Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin?
Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin?
Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn.
Niedobór witamin może mieć różne przyczyny. Najczęściej jest on skutkiem stosowania nieprawidłowej diety, w której brakuje produktów zawierających witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyczynami niedoborów witaminowych mogą być jednak również zaburzenia wchłaniania, choroby żołądka, niewydolność trzustki, choroba Leśniowskiego-Crohna oraz inne schorzenia układu pokarmowego.
Niedobór witamin, szczególnie przewlekły, może być przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem, np. spowolnienia wzrostu u dzieci (witamina A), częstych krwawień z dziąseł (witamina K), zwiększonej podatności na infekcje (witamina C), stanów zapalnych układu pokarmowego (witaminy z grupy B) oraz osłabienia kości (witamina D).
Jak się okazuje, skutecznym sposobem walki z niedoborami witaminowymi o różnym podłożu może być żucie gumy wzbogaconej o konkretne witaminy. Badania w tym kierunku przeprowadzili naukowcy z Pennsylvania State University. Aby dowiedzieć się, czy guma dostarcza witaminy do organizmu człowieka, naukowcy zlecili 15 osobom żucie dwóch gum wzbogaconych o witaminy. Następnie zmierzyli poziom ośmiu witamin uwalnianych do ich śliny oraz poziom siedmiu witamin w ich osoczu.
Jak się okazało, po żuciu wskazanej gumy wzbogaconej o witaminy w ślinie uczestników badania wzrósł poziom witamin A1, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego, witaminy C oraz E, zaś w osoczu podniosło się stężenie witamin A1, B6, C i E.
Aby potwierdzić odkrycie, konieczne będzie jednak kolejne badanie. – W kolejnym etapie należy zebrać osoby ze zdiagnozowanymi konkretnymi niedoborami witaminowymi i podawać im wzbogacone o witaminy gumy przez miesiąc, aby sprawdzić, czy wzrost stężenia witaminy w ślinie i w osoczu jest długoterminowy – powiedział prof. Joshua Lambert z College of Agricultural Sciences, jeden z autorów badania.
Żucie gumy sprzyja higienie jamy ustnej, ale może także szkodzić zębom. Wiedza na temat składu gumy i umiar w żuciu pozwoli uniknąć zdrowotnych problemów w jamie ustnej.
Źródło: https://www.psu.edu/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania pracują nad eksperymentalną gumą do żucia, która redukuje cząsteczki wirusa SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów. Jak poinformował portal News.com.au, guma do żucia zawiera w sobie kopie białka ACE2, które znajd...
Podczas dorocznego spotkania American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) zaprezentowane zostały badania, z których wynika, że stosowanie pasty do zębów z dodatkiem odpowiednich ilości ekstraktu z orzeszków ziemnych jest skuteczną metod...
Kontrola dolegliwości bólowych u pacjentów stomatologicznych przy ograniczeniu stosowania opioidów to poważne wyzwanie, przed którym stają lekarze dentyści. Czy do obecnie używanych metod walki z bólem zostanie dołączony – jako alternatywa – olejek z...
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po prze...
Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej będą wspierać lekarzy ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w opracowaniu nowoczesnej radioterapii. Leczenie ma być „szyte na miarę”, czyli dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjentów. W diagnozie i leczeniu...
Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
Na dwóch uczelniach w Wielkiej Brytanii trwają badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI) w wykrywaniu próchnicy zębów i chorób dziąseł, a także wsparciu lekarza stomatologa w stawianiu prawidłowej diagnozy poprzez ułatwienie interpretacj...
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...
Ministerstwo zdrowia poinformowało, że pracuje "nad wprowadzeniem do e-recept specjalnego algorytmu, który pomoże w określaniu refundacji leków przy wypisywaniu ich przez lekarzy". Przypomnijmy - Naczelna Rada Lekarska po raz kolejny zaapelowała o p...
Fluor – jeden z głównych składników pasty do zębów – pomógł amerykańskim naukowcom opracować nowe, wydajniejsze akumulatory litowo-metalowe. Dzięki temu być może uda się przyspieszyć rozwój samochodów elektrycznych. Mimo ogromnych nadziei koncernów ...