Podjadanie między posiłkami jedną z przyczyn próchnicy u dzieci
Podjadanie między posiłkami jedną z przyczyn próchnicy u dzieci
Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest próchnica w okresie dziecięcym oraz nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim. Dietetycy radzą też, aby od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku nawyk sięgania po przekąski zdrowe i niskokaloryczne, zamiast chipsów i frytek. W tym celu zamiast pieniędzy na drugie śniadanie w szkole warto dać mu samodzielnie przygotowany posiłek.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, 29% polskich 11-latków ma nadwagę. Jest to konsekwencją braku ruchu, niezdrowych i kalorycznych przekąsek oraz niewłaściwych pór posiłków. Problemem są zwłaszcza przekąski, a więc niezdrowe i kaloryczne chipsy, batoniki lub słone paluszki. Dietetycy radzą, by rodzice już od najmłodszych lat przestrzegali stałych pór posiłków i wyrabiali w maluchu nawyk sięgania po zdrowe przekąski. – Idealnie jest, jeżeli uda nam się zaplanować w menu malucha 5 posiłków w ciągu dnia i jeden z nich wtedy może być przekąską. W naszej kulturze przyjęło się, że zazwyczaj jest to podwieczorek, jest on na słodko i rzeczywiście maluchowi można raz dziennie podać coś słodkiego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Rzeszotek, ekspert ds. żywienia Nestlé Polska.
Przekąski mają zaspokoić głód, ale nie sycić na tyle, by dziecko nie zjadło głównego posiłku. Zdrową przekąskę dla dziecka trzeba dopasować do jego wieku. Maluchowi można podać jogurt z kawałkiem biszkopta. W ten sposób dziecko zaspokoi głód, a jednocześnie będzie ćwiczyło odruch żucia i gryzienia. – Starszemu maluchowi możemy podać kawałek domowego ciasta, najlepiej z owocami, ale może to być też garść bakalii – mówi Anna Rzeszotek.
Na przekąski dla dzieci świetnie nadadzą się także gotowane warzywa, kanapki z serem lub muesli z mlekiem bądź jogurtem. Warto pamiętać, że przekąska nie powinna dostarczać więcej niż 100 kcal. Nie należy też przesadzać z liczbą przekąsek w ciągu dnia. – Wiele osób podtyka maluchom kilka razy w ciągu dnia słodycze. Jest to czasami chrupek, kawałek bułki, wafelek, ciastko. Ponieważ są to małe rzeczy, nie uświadamiamy sobie, że jest to tak naprawdę dużo dla dziecka – mówi Anna Rzeszotek.
Zbyt często proponowanie dziecku jedzenia między głównymi posiłkami może prowadzić do wyrobienia u niego nawyku ciągłego podjadania, a w efekcie nadwagi w późniejszym wieku. Nadmiar słodkich przekąsek w diecie powoduje też próchnicę. Z danych ministerstwa zdrowia wynika, że aż 86% polskich 6-latków ma próchnicę
Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.
Oprac. AF
Fot. silviarita, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z University of California zaprezentowali wyniki badań, które dowodzą, że stan psychiczny pacjentów ma związki ze zdrowiem ich jamy ustnej. U pacjentów z problemami psychicznymi częściej występują krwawienia z dziąseł, choroby przyzębia oraz...
Partnerska współpraca w zakresie pracy dydaktycznej i badawczej oraz realizacja wspólnych projektów dotyczących działalności samorządu lekarskiego, promocji zdrowia jamy ustnej wśród seniorów i rozwój nauki z zakresu stomatologii geriatrycznej – to g...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Z badania firmy Delta Dental zatytułowanego „Senior Mental and Oral Health Report” wynika, że starsi wiekiem Amerykanie zdają sobie sprawę, że piękniejszy uśmiech mógłby uczynić ich szczęśliwszymi, ale przed tym, by go osiągnąć, często powstrzymuje i...
Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...
Zapalenie dziąseł wiąże się z niemal dwukrotnie większym ryzykiem depresji niż w przypadku osoby, która nie choruje na gingivitis. Do takiego wniosku doszli europejscy naukowcy, których badanie zostało przedstawione w artykule opublikowanym w czasopi...
Czy choroba przyzębia jest czynnikiem rozwoju nowotworu jamy ustnej? Ocena związku między etapem periodontitis, wiekiem i płcią a rozwojem raka jamy ustnej była tematem badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym „Evidence-Based Denti...
Już tylko do najbliższej niedzieli 9 stycznia można uzyskać dostęp do wykładu "Niezawodna diagnostyka ubytków próchnicowych u dzieci i dorosłych – przegląd wszystkich obecnie stosowanych metod" autorstwa dr. n. med. Macieja Mikołajczyka w wyjątkowej ...
17 maja minister zdrowia zgodził się na skrócenie odstępu między przyjmowaniem przez pacjentów obu dawek szczepionki przeciw koronawirusowi. Drugą dawkę można będzie przyjąć już 35 dni po pierwszej. Od 17 maja 2021 r. minister zdrowia dopuszcza, aby...
Ubytki w zębach to coś, czego za wszelką cenę chcemy uniknąć. Nie są one w stanie naturalnie się zregenerować, a duża dziura może być bardzo bolesna. Jej konsekwencja to zazwyczaj drogie wypełnienie lub usunięcie całego zęba. A za to wszystko odpowi...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...