Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Cukry proste, które naturalnie występują w żywności, czyli chociażby w owocach, warzywach, cukrze czy w mleku, również mogą być częścią zbilansowanej diety. Wszystko jest kwestią ilości, częstotliwości i okoliczności ich spożywania. – Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła pewne normy, jakie cukry i w jakich ilościach dziennie możemy spożywać. Są one inne w przypadku osób starszych niż na przykład dla ludzi uprawiających aktywnie sport, poddanych dużemu wysiłkowi intelektualnemu czy dzieci. Trzeba to świadomie kontrolować i wiedzieć o tym – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia, autorka raportu „Uczymy jak słodzić”.
Dietetycy tłumaczą, że glukoza pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest wykorzystywana przez mózg oraz przez czerwone ciałka krwi jako jedyne źródło energii. Zbyt wysoki i zbyt niski poziom glukozy we krwi jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Brak bądź zbyt mała ilość cukrów w pożywieniu przyczyniają się do tego, że zaczynamy odczuwać znużenie, nie możemy skoncentrować się na wykonywanej pracy, jesteśmy rozdrażnieni i śpiący, a podczas wysiłku fizycznego spada nasza wydolność fizyczna i szybciej się męczymy. Ponadto, brak węglowodanów w pożywieniu powoduje wytwarzanie glukozy przez sam organizm. Zachodzi to jednak kosztem zniszczenia białek wchodzących w skład organizmu. Na skutek tego zmniejsza się masa mięśniowa oraz dochodzi do osłabienia organizmu.
Za otyłość odpowiadają również tłuszcze
Statystyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz GUS, który publikuje informacje na temat produktów spożywanych przez Polaków, jednoznacznie pokazują, że główną przyczyną nadwagi i otyłości jest nadmierne spożycie tłuszczów. W diecie przeciętnego Polaka powinny one stanowić około 20% energii, natomiast na nasze talerze trafia ich dwa razy więcej.
„Słodkie dni” – niekoniecznie
W raporcie „Uczymy jak słodzić” omawiane jest zjawisko bardzo popularnego w Szwecji tzw. słodkiego dnia. Kieruje nim następujący mechanizm: przez sześć dni słodycze są zakazane, a siódmego można ich zjeść tyle, na ile dana osoba ma ochotę. Zdaniem specjalistów takie rozwiązanie może uaktywnić zły nawyk żywieniowy. – Ta metoda nie przyniosła dobrych efektów w sferze edukacji żywieniowej. Jeśli chodzi o samo zaspokojenie słodkiego smaku, też pozostawia wiele do życzenia. Bo ten jeden dzień nadmiaru fundowania sobie łakoci bez ograniczeń, zazwyczaj kończy się niesmakiem i problemami. Jeśli jednak możemy je zjeść tylko jednego, określonego dnia, to w pewnym momencie może się nasilić myślenie o nich w kategoriach pocieszenia lub nagrody. Tu rodzi się natychmiast ryzyko, że przylgnie do nas zły nawyk, od którego trudno się będzie później uwolnić – mówi Agnieszka Piskała
Często pojawia się również stwierdzenie, że cukier uzależnia. Agnieszka Piskała tłumaczy, że uzależniać może wiele rzeczy – alkohol, tytoń, żywność typu fast food. Generalnie uzależnia nas to, co sprawia nam przyjemność. Może to także być cukier lub słodkie przekąski, ale jeśli znajdziemy dla nich miejsce w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie, to będziemy mieli i przyjemność z ich spożycia, a jednocześnie poczucie kontroli nad ilością słodyczy w codziennym menu.
Proces powstawania próchnicy na zębach mlecznych przebiega szybciej niż w przypadku zębów stałych. Próchnica „mleczaków” może skutkować próchnicą na zębach stałych. A jakie są powikłania próchnicy na zębach mlecznych? Wyjaśnia prof. dr hab. Joanna Szczepańska.
Oprac. AF
Fot. huntlh, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Szczoteczki elektryczne cieszą się dużym uznaniem użytkowników. Wykonują znacznie więcej ruchów czyszczących niż modele manualne. Mają ponadto różne tryby pracy, w tym wybielanie i masaż dziąseł. Na rynku jest wiele rodzajów szczoteczek, dlatego wybó...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej. Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...
Osoba pracująca na recepcji gabinetu stomatologicznego odgrywa niezwykłą rolę. - To stanowisko wielozadaniowe, jednak rekrutacja pracownika nie musi wcale być trudna - mówi w rozmowie z Dentonetem Michał Katarzyński, trener, autor filozofii "Doskonał...
Na jakie zakażenia w gabinecie narażeni są pacjenci oraz personel? Jakie są podstawy prawne dotyczące zapobiegania oraz zwalczania zakażeń i chorób zakaźnych? Epidemiologia zakażeń, procedury w gabinecie, zapobieganie zakażeniom, prawidłowy wywiad ch...
Specjaliści podkreślają, że stosowanie fluoru jest potwierdzone w badaniach naukowych jako skuteczne w zapobieganiu próchnicy. Dlatego powinien on być obecny w pastach do zębów używanych w każdym wieku. Faktem jednak jest, że stosowanie fluoru musi o...
Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...
Komisja stomatologiczna ORL w Rzeszowie rekomenduje, by gabinety posiadające umowę z NFZ-em, a niewyposażone w separatory amalgamatu, do czasu pojawienia się oficjalnych wytycznych ministerstwa zdrowia nie wykonywały procedur leczniczych z wykorzysta...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...
Action on Sugar, Action on Salt oraz 47 innych brytyjskich organizacji propagujących zdrowy tryb życia wzywa premiera Borisa Johnsona do wdrożenia wszystkich zaległych zaleceń w rządowym planie walki z otyłością u dzieci. Nie bez znaczenia jest także...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji