Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Zdrowe zęby elementem wyprawki szkolnej cz. 2

Publikacja:
Zdrowe zęby elementem wyprawki szkolnej cz. 2

Zdrowe zęby elementem wyprawki szkolnej cz. 2

Dziś kolejna część jak powinniśmy dbać o zęby naszych dzieci, aby wraz z początkiem roku szkolnego nie miały one powodów do wstydu.

Obok właściwej higieny ważne jest również odpowiednie żywienie naszego dziecka. Wszystkie produkty zawierające dużą ilość węglowodanów są „pożywieniem” dla bakterii wywołujących próchnicę. Węglowodany zawierają przede wszystkim: słodycze (toffi, lizaki, krówki), ciasta, kruche ciastka, słodkie pieczywo, masło orzechowe, krakersy, chrupki ziemniaczane, chipsy, suszone owoce (rodzynki) oraz niektóre surowe owoce i soki owocowe w kartonach. Należy tu także wspomnieć o słodzonych lekach, np. syropach i tabletkach do ssania. Szczególnie te ostatnie stanowią duże zagrożenie dla zębów, gdyż zazwyczaj dzieci zażywają je jedna po drugiej.


Przez około pół godziny po jedzeniu bakterie powodujące próchnice wykorzystują węglowodany do produkcji kwasów. Wyprodukowane kwasy powodują momentalnie odwapnienie szkliwa. Potem mechanizmy obronne występujące w ślinie naprawiają powstałe szkody. Jeśli dziecko je często odwapnienie staje się ciągłe, a ślina nie ma możliwości regeneracji szkliwa, co powoduje nieodwracalne w nim ubytki. Istnieją pokarmy, których żucie powoduje duże wydzielanie śliny i skrócenie czasu odwapniania szkliwa. Należą do nich pokarmy twarde i włókniste takie jak: twardy żółty ser, surowe warzywa, pieczywo gruboziarniste. Natomiast unikać powinno się potraw papkowatych i kleistych tj. pieczywa białego, chipsów, krakersów, a także słodyczy oblepiających zęby, np. krówek, toffi i lizaków.

Mniej lepkimi a zarazem mniej groźnymi słodyczami są cukierki oparte na karmelu i mleczna czekolada. Dla zwiększenia wydzielania śliny zaleca się także żucie gumy bez cukru, lecz trzeba ją dozować, gdyż może wpłynąć negatywnie na zgryz.

Nie tyle ilość, co częstotliwość spożywania produktów próchnicotwórczych wpływa na powstanie ubytków próchnicowych. Lepiej więc dać dziecku pół czekolady na raz, aniżeli kawałek co godzinę. Podobnie jest z napojem gazowanym, lepiej by wypiło go w całości, niż sączyło całe popołudnie. Najbardziej wskazane zaś byłoby łączenie spożywania słodyczy, ciast, owoców i soków z głównymi daniami. Oprócz głównych posiłków zaleca się od 2 do 4 przekąsek dziennie. Nie mogą to być jednak słodycze, a pokarmy zawierające małą ilość węglowodanów, np. twardy żółty ser, gotowane i surowe jarzyny (marchewka, kalarepa), owoce i orzechy.

Odwapniająco na szkliwo zębów działają również wszystkie produkty zawierające kwasy. Produktami takimi są: owoce cytrusowe (zwłaszcza cytryna), napoje gazowane, soki w kartonach (zwłaszcza cytrusowe). Dlatego spożywanie soków i owoców cytrusowych powinno być przez nas nadzorowane.

Wskazane jest, aby były pite w małych ilościach, podczas posiłku, rozcieńczone wodą. Napoje gazowane natomiast powinny być wręcz wyeliminowane z diety dziecka. Oprócz erozyjnego działania na szkliwo wpływają one na jego przyszłe zdrowie. Uważa się, że mają związek z wystąpieniem takich chorób jak cukrzyca i osteoporoza. Najlepszym rozwiązaniem byłoby więc, aby nasze dziecko zamiast napoi gazowanych piło wodę, niesłodzoną herbatę, herbaty ziołowe czy kawę zbożową. Dla zmniejszenia niekorzystnego działania kwasów zawartych w sokach i napojach nauczmy dzieci używania rurek do picia.

Pamiętajmy też o przygotowaniu śniadania w domu i drugiego do szkoły. Dziecko głodne poddaje się bowiem z większą łatwością pokusom kolorowych reklam i ogólnie przyjętym obyczajom. Należy tłumaczyć dzieciom czym grozi objadanie się słodyczami, ciastami, lodami, chipsami, chrupkami oraz picie zimnych napojów gazowanych. Ich częste spożywanie wiąże się nie tylko z zagrożeniem powstawania próchnicy, ale także pojawienia się alergii, anemii i częstych przeziębień. Poza tym w domu na dziecko powinien zawsze czekać ciepły obiad. Aby skrócić czas odwapniania szkliwa na koniec posiłku należy podawać żywność zwiększającą wydzielanie śliny (żółty ser, jarzyny, guma do żucia) lub niesłodzony płyn.

 

Należy zastanowić się także nad następującymi pytaniami:


1) Czy mamy wpływ na to, co dziecko jada w domu, ale czy wiemy, co je poza domem?
2) Czy zastanawiamy się, jakie możliwości właściwego odżywiania daje dziecku szkoła i otoczenie?
3) Czy w sklepiku szkolnym dostępne są tylko napoje gazowane i drożdżówki, czy zamiast batonu z sokiem dziecko może kupić kanapkę z żółtym serem i ciepłą herbatę?
4) Czy w szkole istnieją automaty sprzedające napoje gazowane i słodycze żerując na naiwności małych konsumentów?

Dzieci przebywają wiele godzin poza domem i same decydują o tym, co będą jadły. Zatem dołóżmy starań by wiedziały jak najwięcej o właściwym odżywianiu i jakie zagrożeniach, jakie niosą złe nawyki. Jeżeli dziecko jest przyzwyczajone do prawidłowego odżywiania w domu i kojarzy je z dobrym samopoczuciem istnieje większe prawdopodobieństwo, że sięgnie po zdrową żywność także, kiedy będzie samo poza domem.

Zdrowie jamy ustnej naszego dziecka zależy w znacznej mierze od nas samych. Na nas więc spoczywa obowiązek odpowiedniego dbania o zęby dziecka. Bierzmy przykład z krajów takich jak Szwecja, Norwegia, Dania, gdzie zabiegi profilaktyczne i dobre nawyki żywieniowe są rzetelnie przestrzegane. Dzięki temu dzieci i młodzież unikają wielu niepotrzebnych problemów zdrowotnych i osiągają wiek dorosły bez próchnicy.

 

lek. dent. Renata Kaczorowska


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

jajka
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień Pacjent

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...

dieta dla zebow
Dieta dla zębów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby? Pacjent

O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Dieta ważnym elementem leczenia chorób przyzębia? Asysta

Badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech dowiodło, że osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy ...

brush ptn38ym
Szczoteczki soniczne - zdrowe rozwiązanie dla dziąseł Pacjent

Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...

jak herbata wplywa na zeby
Jak herbata wpływa na zęby? Pacjent

Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...

guma do zucia1
Żucie gumy: czy to jest zdrowe? Pacjent

Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...

pluca
"Journal of Periodontology": zdrowe dziąsła - zdrowe płuca Asysta

Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...

dziasla1
Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm - o czym musi wiedzieć asysta? Asysta

Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...

zeby stozkowate
Zęby stożkowate Pacjent

Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...