Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Brak komentarzy | Publikacja:
Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Maślanka z dodatkiem morwy, czekolada z pro- i prebiotykami czy ptasie mleczko z dodatkiem stewii – to niektóre przykłady żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Żywność jest dziś nie tylko produktem, który nas odżywia, bardzo ważny jest też jej prozdrowotny charakter – podkreśla kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej (KTGiŻF) UP prof. Anna Gramza-Michałowska. – Świadomy konsument zdaje sobie sprawę, że sam proces leczenia może być wsparty profilaktyką, czyli spożywaniem produktów, które będą wspomagać zapobieganie wybranym chorobom albo stanom fizjologicznym i spowodują, że będziemy żyć dłużej i w lepszej kondycji – podkreśliła.

Naukowcy z kierowanej przez nią katedry zajmują się opracowywaniem receptur i technologii produkcji żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej – takiej, która może stanowić ważny składnik diety o wysokiej wartości odżywczej i walorach prozdrowotnych.

Składniki roślinne w żywności prozdrowotnej

W projektowaniu żywności funkcjonalnej wykorzystują oni potwierdzony wynikami wieloletnich badań wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. ze składników herbaty żółtej, morwy, rozmarynu, lnu, aronii, jarmużu czy stewii, które nadają produktom cechy prozdrowotne. – Można było je wprowadzić na rynek dzięki współpracy z przedsiębiorstwami, które bardzo chętnie takie technologie kupują i wdrażają – dodała.

Naukowcy opracowali już ponad 64 innowacyjnych technologii prozdrowotnych produktów spożywczych, które mogą być pomocne w przeciwdziałaniu problemom takim, jak np. otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia.

W portfolio opracowanych przez nich produktów są m.in. wyroby mleczne, różnego rodzaju pieczywo, słodycze, batony zbożowe, pasty mięsne czy przetwory owocowo-warzywne. Czym mogą się pochwalić? Wieloma produktami dla diabetyków, w których zastosowano liście lub ekstrakty z morwy, będące czynnikiem obniżającym poziom glukozy we krwi. – Zastosowaliśmy ją w wielu produktach, w tym m.in. w maślance, w różnego rodzaju pieczywie cukierniczym czy w chlebach. Wyprodukowaliśmy także pieczywo chrupkie z dodatkiem, oprócz morwy, także herbaty żółtej, która obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje silnie właściwości przeciwutleniające, co pozwala na obniżenie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie – wyjaśniła kierownik katedry.

Zdrowa czekolada i ptasie mleczko

Poznańscy badacze opracowali także m.in. produkcję czekolady prozdrowotnej z dodatkami prebiotyków i probiotyków oraz morwy. Z kolei ptasie mleczko ma dodatek stewii, która jako substytut cukru idealnie nadaje się do wykorzystania w produktach cukierniczych. – Sam efekt prozdrowotny jest dosyć wysoki, ponieważ zanotowaliśmy niski indeks glikemiczny tego produktu. A co najważniejsze – wszystkie opracowane przez nas produkty mają bardzo dobre walory sensoryczne, czyli będą konsumentom smakować – podkreśliła badaczka.

Projektując żywność z udziałem prozdrowotnych składników roślinnych naukowcy najpierw ustalają, dla kogo dany produkt ma być przeznaczony i które z bioaktywnych dodatków można w nim zastosować. Proces badawczy rozpoczyna się od przeprowadzenia na szeroką skalę analiz składu chemicznego surowców. Następnie opracowuje się recepturę, technologię produkcji oraz właściwości funkcjonalne produktu. – Na samym końcu, zanim produkt zostanie przeznaczony dla konsumentów, prowadzimy zakrojone na szeroką skalę analizy sensoryczne, które dają nam obraz, czy produkt będzie akceptowany przez konsumentów, czy będzie im się podobał jego kolor, smak i zapach i czy kupi go rynek – wyjaśniła prof. Gramza-Michałowska.

Konsumenci dobrze wyedukowani

Prof. Anna Gramza-Michałowska podkreśla, że konsumenci w XXI wieku są bardzo dobrze wyedukowani i zwracają uwagę na to, co jedzą. Biorąc pod uwagę rozwój rynku żywności funkcjonalnej w ostatnich latach sugeruje, że w przyszłości klienci będą wymagali produktów o coraz wyższej wartości odżywczej i cechach prozdrowotnych. – Rozwój ryku żywności funkcjonalnej będzie powodował, że konsument będzie kupował produkty, które będą dla niego profilaktycznymi i będą chroniły przed chorobami, ale też powodowały, że będzie żył przez długie lata w bardzo dobrej kondycji – podsumowała badaczka z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Oprac. AF na podst. Kamil Szubański, http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

nanowarstwy - Dentonet.pl
Nanowarstwy skuteczne w walce z bakteriami szpitalnymi Lekarz

Cienkie antybakteryjne warstwy metali, którymi można pokryć klamki w szpitalach, łóżka, elementy chirurgiczne, a nawet tkaniny, mogą stać się kamieniem milowym w walce z rozprzestrzenianiem się chorób w placówkach medycznych - twierdzą naukowcy z Ins...

koronawirus - Dentonet.pl
Promieniowanie UVC skuteczne w walce z koronawirusem Asysta

Już od pierwszych dni pandemii koronawirusa naukowcy i epidemiolodzy eksperymentowali z wykorzystaniem promienników UVC w roli narzędzi do błyskawicznej dezynfekcji przestrzeni wspólnych. Z systemów bazujących na promieniowaniu ultrafioletowym korzys...

COVID-19 - Dentonet.pl
Ministerstwo zdrowia: zmiany w walce z SARS-CoV-2 Lekarz

Ponad 1,2 tys. dodatkowych łóżek dla pacjentów z COVID-19, nowe obostrzenia w powiatach oraz modyfikacja schematu postępowania dla pacjentów z dodatnim wynikiem testu na koronawirusa - to najważniejsze zmiany, które we wtorek zapowiedział dr Adam Nie...

ROZWIŃ WIĘCEJ
choroby jamy ustnej
Szczecin: 12 mln zł na badania naukowe nad chorobami jamy ustnej Lekarz

Pomorski Uniwersytet Medyczny otrzymał 12 mln zł na badania dotyczące występowania chorób cywilizacyjnych, w tym chorób jamy ustnej. Badania te mogą przyczynić się do optymalizacji opieki zdrowotnej w zakresie profilaktyki, wczesnego rozpoznania chor...

ból zęba w święta - Dentonet.pl
Kanada: stomatolodzy z CDA w walce z przewlekłym bólem Lekarz

Kanadyjskie Stowarzyszenie Stomatologiczne (CDA) z zadowoleniem przyjęło raport końcowy grupy pod nazwą Canadian Pain Task Force. Jest to ogólnokrajowy plan działania na rzecz zwalczania bólu, opublikowany przez departament federalny Health Canada. ...

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? Lekarz

- Nie jestem zwolennikiem podatków - mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów. ...

Adam Niedzielski - Dentonet.pl
MZ wprowadza kolejne zmiany w walce z pandemią Lekarz

Przekształcenie części szpitali powiatowych na covidowe, zwiększona liczba łóżek dla pacjentów z koronawirusem, udogodnienia dla personelu medycznego – takie zmiany w poniedziałek zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski. Minister na konferenc...

COVID-19 - Dentonet.pl
Sztuczna inteligencja pomocna w walce z wirusem SARS-CoV-2 Lekarz

Wykorzystanie sztucznej inteligencji w walce z pandemią SARS-CoV-2 pozwoli usprawnić pracę pracowników służby zdrowia. Wdrożenie na szeroką skalę technologii uczenia maszynowego zautomatyzuje i usprawni część procedur medycznych. Sztuczna inteligencj...

raport zdrowe dziąsła
16% Polaków z chorobami przyzębia. I tak od 30 lat Lekarz

- Ciężkie zapalenia przyzębia w 1985 r. stwierdzono u 15% Polaków. Jak jest dziś? Praktycznie bez zmian - mówi prof. dr hab. Tomasz Konopka, wiceprezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego. Wśród krajów europejskich, w których przeprowadzono to...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji