Profilaktyka kwasowej erozji szkliwa w pracy asysty stomatologicznej
Profilaktyka kwasowej erozji szkliwa w pracy asysty stomatologicznej
Kwasowa erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zęba na skutek długotrwałego kontaktu z kwasami. W Polsce, w zależności od wieku i miejsca zamieszkania, z problemem tym boryka się od 6 do 33% osób. Dlatego bardzo istotna jest profilaktyka kwasowej erozji szkliwa, w której dużą rolę odgrywa instruktaż prawidłowej higieny jamy ustnej oraz właściwej diety.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez prof. Danutę Waszkiel, w Polsce występowanie kwasowej erozji szkliwa jest uzależnione m.in. od wieku pacjentów i ich miejsca zamieszkania. Wśród osób w grupie 35-44 lata stwierdzono ją u ponad 6% badanych, w wieku 18-20 lat – u 15%, zaś w wieku 25-30 lat – u blisko 19,5% pacjentów. Co ciekawe, na kwasową erozję szkliwa bardziej narażone są osoby mieszkające w dużych miastach. Zmiany erozyjne wystąpiły tam u 33% badanych.
Kwasowa erozja szkliwa – przyczyny
Kwasowa erozja szkliwa objawia się powierzchowną utratą tkanek twardych zęba na skutek działania kwasów. Ubytki erozyjne są płaskie, mają charakterystyczny satynowy odcień, a umiejscawiają się na powierzchniach przedsionkowych lub policzkowych zębów. Obecnie jednak najczęściej spotykana jest erozja dotycząca powierzchni wargowych zębów górnych, będąca konsekwencją spożywania kwaśnych pokarmów i napojów. Do grupy żywności szczególnie niebezpiecznej pod kątem kwasowej erozji szkliwa zaliczają się owoce cytrusowe, wiśnie, maliny, czereśnie, rabarbar, kwaszone warzywa oraz gazowane, kolorowe napoje. Istnieją również czynniki wewnętrzne, zwiększające ryzyko wystąpienia kwasowej erozji szkliwa. Wymienić należy m.in. chorobę refluksową, przewlekłe wymioty, zaburzenia gospodarki wodnej organizmu oraz zaburzenia w wydzielaniu śliny.
Profilaktyka kwasowej erozji szkliwa
Asystentki i higienistki stomatologiczne mają do spełnienia istotną rolę w zakresie profilaktyki kwasowej erozji szkliwa. W jej zakres wchodzą przede wszystkim zadania instruktażowo-edukacyjne. W trakcie wizyty pacjenta w gabinecie stomatologicznym należy przekazywać mu informacje o:
• roli prawidłowej diety w profilaktyce kwasowej erozji szkliwa – chodzi przede wszystkim o równoważenie produktów o kwaśnym pH żywnością o pH zasadowym (woda niegazowana, żółte sery, ziemniaki, zboża, jogurty naturalne, mleko, jaja),
• kontroli czasu spożywania kwaśnych pokarmów – wiele owoców, choć posiada kwaśne pH, jest jednocześnie cennym źródłem witamin, więc nie należy z nich zupełnie rezygnować, ale jeść stosunkowo szybko, bez żucia, aby ograniczyć kontakt kwasów z zębami,
• wprowadzeniu nawyku jedzenia posiłków o ściśle ustalonych porach, rezygnacji z podjadania oraz zastąpieniu napojów gazowanych i energetycznych niegazowaną wodą mineralną,
• prawidłowej higienie jamy ustnej (nieszczotkowanie zębów bezpośrednio po kontakcie z kwasem, używanie szczoteczki o miękkim włosiu i pasty o niskim współczynniku ścieralności, kontrolowanie siły oraz techniki szczotkowania),
• konieczności regularnych wizyt w gabinecie stomatologicznym oraz poddawaniu się zabiegom miejscowej fluoryzacji.
Temat kwasowej erozji szkliwa został poruszony podczas I Ogólnopolskiej Konferencji Higienistek i Asystentek Stomatologicznych.
AF
Fot. jarmoluk, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z przeprowadzonego w ostatnim czasie badania Brytyjskiego Stowarzyszenia Asystentek Stomatologicznych (BADN) wynika, że przemoc i innego rodzaju nadużycia wciąż stanowią poważny problem w pracy asysty w praktykach dentystycznych na terenie Zjednoczon...
Praca w zawodach medycznych – również w profesji asystentki i higienistki stomatologicznej – wiąże się z odpowiedzialnością, intensywnym tempem i bliskim kontaktem z pacjentem. To wszystko sprawia, że osoby pracujące w sektorze ochrony zdrowia należą...
W połowie sierpnia na Uniwersytecie stanu Maryland w Baltimore (USA) rozpoczęto badania kliniczne, które mają ocenić nową metodę przytwierdzania zamków ortodontycznych do zębów – bardziej przyjazną dla szkliwa i potencjalnie przełomową dla terapii or...
Zdaniem specjalistów, postęp w technologii komputerowej i rozwój sztucznej inteligencji jest już tak zaawansowany, że niektóre programy są w stanie zastąpić nie tylko określone czynności wykonywane przez człowieka, ale nawet zawody, które wymagają ek...
Podczas gdy w Polsce w zawodzie asysty i higienistki zachodzą obecnie istotne zmiany, w USA obowiązujące w poszczególnych stanach odmienne regulacje przyczyniają się do poważnych niedoborów kadrowych. Z tego względu Krajowa Rada ds. Asysty Stomatolog...
Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...
Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne (BDA) ostrzega, że jeśli asystentki stomatologiczne i technicy dentystyczni pochodzący spoza Wielkiej Brytanii nie będą już mogli uzyskiwać wiz pracowniczych, zagrożona będzie ciągłość opieki w gabinetach dentys...
Hipoplazja szkliwa to zaburzenie rozwojowe zębów, charakteryzujące się niedostatecznym wykształceniem lub całkowitym brakiem szkliwa. Stan ten może prowadzić do zwiększonej wrażliwości zębów oraz ich podatności na uszkodzenia i próchnicę. Aby skutecz...
W 2024 roku pracownicy związani z branżą stomatologiczną nie powinni narzekać na brak ofert pracy dla siebie. Dentyści różnych specjalizacji, higienistki i asystentki stomatologiczne to personel poszukiwany w wielu częściach kraju. Jeśli szukasz zatr...
Problemy z zatrudnieniem personelu średniego szczebla gabinetów stomatologicznych w wielu miejscach na świecie sprawiają, że podejmowane są inicjatywy mające na celu przyciągnięcie do tych profesji kolejnych osób lub przynajmniej zatrzymanie tych, kt...
Praca asystentki stomatologicznej cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a sama asystentka jest prawą ręką dentysty i współpracuje z nim podczas zabiegów. Do jej licznych zadań należy m.in. zadbanie o przygotowanie odpowiednich narzędzi dentysty...