Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Dieta może chronić przed nowotworami – są na to dowody!

Publikacja:
Dieta może chronić przed nowotworami – są na to dowody!

Dieta może chronić przed nowotworami – są na to dowody!

Warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafior, ale też soja, kurkuma czy zielona herbata – to niektóre produkty zawierające substancje mogące zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów. Warto je włączyć do swojej diety, jako element profilaktyki zdrowotnej – powiedziała Polskiej Agencji Prasowej dietetyk medyczny Sandra Ataniel.

Dietetyk Sandra Ataniel podkreśliła, że nowotwory to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Dlatego cały czas trwają poszukiwania leków, ale również substancji mogących działać prewencyjnie i zapobiegać powstawaniu nowotworów.

Stosowanie naturalnych bądź syntetycznych substancji, które mają za zadanie zapobiegać powstawaniu komórek nowotworowych nazywane jest chemoprewencją. – Głównie chodzi o substancje pochodzenia roślinnego, dlatego warzywa i owoce będą w naszej diecie niezwykle ważne – podkreśliła dietetyk medyczny. Według niej, badania pokazują, że aż 70% nowotworów ma pochodzenie środowiskowe, a 1/3 z nich można byłoby uniknąć stosując odpowiednią dietę. – Mamy potwierdzone badania, że spożywanie bardzo dużych ilości warzyw i owoców pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Warte podkreślenia jest to, że suplementy, które zawierają tylko wyizolowane składniki z owoców i warzyw, nie są aż tak skuteczne, jak ich spożycie w naturalnej formie – dodała.

Które warzywa chronią przed rakiem?

Wśród produktów spożywczych, które mają największe chemoprewencyjne działanie ekspertka wymieniła warzywa krzyżowe, do których należą m.in. brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa czy jarmuż. To warzywa powszechnie obecne w polskiej diecie, choć – jej zdaniem – z roku na rok można zaobserwować coraz mniejsze ich spożycie.

Jak wyjaśnia dietetyk, warzywa krzyżowe zawierają glukozynolany – substancje o przeciwnowotworowym działaniu, które mogą także hamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie. – Niestety glukozynolany są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, dlatego jeśli gotujemy te produkty, to w małej ilości wody, a najlepiej spożywać je na surowo lub gotowane na parze – zaznaczyła Ataniel.

Aby zwiększyć biodostępność tych składników można dodawać do potraw gorczycę, która zwiększa kilkunastokrotnie bioprzyswajalność glukozynolanów. – Dla mężczyzn ważną informacją jest to, że brokuły, które zawierają w sobie substancje aktywne w połączeniu z pomidorami zwiększają kilkunastokrotnie swoje przeciwnowotworowe działanie. Ten duet bardzo dobrze działa na zmniejszenie ryzyka nowotworu prostaty – dodała.

Dobroczynne soja i przyprawy

Kolejnym chemoprewencyjnym produktem jest soja, która zawiera genisteinę – izoflawony, które mają działanie bardzo podobne, choć znacznie mniej nasilone, do ludzkich estrogenów. – Zaobserwowano ujemną korelację między spożyciem produktów sojowych a wystąpieniem nowotworów hormonozależnych, czyli nowotworów sutka, prostaty, szyjki i trzonu macicy. Dlatego poleca się spożywanie produktów sojowych – zaznaczyła ekspertka.

Jej zdaniem, nie można pominąć także różnego rodzaju przypraw. Wśród nich jest bardzo popularna w ostatnim czasie kurkuma zawierająca kurkuminę, która – jak podkreśliła dietetyk – nie tylko działa przeciwnowotworowo, ale także bardzo silnie przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Niestety kurkumina słabo wchłania się w naszym organizmie, zatem żeby zwiększyć jej przyswajalność należy stosować jednocześnie dodatek czarnego pieprzu – zawarta w nim piperyna kilkunastokrotnie zwiększa przyswajalność kurkuminy.

A co pić?

Według dietetyk, chemoprewencyjne składniki znajduje się też w zielonej i białej herbacie. Są to katechiny, które mają działanie antyoksydacyjne. – Najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe i największa ilość tych polifenoli znajduje się w herbacie zielonej z gatunku japońskiego. Ważna jest także długość zaparzania herbaty, ponieważ największa zawartość polifenoli będzie po około 8-10 minutach zaparzania. Oczywiście, aby było to skuteczne nie wystarczy jedna filiżanka herbaty dziennie, ale powinno być ich więcej – dodała Sandra Ataniel.

Zdaniem dietetyk, ważną substancją jest także organiczny związek chemiczny zwany resweratrolem – znany z kardioprotekcyjnego działania na nasz organizm. Okazuje się jednak, że pomaga on chronić również nasze komórki. Resweratrol znajduje się głównie w skórkach ciemnych winogron, dlatego jego największe stężenie występuje w czerwonym winie – im wino będzie jaśniejsze, tym mniejsza jego zawartość. Substancja ta znajduje się również w żurawinie, borówkach, orzechach ziemnych i innych owocach leśnych. – Te wszystkie wymienione produkty spożywcze są mało toksyczne i powodują niewielką ilość skutków ubocznych, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Natomiast oczywiście nie zastąpi to badań kontrolnych i wizyt u lekarza, ponieważ jest to tylko jeden z elementów profilaktyki zdrowotnej – podkreśliła dietetyk medyczna.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Oprac. AF na podst. PAP – Nauka w Polsce

Fot. Meditations, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

antybiotyki
Dentysta przepisze antybiotyk, by chronić pacjenta przed IZW Lekarz

Stosowanie antybiotyków u pacjentów stomatologicznych to często poruszany w ostatnich latach temat. Aktualne doniesienia i rekomendacje sugerują ograniczanie zakresu antybiotykoterapii. Są jednak przypadki, w których rezygnacja z osłony antybiotyku n...

dieta low carb
Wielka Brytania: dieta low-carb może cofnąć cukrzycę typu 2 Lekarz

Unikanie węglowodanów w diecie to sprawdzony i od lat zalecany sposób na zachowanie dobrego samopoczucia i prawidłowej masy ciała. Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie w Wielkiej Brytanii potwierdza, że dieta niskowęglowodanowa (ang. low carb die...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Dieta online
Jakie zalety ma dieta online? Pacjent

Wiele osób wciąż próbuje odchudzać się na własną rękę, co często kończy się szybkim zaprzestaniem diety i efektem jojo. Natomiast te osoby, które decydują się korzystać z pomocy dietetyka, borykają się z wysokimi cenami takich usług, niską responsywn...

medycyna
NIL i RPP chcą razem chronić pacjentów przed szarlatanerią Lekarz

Łukasz Jankowski – prezes Naczelnej Rady Lekarskiej – spotkał się z Rzecznikiem Praw Pacjenta Bartłomiejem Chmielowcem. Obie instytucje chcą bliżej współpracować w dwóch istotnych kwestiach: walce z tzw. szarlatanami oraz uporządkowaniu kwestii nadzo...

wirusowe zapalenie watroby
Jak chronić się przed WZW w gabinecie dentystycznym? Asysta

Wszyscy pracownicy opieki stomatologicznej są narażeni na zagrożenia związane z wykonywaną pracą. Jednym z nich jest kontakt z krwią i innymi płynami ustrojowymi, co zwiększa ryzyko zakażeń – w tym wirusowego zapalenia wątroby. Wiedza na temat sposob...

aftoza nawrotowa
IDJ: czy aftoza nawrotowa jest związana z dietą? Lekarz

Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „International Dental Journal”, wskazują, że spożycie przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, może odgrywać istotną rolę w wywoływaniu nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej (ang. recurrent aphthous sto...

czy dieta ma wplyw na zeby
Czy dieta ma wpływ na zęby? Pacjent

Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Odpowiedni dobór składników odżywczych może znacząco wzmocnić strukturę zębów i dziąseł, podczas gdy niewłaściwe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju próchnicy, erozji szkliwa i c...

ataki hakerskie
Jak chronić gabinet stomatologiczny przed cyberatakiem? Lekarz

Holger Münch, prezes Federalnego Urzędu Kryminalnego (Bundeskriminalamt; BKA) ostrzegł, że cyberprzestępcy coraz częściej przeprowadzają ataki na witryny internetowe uniwersytetów oraz gabinetów lekarskich, w tym także praktyk stomatologicznych w Nie...

australopitek
Skamieniałe szkliwo i dieta ssaków człowiekowatych Lekarz

Naukowcy z Niemiec i Republiki Południowej Afryki poddali badaniu skamieniałe szkliwo zębów ssaków z rodziny człowiekowatych. Przeprowadzone analizy potwierdziły, że australopiteki spożywały bardzo mało mięsa lub nie jadły go w ogóle. Podstawę ich di...