Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Zdrowszy zamiennik cukru

Publikacja:
Zdrowszy zamiennik cukru

Zdrowszy zamiennik cukru

Indianie nazwali ją miodowym liściem. Miejscem jej pochodzenia jest Ameryka Południowa. Używana jest do słodzenia powszechnie pitej tam „mate”. Zalicza się ją do tej samej rodziny co chryzantemy.

Mowa o stewii, która coraz częściej wykorzystywana jest jako alternatywa zwykłego, białego cukru. Trudno się temu dziwić skoro jest ona po prostu zdrowsza od pozostałych cukrów.

Roślina jest praktycznie bezkaloryczna, wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, a także obniża ciśnienie krwi. Może być stosowana również przez cukrzyków, ponieważ w żaden sposób nie wpływa na wydzielanie insuliny. Związki zwane stewiozydami sprawiają, że jest ona blisko trzystukrotnie słodsza od cukru.

Jednak najbardziej zainteresowane zamianą cukru na stewię mogą być osoby mające problemy z zębami. Nie ma ona zgubnego wpływu na uzębienie. Nie przyczynia się do powstawania próchnicy, ponieważ jest niestrawna dla bakterii. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom często dodawana jest do past do zębów.  

Roślinę  możemy zakupić w sklepach ogrodniczych, supermarketach i delikatesach. Sprzedawana jest głównie jako roślina doniczkowa, a w sklepach ze zdrową żywnością dostępna jest również w postaci suszonych liści, ekstraktu bądź proszku.

 

opr. pw


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

slodycze
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

poziom cukru
Płukanki do jamy ustnej a poziom cukru we krwi u diabetyków Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że stosowanie antyseptycznego płynu do płukania jamy ustnej może zmniejszyć liczbę patogenów w jamie ustnej u osób chorujących na cukrzycę typu 2, a także zapewnić lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. ...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

slodzone napoje
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada Lekarz

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...

higiena u dzieci
American Academy of Pediatrics: mniej cukru, więcej fluoru! Lekarz

Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała jakiś czas temu zalecenia, które mają pomóc ...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...