Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Publikacja:
Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Żywność prozdrowotna pomocna w walce z chorobami?

Maślanka z dodatkiem morwy, czekolada z pro- i prebiotykami czy ptasie mleczko z dodatkiem stewii – to niektóre przykłady żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Żywność jest dziś nie tylko produktem, który nas odżywia, bardzo ważny jest też jej prozdrowotny charakter – podkreśla kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej (KTGiŻF) UP prof. Anna Gramza-Michałowska. – Świadomy konsument zdaje sobie sprawę, że sam proces leczenia może być wsparty profilaktyką, czyli spożywaniem produktów, które będą wspomagać zapobieganie wybranym chorobom albo stanom fizjologicznym i spowodują, że będziemy żyć dłużej i w lepszej kondycji – podkreśliła.

Naukowcy z kierowanej przez nią katedry zajmują się opracowywaniem receptur i technologii produkcji żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej – takiej, która może stanowić ważny składnik diety o wysokiej wartości odżywczej i walorach prozdrowotnych.

Składniki roślinne w żywności prozdrowotnej

W projektowaniu żywności funkcjonalnej wykorzystują oni potwierdzony wynikami wieloletnich badań wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. ze składników herbaty żółtej, morwy, rozmarynu, lnu, aronii, jarmużu czy stewii, które nadają produktom cechy prozdrowotne. – Można było je wprowadzić na rynek dzięki współpracy z przedsiębiorstwami, które bardzo chętnie takie technologie kupują i wdrażają – dodała.

Naukowcy opracowali już ponad 64 innowacyjnych technologii prozdrowotnych produktów spożywczych, które mogą być pomocne w przeciwdziałaniu problemom takim, jak np. otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia.

W portfolio opracowanych przez nich produktów są m.in. wyroby mleczne, różnego rodzaju pieczywo, słodycze, batony zbożowe, pasty mięsne czy przetwory owocowo-warzywne. Czym mogą się pochwalić? Wieloma produktami dla diabetyków, w których zastosowano liście lub ekstrakty z morwy, będące czynnikiem obniżającym poziom glukozy we krwi. – Zastosowaliśmy ją w wielu produktach, w tym m.in. w maślance, w różnego rodzaju pieczywie cukierniczym czy w chlebach. Wyprodukowaliśmy także pieczywo chrupkie z dodatkiem, oprócz morwy, także herbaty żółtej, która obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje silnie właściwości przeciwutleniające, co pozwala na obniżenie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie – wyjaśniła kierownik katedry.

Zdrowa czekolada i ptasie mleczko

Poznańscy badacze opracowali także m.in. produkcję czekolady prozdrowotnej z dodatkami prebiotyków i probiotyków oraz morwy. Z kolei ptasie mleczko ma dodatek stewii, która jako substytut cukru idealnie nadaje się do wykorzystania w produktach cukierniczych. – Sam efekt prozdrowotny jest dosyć wysoki, ponieważ zanotowaliśmy niski indeks glikemiczny tego produktu. A co najważniejsze – wszystkie opracowane przez nas produkty mają bardzo dobre walory sensoryczne, czyli będą konsumentom smakować – podkreśliła badaczka.

Projektując żywność z udziałem prozdrowotnych składników roślinnych naukowcy najpierw ustalają, dla kogo dany produkt ma być przeznaczony i które z bioaktywnych dodatków można w nim zastosować. Proces badawczy rozpoczyna się od przeprowadzenia na szeroką skalę analiz składu chemicznego surowców. Następnie opracowuje się recepturę, technologię produkcji oraz właściwości funkcjonalne produktu. – Na samym końcu, zanim produkt zostanie przeznaczony dla konsumentów, prowadzimy zakrojone na szeroką skalę analizy sensoryczne, które dają nam obraz, czy produkt będzie akceptowany przez konsumentów, czy będzie im się podobał jego kolor, smak i zapach i czy kupi go rynek – wyjaśniła prof. Gramza-Michałowska.

Konsumenci dobrze wyedukowani

Prof. Anna Gramza-Michałowska podkreśla, że konsumenci w XXI wieku są bardzo dobrze wyedukowani i zwracają uwagę na to, co jedzą. Biorąc pod uwagę rozwój rynku żywności funkcjonalnej w ostatnich latach sugeruje, że w przyszłości klienci będą wymagali produktów o coraz wyższej wartości odżywczej i cechach prozdrowotnych. – Rozwój ryku żywności funkcjonalnej będzie powodował, że konsument będzie kupował produkty, które będą dla niego profilaktycznymi i będą chroniły przed chorobami, ale też powodowały, że będzie żył przez długie lata w bardzo dobrej kondycji – podsumowała badaczka z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Oprac. AF na podst. Kamil Szubański, http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. Einladung_zum_Essen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

choroby jamy ustnej
Prawie połowa ludzkości z chorobami jamy ustnej Lekarz

Zgodnie z informacjami podawanymi przez demografów, w minionym tygodniu liczba mieszkańców świata przekroczyła 8 miliardów. W Europie ludności praktycznie nie przybywa, a wzrost populacji jest przede wszystkim skutkiem wysokiej imigracji spoza Stareg...

choroby zakazne
Powstał zespół ds. zagrożeń związanych z chorobami zakaźnymi Lekarz

Minister zdrowia Izabela Leszczyna powołała zespół ds. monitorowania i oceny sytuacji zagrożeń związanych z chorobami zakaźnymi. Przewodniczącym został prezes Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych prof. dr hab. Robert Flisiak...

ROZWIŃ WIĘCEJ
menopauza
Terapia estrogenami chroni przed chorobami dziąseł Asysta

Przyjmowanie estrogenów przez kobiety w okresie menopauzy pomaga zmniejszyć częstotliwość uderzeń gorąca, chroni serce, utrzymuje poziom libido, a także poprawia stan zdrowia dziąseł – informuje North American Menopause Society (NAMS). Kobiety w okr...

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...

rosiczka
Rosiczka pomoże w walce z antybiotykoopornością Lekarz

Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...

zdrowa zywnosc
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Asysta

W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...

cukier w zywnosci
Niezdrowa "zdrowa" żywność dla dzieci. "To słodycze, nie śniadanie" Asysta

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...

niezdrowa zywnosc
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...

zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

wybielanie zebow
Health News: jak żywność może pomóc rozjaśnić zęby? Asysta

Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...