Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Maślanka z dodatkiem morwy, czekolada z pro- i prebiotykami czy ptasie mleczko z dodatkiem stewii – to niektóre przykłady żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Żywność jest dziś nie tylko produktem, który nas odżywia, bardzo ważny jest też jej prozdrowotny charakter – podkreśla kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej (KTGiŻF) UP prof. Anna Gramza-Michałowska. – Świadomy konsument zdaje sobie sprawę, że sam proces leczenia może być wsparty profilaktyką, czyli spożywaniem produktów, które będą wspomagać zapobieganie wybranym chorobom albo stanom fizjologicznym i spowodują, że będziemy żyć dłużej i w lepszej kondycji – podkreśliła.

Naukowcy z kierowanej przez nią katedry zajmują się opracowywaniem receptur i technologii produkcji żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej – takiej, która może stanowić ważny składnik diety o wysokiej wartości odżywczej i walorach prozdrowotnych.

Składniki roślinne w żywności prozdrowotnej

W projektowaniu żywności funkcjonalnej wykorzystują oni potwierdzony wynikami wieloletnich badań wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. ze składników herbaty żółtej, morwy, rozmarynu, lnu, aronii, jarmużu czy stewii, które nadają produktom cechy prozdrowotne. – Można było je wprowadzić na rynek dzięki współpracy z przedsiębiorstwami, które bardzo chętnie takie technologie kupują i wdrażają – dodała.

Naukowcy opracowali już ponad 64 innowacyjnych technologii prozdrowotnych produktów spożywczych, które mogą być pomocne w przeciwdziałaniu problemom takim, jak np. otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia.

W portfolio opracowanych przez nich produktów są m.in. wyroby mleczne, różnego rodzaju pieczywo, słodycze, batony zbożowe, pasty mięsne czy przetwory owocowo-warzywne. Czym mogą się pochwalić? Wieloma produktami dla diabetyków, w których zastosowano liście lub ekstrakty z morwy, będące czynnikiem obniżającym poziom glukozy we krwi. – Zastosowaliśmy ją w wielu produktach, w tym m.in. w maślance, w różnego rodzaju pieczywie cukierniczym czy w chlebach. Wyprodukowaliśmy także pieczywo chrupkie z dodatkiem, oprócz morwy, także herbaty żółtej, która obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje silnie właściwości przeciwutleniające, co pozwala na obniżenie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie – wyjaśniła kierownik katedry.

Zdrowa czekolada i ptasie mleczko

Poznańscy badacze opracowali także m.in. produkcję czekolady prozdrowotnej z dodatkami prebiotyków i probiotyków oraz morwy. Z kolei ptasie mleczko ma dodatek stewii, która jako substytut cukru idealnie nadaje się do wykorzystania w produktach cukierniczych. – Sam efekt prozdrowotny jest dosyć wysoki, ponieważ zanotowaliśmy niski indeks glikemiczny tego produktu. A co najważniejsze – wszystkie opracowane przez nas produkty mają bardzo dobre walory sensoryczne, czyli będą konsumentom smakować – podkreśliła badaczka.

Projektując żywność z udziałem prozdrowotnych składników roślinnych naukowcy najpierw ustalają, dla kogo dany produkt ma być przeznaczony i które z bioaktywnych dodatków można w nim zastosować. Proces badawczy rozpoczyna się od przeprowadzenia na szeroką skalę analiz składu chemicznego surowców. Następnie opracowuje się recepturę, technologię produkcji oraz właściwości funkcjonalne produktu. – Na samym końcu, zanim produkt zostanie przeznaczony dla konsumentów, prowadzimy zakrojone na szeroką skalę analizy sensoryczne, które dają nam obraz, czy produkt będzie akceptowany przez konsumentów, czy będzie im się podobał jego kolor, smak i zapach i czy kupi go rynek – wyjaśniła prof. Gramza-Michałowska.

Konsumenci dobrze wyedukowani

Prof. Anna Gramza-Michałowska podkreśla, że konsumenci w XXI wieku są bardzo dobrze wyedukowani i zwracają uwagę na to, co jedzą. Biorąc pod uwagę rozwój rynku żywności funkcjonalnej w ostatnich latach sugeruje, że w przyszłości klienci będą wymagali produktów o coraz wyższej wartości odżywczej i cechach prozdrowotnych. – Rozwój ryku żywności funkcjonalnej będzie powodował, że konsument będzie kupował produkty, które będą dla niego profilaktycznymi i będą chroniły przed chorobami, ale też powodowały, że będzie żył przez długie lata w bardzo dobrej kondycji – podsumowała badaczka z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Oprac. AF na podst. Kamil Szubański, http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru.W najbliższ...

wykrywanie chorób z głosu - Dentonet.pl
Specjalna aplikacja wykryje chorobę przez analizę głosu? Lekarz

Naukowcy i lekarze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i firmy Techmo będą prowadzić innowacyjne badania wykrywania chorób przez analizę głosu pacjenta. W ramach projektu powstanie specjalna aplikacja, dzięki której będzie możliwa wczesna diagnos...

jagody
Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy Lekarz

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mn...

ROZWIŃ WIĘCEJ
podatek cukrowy - Dentonet.pl
Minister zdrowia potwierdza: trwają rozmowy o podatku cukrowym Lekarz

Minister zdrowia Łukasz Szumowski potwierdził, że w rozmowach prowadzonych przez resort zdrowia z ministrem finansów poruszana jest możliwość wprowadzenia w Polsce tzw. podatku cukrowego.O taką możliwość zapytali ministra Szumowskiego dziennikarze Po...

studia - Dentonet.pl
Łódź: doktoranci zbadają nowe materiały dla stomatologii Lekarz

40 doktorantów z trzech łódzkich uczelni rozpoczęło studia w ramach projektu „InterChemMed”. Doktoranci będą realizować prace m.in. na temat izotopowych metod autentykacji żywności i leków czy badać możliwości zastosowania nowych materiałów w stomato...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres