Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Patogeny jamy ustnej z czasem coraz bardziej oporne na antyseptyki?

Publikacja:
Patogeny jamy ustnej z czasem coraz bardziej oporne na antyseptyki?

Patogeny jamy ustnej z czasem coraz bardziej oporne na antyseptyki?

Z badania opublikowanego w czasopiśmie „International Journal of Dental Hygiene” można wnioskować, że bakterie Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus i inne patogeny powszechnie bytujące w jamie ustnej mogą wykazywać oporność na działanie środków antyseptycznych. Co więcej, autorzy badania podali, że oporność ta może wzrastać z upływem czasu.

Jak podano w artykule, jest to prawdopodobnie pierwszy przegląd uwzględniający częstość występowania i proporcje bakterii opornych na środki antyseptyczne u pacjentów stomatologicznych.

– Ten przegląd może pomóc lekarzom i kierownikom gabinetów stomatologicznych w podejmowaniu ważnych decyzji oraz zdobyciu większej świadomości jak rozsądnie stosować środki antyseptyczne – napisali autorzy pracy z zespołu kierowanego przez dr. Carlosa Ardilę, periodontologa i profesora Uniwersytetu Antioquia w Kolumbii.

Brakuje badań nad opornością na antyseptyki

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Z danych amerykańskiej agencji Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wynika, że w 2019 roku oporność ta spowodowała śmierć ponad 1,2 miliona osób na całym świecie. Każdego roku tylko w Stanach Zjednoczonych dochodzi do prawie 3 milionów infekcji związanych z opornością na antybiotyki.

Chociaż oporność na antybiotyki była ostatnio przedmiotem wielu rozważań i badań, mniej uwagi poświęcono bezpośrednio związanemu z nią problemowi oporności na środki antyseptyczne, w tym triklosan i chlorheksydynę, które są szeroko stosowane w stomatologii jako żele i płyny do płukania jamy ustnej.

Aby zbadać częstość występowania i proporcje oporności bakterii na antyseptyki powszechnie stosowane w stomatologii, autorzy przeprowadzili przegląd pięciu randomizowanych badań klinicznych, które zostały opublikowane w latach 1994–2021 i obejmowały 442 pacjentów. W przeglądzie wykorzystano wyłącznie te badania, które obejmowały osoby zdrowe oraz dane z analizy fenotypu oraz wyniki wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe. Okresy obserwacji w poszczególnych badaniach wynosiły od 10 dni do 12 miesięcy.

Oporność na chlorheksydynę i triklosan

U pacjentów zagrożonych ryzykiem próchnicy oporność na chlorheksydynę wykazały Streptococcus mutans i Lactobacillus acidophilus, a wzrost ten nasilił się w okresie obserwacji. U pacjentów z zapaleniem dziąseł, gatunki Gram-ujemnych bakterii Veillonella wykazały oporność na triklosan na początku i w trakcie badań. Ponadto, jak napisali autorzy, po upływie 6 miesięcy obserwacji wystąpił niewielki wzrost odsetka szczepów opornych.

Badacze z Uniwersytetu Antioquia podali, że choć cztery z analizowanych w przeglądzie badań zostały sklasyfikowane jako dobrej jakości, jedno było obarczone ryzykiem błędu systematycznego. Autorzy pracy pt. „Bacterial resistance to antiseptics used in dentistry: a scoping review of randomized clinical trials” podkreślili jednak, że uwzględnione badania prezentowały znaczną różnorodność w zakresie ich zaprojektowania, cech badanych pacjentów oraz zidentyfikowanych patogenów.

Ubiór w gabinecie stomatologicznym w kwestii bezpieczeństwa jest nie mniej ważny, niż skuteczna dezynfekcja. O tym, jak niebezpieczne mogą być zaniedbania w tym zakresie – w materiale filmowym.

T.H.

źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=332388

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/idh.12629


POWIĄZANE ARTYKUŁY

plukanki do jamy ustnej
Płukanki do jamy ustnej – jak wybrać płyn do płukania jamy ustnej? Pacjent

Higiena jamy ustnej to kluczowy element profilaktyki chorób zębów i dziąseł. Składa się na nią szczotkowanie zębów, oczyszczanie przestrzeni między zębami oraz języka, a także płukanie jamy ustnej. Usta można płukać zwykłą wodą, ale lepszym wyborem s...

bambusowe szczoteczki
Codzienna higiena jamy ustnej coraz bardziej ekologiczna Asysta

Wśród pacjentów rośnie świadomość ich codziennych wyborów zakupowych w kontekście ekologii i dbania o środowisko. Nie omija to segmentu produktów do higieny jamy ustnej. Według raportu opublikowanego na portalu ReportLinker.com, do 2028 r. segment ek...

ROZWIŃ WIĘCEJ
palenie
UK: rząd coraz bardziej ogranicza dostępność papierosów Lekarz

Minister zdrowia publicznego Szkocji Jenni Minto z aprobatą przyjęła wprowadzenie przez rząd premiera Wielkiej Brytanii przepisów, które zakazują sprzedaży wyrobów tytoniowych osobom urodzonym 1 stycznia 2009 r. lub później, a także zezwalają na bard...

wczesniak
Wcześniaki bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej Lekarz

Z badania naukowców z Uniwersytetu w Malmö (Szwecja) wynika, że nastolatkowie urodzeni jako wcześniaki mogą być bardziej podatni na występowania dolegliwości bólowych w obrębie twarzy i jamy ustnej, lęk przed leczeniem stomatologicznym, mogą też częś...

rak jelita
Rak jelita coraz bardziej powszechny u młodszych osób Lekarz

Jak wskazują szacunki, liczba zgonów z powodu nowotworu jelita wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii przed 50. rokiem życia wzrośnie w ciągu zaledwie sześciu lat o około 30%. Jako kluczowe czynniki tej zmiany wymienia się otyłość i nadwagę, brak aktywn...

rak jamy ustnej 1
Rak jamy ustnej: coraz więcej przypadków wśród Brytyjczyków Lekarz

W Wielkiej Brytanii cały czas rośnie liczba zachorowań na raka jamy ustnej. W latach 2020-2021 odnotowano 9860 przypadków tej choroby, co oznacza wzrost o 12% w porównaniu do lat 2018-2019. Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne (British Dental Assoc...

rak jamy ustnej
Wielka Brytania: przypadki raka jamy ustnej coraz częstsze Lekarz

Statystyki są nieubłagane – w samej tylko Wielkiej Brytanii co trzy godziny jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej. Od 2022 roku liczba przypadków nowotworów jamy ustnej wzrosła na Wyspach o 103% w porównaniu z pierwszymi latami XXI wieku. Z ...