Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo

Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.

Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała innowacyjny żel, który może stać się sposobem na nieosiągalną dotąd regenerację szkliwa. Naukowcy przygotowali najpierw żelową mieszaninę wapnia i fosforanów, które są kluczowymi składnikami szkliwa, a następnie nałożyli ją na krystaliczny hydroksyapatyt. Okazało się, że fosforan wapnia gromadzi się w żelu.

Następnie eksperyment przeprowadzono na usuniętych ludzkich zębach, poddanych wcześniej działaniu kwasów. Po 48 godzinach żel utworzył na nich cienką warstwę ochronną, tak samo wytrzymałą jak szkliwo, a nawet podobną do niego pod względem struktury. – Było jedynie cienkie, o grubości zaledwie 3 mikrometrów. Według „New Scientist”, chiński specjalista uważa jednak, że wraz z powtórnym użyciem żelu, będzie się zwiększać grubość odbudowywanego szkliwa – informuje PAP.

Teraz naukowcy planują przeprowadzenie testów na myszach, a później – na ludziach.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

Aleksandra Filipiak

Fot. Kjerstin_Michaela, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci Lekarz

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej n...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

olej-kokosowy
Olej kokosowy może być pomocny w walce z próchnicą Asysta

Ludy zamieszkujące wyspy, na których rosną palmy kokosowe, od dawna używają oleju kokosowego do higieny jamy ustnej. Uważa się, że zapobiega on próchnicy, krwawieniu dziąseł, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, suchości w gardle, a także wzmacnia szkliwo...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres