Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków

Brak komentarzy | Publikacja:
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków

Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Cukry proste, które naturalnie występują w żywności, czyli chociażby w owocach, warzywach, cukrze czy w mleku, również mogą być częścią zbilansowanej diety. Wszystko jest kwestią ilości, częstotliwości i okoliczności ich spożywania. – Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła pewne normy, jakie cukry i w jakich ilościach dziennie możemy spożywać. Są one inne w przypadku osób starszych niż na przykład dla ludzi uprawiających aktywnie sport, poddanych dużemu wysiłkowi intelektualnemu czy dzieci. Trzeba to świadomie kontrolować i wiedzieć o tym – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia, autorka raportu „Uczymy jak słodzić”.

Dietetycy tłumaczą, że glukoza pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest wykorzystywana przez mózg oraz przez czerwone ciałka krwi jako jedyne źródło energii. Zbyt wysoki i zbyt niski poziom glukozy we krwi jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Brak bądź zbyt mała ilość cukrów w pożywieniu przyczyniają się do tego, że zaczynamy odczuwać znużenie, nie możemy skoncentrować się na wykonywanej pracy, jesteśmy rozdrażnieni i śpiący, a podczas wysiłku fizycznego spada nasza wydolność fizyczna i szybciej się męczymy. Ponadto, brak węglowodanów w pożywieniu powoduje wytwarzanie glukozy przez sam organizm. Zachodzi to jednak kosztem zniszczenia białek wchodzących w skład organizmu. Na skutek tego zmniejsza się masa mięśniowa oraz dochodzi do osłabienia organizmu.

Za otyłość odpowiadają również tłuszcze

Statystyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz GUS, który publikuje informacje na temat produktów spożywanych przez Polaków, jednoznacznie pokazują, że główną przyczyną nadwagi i otyłości jest nadmierne spożycie tłuszczów. W diecie przeciętnego Polaka powinny one stanowić około 20% energii, natomiast na nasze talerze trafia ich dwa razy więcej.

„Słodkie dni” – niekoniecznie

W raporcie „Uczymy jak słodzić” omawiane jest zjawisko bardzo popularnego w Szwecji tzw. słodkiego dnia. Kieruje nim następujący mechanizm: przez sześć dni słodycze są zakazane, a siódmego można ich zjeść tyle, na ile dana osoba ma ochotę. Zdaniem specjalistów takie rozwiązanie może uaktywnić zły nawyk żywieniowy. – Ta metoda nie przyniosła dobrych efektów w sferze edukacji żywieniowej. Jeśli chodzi o samo zaspokojenie słodkiego smaku, też pozostawia wiele do życzenia. Bo ten jeden dzień nadmiaru fundowania sobie łakoci bez ograniczeń, zazwyczaj kończy się niesmakiem i problemami. Jeśli jednak możemy je zjeść tylko jednego, określonego dnia, to w pewnym momencie może się nasilić myślenie o nich w kategoriach pocieszenia lub nagrody. Tu rodzi się natychmiast ryzyko, że przylgnie do nas zły nawyk, od którego trudno się będzie później uwolnić – mówi Agnieszka Piskała

Często pojawia się również stwierdzenie, że cukier uzależnia. Agnieszka Piskała tłumaczy, że uzależniać może wiele rzeczy – alkohol, tytoń, żywność typu fast food. Generalnie uzależnia nas to, co sprawia nam przyjemność. Może to także być cukier lub słodkie przekąski, ale jeśli znajdziemy dla nich miejsce w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie, to będziemy mieli i przyjemność z ich spożycia, a jednocześnie poczucie kontroli nad ilością słodyczy w codziennym menu.

Proces powstawania próchnicy na zębach mlecznych przebiega szybciej niż w przypadku zębów stałych. Próchnica „mleczaków” może skutkować próchnicą na zębach stałych. A jakie są powikłania próchnicy na zębach mlecznych? Wyjaśnia prof. dr hab. Joanna Szczepańska.

Oprac. AF

Fot. huntlh, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

fluor - Dentonet.pl
Jak stosować fluor u małego dziecka? Wskazówki ekspertów Asysta

Specjaliści podkreślają, że stosowanie fluoru jest potwierdzone w badaniach naukowych jako skuteczne w zapobieganiu próchnicy. Dlatego powinien on być obecny w pastach do zębów używanych w każdym wieku. Faktem jednak jest, że stosowanie fluoru musi o...

separatory amalgamatu - Dentonet.pl
ORL w Rzeszowie: na razie lepiej nie stosować amalgamatu Lekarz

Komisja stomatologiczna ORL w Rzeszowie rekomenduje, by gabinety posiadające umowę z NFZ-em, a niewyposażone w separatory amalgamatu, do czasu pojawienia się oficjalnych wytycznych ministerstwa zdrowia nie wykonywały procedur leczniczych z wykorzysta...

separator3
Jak wybrać separator amalgamatu do gabinetu? Porady dla lekarzy Lekarz

Już za niecałe cztery miesiące w życie wejdzie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady EU z 17 maja 2017 r. w sprawie rtęci. Dla lekarzy stomatologów oznacza to konieczność zakupu separatora amalgamatu. Jak wybrać najlepszy model?Separatory am...

ROZWIŃ WIĘCEJ
starszy pan w recepcji
Rekrutacja recepcjonistki do gabinetu? Porady eksperta Lekarz

Osoba pracująca na recepcji gabinetu stomatologicznego odgrywa niezwykłą rolę. - To stanowisko wielozadaniowe, jednak rekrutacja pracownika nie musi wcale być trudna - mówi w rozmowie z Dentonetem Michał Katarzyński, trener, autor filozofii "Doskonał...

dieta
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

węglowodany 1
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

zakażenia1
Higienistko, Asystentko! Pracuj zdrowo, chroń się przed zakażeniami! Asysta

Na jakie zakażenia w gabinecie narażeni są pacjenci oraz personel? Jakie są podstawy prawne dotyczące zapobiegania oraz zwalczania zakażeń i chorób zakaźnych? Epidemiologia zakażeń, procedury w gabinecie, zapobieganie zakażeniom, prawidłowy wywiad ch...

słodycze - Dentonet.pl
Wielka Brytania: walka z cukrem w diecie dzieci Lekarz

Action on Sugar, Action on Salt oraz 47 innych brytyjskich organizacji propagujących zdrowy tryb życia wzywa premiera Borisa Johnsona do wdrożenia wszystkich zaległych zaleceń w rządowym planie walki z otyłością u dzieci. Nie bez znaczenia jest także...

nadwrażliwość - Dentonet.pl
Nadwrażliwość zębów – jak ją leczyć? Porady dla pacjentów Pacjent

Dla osób z nadwrażliwością zębów problemem stają się zwykłe, codzienne czynności, takie jak spożywanie zimnych lub gorących napojów i potraw bądź szczotkowanie zębów. Sprawiają one ból i są przyczyną dyskomfortu. Dlatego nadwrażliwość zębów należy le...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

mleko
Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji