Kawa czy herbata?
Kawa czy herbata?
Kawa lub herbata to dla wielu z nas pierwszy napój w ciągu dnia. Zdarza się, że ta decyzja może mieć wpływ na to, jak będzie on wyglądał (jakie będzie nasze samopoczucie). Mimo że przez wiele lat przekonywano nas o szkodliwości kawy – najnowsze badania obalają te twierdzenia (Pijesz dużo kawy?). Jednakże pijąc ten napój powinniśmy uważać, by nie przekroczyć dziennej maksymalnej dawki, a zatem – 4 porcji. Mimo że dzienna dawka jest uzależniona od cech fizycznych danej osoby, to w/w dawki należy przestrzegać.
Warto podkreślić, że kawa zawiera kofeinę, a ta (jak wiadomo) podnosi ciśnienie tętnicze krwi. A zatem kawy powinny unikać osoby z zaburzeniami ciśnienia.
Jednakże kofeina ma także korzystny wpływ na nasz organizm: poprawia koncentrację i wydajność fizyczną.
Zielona i czarna herbata zawierają z kolei przeciwutleniacze, które również mają wiele pozytywnych właściwości:
– pomagają zapobiegać zapaleniu naczyń krwionośnych
– redukują rozwój raka
To ważne, by zwrócić uwagę, czy kupowana przez nas herbata jest naturalna – bez cukru, sztucznych barwników i konserwantów, gdyż taki napój zamiast korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, spożyty w nadmiarze może nam zaszkodzić.
W świetle przeprowadzanych badań – to herbata ma więcej korzystnych właściwości, ale kawą także nie musimy gardzić (zwłaszcza zieloną).
Zachęcamy również do przeczytania:
Kariera zielonej kawy
BZ
Źródło: W trosce o Twój uśmiech & zdrowie
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Tokyo University of Science dowiedziono, że ksyloglukan połączony z ekstraktem z zielonej herbaty wykazuje obiecujące właściwości w leczeniu pacjentów z zapaleniem błony jamy ustnej, w tym osób po terapii o...
Analiza danych z kilkunastu badań wykazała, że picie kawy i herbaty wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła. Wyniki badań międzynarodowego zespołu naukowców zostały opublikowane 23 grudnia ...
Nanocząstki srebra otrzymane z użyciem ekstraktów z herbaty zwalczają bakterie (i drożdże) oporne na działanie wielu antybiotyków – poinformował Instytut Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk. Naukowcy z IChF PAN zastosowali hybrydowe nanocząstki ...