia. Ryzykujemy wtedy przeniesienie zakażenia na siebie, jak i na inne osoby oraz przedmioty w przypadku, gdy wirus znajdował się na np. uchwycie wózka na zakupy. Podobnie maseczki ochronne i rękawiczki jednorazowe powinny być używane w środkach miejskiej komunikacji, w autobusach i tramwajach.
Nie należy natomiast rozpylać alkoholu lub roztworów chloru na całe ciało, by zniszczyć SAR-CoV-2. – Takie zabiegi nie inaktywują wirusów, które już dostały się do wnętrza ciała. Wręcz przeciwnie, rozpylanie takich substancji może być szkodliwe dla błon śluzowych oczu i ust powodując podrażnienia i uszkodzenia – podkreślił dr Tomasz Dzieciątkowski.
Do dezynfekowania pomieszczeń nie wystarczy używać domowej parownicy lub domowego sprzętu do ozonowania, bo mają zazwyczaj zbyt słabą moc, by chronić przed koronawirusem. Jeśli jest to konieczna – uważa specjalista – do dezynfekcji mieszkania trzeba użyć profesjonalnego sprzętu. Dezynfekcja nie jest jednak konieczna, gdy w domu przebywają jedynie te same osoby (jeśli tylko nie były zakażone koronawirusem).
Specjalista zaleca natomiast częste odkażanie powierzchni i przedmiotów w mieszkania, szczególnie tych najbardziej używanych, jak klamki i włączniki światła. – To nam nie zaszkodzi, w ten sposób chronimy się przed koronawirusem, ale także przed innymi zarazkami, np. przenoszonymi drogą pokarmową, jak salmonella czy wirusowe zapalenie wątroby typu A, nazywane potocznie żółtaczką pokarmową – podkreślił.
Przedstawione podczas konferencji online badania (przeprowadzone przez ARC Rynek i Opinia metodą CAWI na grupie 100 Polaków w wieku 18-54 lat w okresie od 26 do 31 maja 2020 r.) wykazały, że 24% Polaków zaczęło dezynfekować powierzchnie w swoich mieszkaniach po wybuchu pandemii. Wcześniej – stwierdzają autorzy badania – ludzie ci nie myśleli o tym, że klamki, włączniki światła lub poręcze w domu wymagają takich zabiegów.
Ubiór w gabinecie stomatologicznym w kwestii bezpieczeństwa jest nie mniej ważny, niż skuteczna dezynfekcja. O tym, jak niebezpieczne mogą być zaniedbania w tym zakresie – w materiale filmowym.
Źródło: PAP Nauka w Polsce
Fot. Myriams-Fotos, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowiodło, że regularne kontrole dentystyczne znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na zapalenie płuc – informuje Dental Tribune. Regularne kontrole dentystyczne zmniejszają ryzyko zapalenia płuc...
BMI (Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała, który pomaga określić, czy mamy prawidłową wagę, nadwagę czy otyłość. Jest to prosty sposób oceny, czy masa ciała jest odpowiednia do wzrostu, ale nie uwzględnia składu ciała, np. ilości mięśni i tłuszczu...
Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć nawet o połowę, trzeba tylko wykonywać odpowiednie badania i przestrzegać korzystnego dla zdrowia stylu życia – przekonuje prezes Polskiej Unii Onkologii dr Janusz Meder. W Polsce i na świecie stale z...
– Sprawy dotyczące dentystów-cywili i dentystów wojskowych w dużej mierze się zazębiają, dlatego ważne jest, by wymieniać się doświadczeniami. Stąd nasza obecność na Mazowieckich Spotkaniach Stomatologicznych i zaproszenia dla naszych kolegów z okręg...
Na łamach czasopisma „Medical Science Monitor” ukazał się artykuł zespołu naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, którzy zbadali, jak pandemia COVID-19 wpłynęła na jakość życia personelu medycznego. Autorami pracy „Anxiety and Health Conc...
24 sierpnia opublikowany został coroczny raport brytyjskiej Narodowej Służby Zdrowia – „NHS Dental Statistics for England”. Dokument ten, obejmujący stan lecznictwa NHS w latach 2021–2023 potwierdza, że liczba pacjentów, którzy trafiają w Anglii na f...
W poniedziałek w Sztokholmie Komitet Noblowski ogłosił, że tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny lub fizjologii zostali amerykańscy biolodzy Victor Ambros i Gary Ruvkun. Doceniono ich za "odkrycie mikroRNA i jego roli w regulacj...
– W pandemii mniej dbaliśmy o profilaktykę stomatologiczną, w efekcie stan uzębienia Polaków jeszcze bardziej się pogorszył. Jest znacznie gorzej niż przed COVID-19 – alarmuje dr n. med. Maciej Nowak, mazowiecki konsultant wojewódzki w dziedzinie per...
Szczepienia dorosłych są równie ważne, jak szczepienia dzieci – uważają lekarze i epidemiolodzy. Dlatego Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego przygotował kalendarze szczepień dorosłych dopasowane do wieku, stanu zdrowia, zawodu i stylu życia. O kal...
COVID-19 nie zniknął, choć nie zbiera już tak śmiertelnego żniwa jak wcześniej – mówili eksperci w przeddzień 3. rocznicy ogłoszenia przez WHO stanu pandemii. Przypominali, że bronią przed tym patogenem nadal są szczepienia, mycie rąk i dystans, a le...