Czekolada może być zdrowsza dla zębów – odkrycie naukowców firmy Nestle
Czekolada może być zdrowsza dla zębów – odkrycie naukowców firmy Nestle
Naukowcy z firmy Nestle odkryli sposób na zmniejszenie ilości cukru w swoich produktach nawet o 40% bez niekorzystnego wpływu na ich smak. Oznacza to, że czekolada, cukierki czy batony mogą być mniej kaloryczne i mniej szkodliwe dla uzębienia.
Po serii przeprowadzonych badań, technolodzy z produkującej słodycze firmy Nestle poinformowali, że udało im się zmniejszyć ilość cukru w czekoladzie oraz batonach o około 40% bez niekorzystnego wpływu na ich smak. Dokonano tego poprzez zmianę struktury cząsteczek cukru oraz zastąpienie sztucznych substancji słodzących substancjami naturalnymi.
Odkrycia firmy Nestle zostaną teraz opatentowane. Wszystko wskazuje na to, że pierwsze partie nowych słodyczy o obniżonej zawartości cukru trafią na rynek w 2018 r. Zmniejszenie zawartości cukru w słodyczach to jedno z najważniejszych publicznych zobowiązań firmy. Stara się ona także obniżać ilość stosowanej soli i tłuszczów nasyconych na rzecz witamin, minerałów oraz produktów pełnoziarnistych.
Rodzicom, którzy mają problem z „podjadaczami” słodyczy, polecam organizowanie „Słodkich Sobót” – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady, niż podjadanie.
AF
Fot. Alexander Stein, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według najnowszych danych Instytutu Polityki Zdrowotnej Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA HPI) liczba dentystów pracujących w organizacjach świadczących usługi na rzecz gabinetów stomatologicznych (DSO) od kilku lat rośnie – w 2022 r...
Prof. Jan Potempa, od lat zajmujący się badaniami nad mechanizmem rozwoju paradontozy, znalazł się na Liście Top 2% najczęściej cytowanych naukowców świata, opracowywanej przez Uniwersytet Stanforda. Lista Top 2% opracowywana jest od lat przez Uniwe...
W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u ...
Tzw. rozporządzenie sklepikowe, nad którym pracuje ministerstwo zdrowia, ureguluje, jakie produkty będą mogły być sprzedawane dzieciom i młodzieży w sklepikach szkolnych oraz jakie wymagania będą musiały spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywie...
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
Syntetyczny polimer o silnych właściwościach przeciwgrzybiczych i jednocześnie niskiej toksyczności został odkryty przez naukowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jak informuje uczelnia, odkrycie wypełnia lukę wśród niewielu dostępnych substancji wyk...
W poniedziałek w Sztokholmie Komitet Noblowski ogłosił, że tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny lub fizjologii zostali amerykańscy biolodzy Victor Ambros i Gary Ruvkun. Doceniono ich za "odkrycie mikroRNA i jego roli w regulacj...
Rozmowa z Ryszardem Kokotem – Prezesem Zarządu firmy Polkard Sp. z o.o Dentonet: Rok 1990 to w Polsce czas intensywnych zmian systemowych i gospodarczych – brak wypracowanych mechanizmów rynkowych, inflacja, niepewność prawa. Skąd pomysł na utworzen...
Utrzymanie higieny jamy ustnej na optymalnym poziomie to nie tylko szczotkowanie zębów. Równie istotne jest regularne oczyszczanie przestrzeni międzyzębowych. Jednym z akcesoriów, które pomaga w codziennej pielęgnacji jest irygator do zębów. Ale czy ...
Badacze z Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard Pilgrim Health Care Institute twierdzą, że regularne mycie zębów przez pacjentów hospitalizowanych na oddziałach intensywnej terapii zmniejsza ryzyko zachorowania na szpitalne zapalenie płuc, które ...
Zaburzenia równowagi mikrobiomu jamy ustnej mogą odgrywać istotną rolę w rozwoju raka płaskonabłonkowego – wynika z metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie „mSystems”. Rak płaskonabłonkowy jamy ustnej (ang. OSCC – oral squamous cell carcinoma) to no...