Żucie gumy poprawia pamięć
Żucie gumy poprawia pamięć
Żucie gumy poprawnie wpływa na ludzką pamięć. Takie rewelacje opublikował jakiś czas temu brytyjski tygodnik "New Scientist".
Ludzie, którzy często oddają się tej przyjemności, rzadziej w podeszłym wieku cierpią na amnezję.
Zdaniem naukowców żucie pobudza tą część naszego mózgu, w której przechowywane są informacje zanim na stałe zapisane one zostaną w gąbczastej tkance. "New Scientist" powołuje się na badania japońskiego uczonego Minoru Onozuki.
Przeprowadził on ciekawe eksperymenty na myszach. Niektórym starszym gryzoniom usunął ząbki, tak by nie mogły niczego żuć. Po czym trzy grupy – uzębione młode myszki, starszyznę z zębami i ofiary dentystycznych zapędów dr Onozuki – wpędzono do labiryntu.
Okazało się, że tylko pozbawione zębów myszy nie były w stanie znaleźć z niego wyjścia. Badanie ich mózgów wykazało nadmierne zestarzenie się komórek odpowiedzialnych za pamięć.
Wprawdzie teoria japońskiego uczonego pozostaje w sferze przypuszczeń, wynikają z niej jednak pewne istotne dla nas konkluzje.
Jeśli chcemy zestarzeć się świadomiej…. myjmy zęby i żujmy gumę.
Jednak co do samego żucia gumy (jeśli już to bezcukrowej!) stomatolodzy mają sporo wątpliwości. O ile żucie trwające do 15 minut nie powinno przynieść nikomu szkody, o tyle „nałogowe” oddawanie się tej przyjemności niesie za sobą ryzyko m.in. zaburzeń w stawach skroniowo-żuchwowych.
Reasumując – żucie gumy bezcukrowej przez 15 minut jest nawet zalecane.
Jeśli jednak bez gumy do żucia nie możesz obyć się przez cały dzień to miej się na baczności!
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wyniki badań opublikowanych podczas zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine wskazują, że żucie bezcukrowej gumy pozwala poprawiać stan zdrowia dziąseł przyszłych matek, a dzięki temu – może zmniejszać ryzyko przedwczesnych porodów. Według WHO, co...
Jak informują badacze na łamach "Neuroscience & Biobehavioral Reviews", sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój. Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie ...
Naukowcy z Florida State University College of Medicine twierdzą, że aspartam – sztuczny słodzik stosowany m.in. w produktach spożywczych (gumach do żucia, jogurtach, lodach) i napojach, w pastach do zębów, preparatach witaminowych oraz syropach na k...
Dawka przypominająca (booster) powinna być zaliczana jako niezbędne dopełnienie szczepienia przeciwko COVID-19. Kto tylko może powinien ją przyjąć - przekonuje prof. Wojciech Szczeklik z Krakowa. Specjalista powołuje się na dane z badań w Stanach Zj...
Narodziny gumy do żucia sięgają lat pięćdziesiątych XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później. Potrzeba żucia jest jednak o wiele starsza. W wielu krajach możemy też spotkać różne tradycje czy praktyki związane z tym orze...
Naukowcy z tajwańskiego Taipei Veterans General Hospital twierdzą, że wykonywany regularnie skaling znacząco ogranicza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków. Badacze poddali analizie historie chorób blisko 29 000 osób w wieku powyżej 60 lat, u k...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Stosowanie przez dzieci podczas codziennej higieny elektrycznych szczoteczek do zębów znacząco poprawia zdrowie ich jamy ustnej, redukując ryzyko rozwoju próchnicy oraz zapalenia dziąseł – wynika z badań przeprowadzonych na Wydziale Stomatologii Hebr...
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...