Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Zaburzenia w wydzielaniu śliny – kserostomia oraz ślinotok

Publikacja:
Zaburzenia w wydzielaniu śliny – kserostomia oraz ślinotok

Zaburzenia w wydzielaniu śliny – kserostomia oraz ślinotok

Zaburzenia wydzielania śliny to problem zdrowotny coraz większej ilości pacjentów gabinetów stomatologicznych. Wyróżnia się dwa zasadnicze rodzaje tego typu zaburzeń: ślinotok, czyli nadmierne wydzielanie śliny oraz kserostomię, czyli jej niedobór. Oba wymagają wdrożenia specjalistycznego leczenia.

Dobowa ilość wydzielanej przez ślinianki śliny oscyluje wokół 1000-1500 ml. Substancja ta ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia zębów i jamy ustnej: działa ona przeciwbakteryjnie, nawilża błony śluzowe jamy ustnej oraz wypłukuje pozostałości pokarmów. Dodatkowo, ślina zmiękcza i ułatwia gryzienie pokarmu, co odgrywa niebagatelną rolę w procesach trawiennych.

Jednym z zaburzeń w wydzielaniu śliny jest ślinotok. Można o nim mówić w sytuacjach, w których ilość produkowanej śliny przekracza na czczo 50 ml na godzinę. Ślinotok jest najczęściej schorzeniem towarzyszącym innym chorobom: zapaleniom gardła i jamy ustnej, chorobom narządów rozrodczych u kobiet, bruksizmowi, chorobom żołądka, trzustki i przełyku, ale również bywa objawem zatruć pokarmowych, zatruć lekami i środkami chemicznymi czy symptomem towarzyszącym ząbkowaniu u dzieci.

W większości przypadków ślinotok nie jest na tyle nasilony, aby wymagał specjalistycznej interwencji lekarskiej. Jeśli towarzyszy innym chorobom, poprawę sytuacji przynosi zazwyczaj terapia schorzenia podstawowego. Zdarza się jednak, że nadmierna produkcja śliny prowadzi do stanów zapalnych skóry policzków oraz kącików ust. Wskazane jest wówczas nawilżanie podrażnionych miejsc oraz wykluczenie z diety kwaśnych i słodkich napojów oraz owoców. Jeżeli ślinotok ma podłoże neurologiczne, niekiedy stosuje się ostrzykiwanie ślinianek przyusznych i podżuchwowych toksyną botulinową. Ostatecznością jest chirurgiczne przemieszczenie ujść przewodów ślinianek w okolicę łuków podniebiennych.

Stanem odwrotnym do ślinotoku jest kserostomia, czyli niedobór śliny. Występuje on wówczas, gdy ilość produkowanej śliny nie przekracza na czczo 35 ml na godzinę. Także kserostomia najczęściej bywa objawem towarzyszącym innym chorobom: autoimmunologicznym, cukrzycy, niedoczynności tarczycy, chorobie Alzheimera oraz Parkinsona. Niedobory śliny są również skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków (np. antydepresyjnych), radioterapii okolic szyi i głowy, długotrwałego stresu, często występują także u osób starszych.

Objawy kserostomii są bardzo charakterystyczne. Zalicza się do nich suchość błon śluzowych jamy ustnej, suchy język pokryty kleistym nalotem, wysuszenie i pękanie warg, a także trudności z połykaniem pokarmów. Długotrwała kserostomia może prowadzić do rozwoju próchnicy, kandydozy jamy ustnej, nieprzyjemnego zapachu z ust oraz trudności w użytkowaniu ruchomych uzupełnień protetycznych. Jeśli chodzi o leczenie niedoborów śliny, to jeżeli jest ona objawem towarzyszącym innym schorzeniom, poprawę sytuacji przynosi terapia podstawowej choroby. W innych przypadkach można zalecić pacjentowi stosowanie sztucznych substytutów śliny oraz stosowanie właściwej diety. Więcej informacji na ten temat znajduje się tutaj.

Studenci stomatologii zrzeszeni w Międzynarodowym Towarzystwie Studentów Stomatologii (International Association of Dental Students) wakację spędzają na zagranicznych wymianach. W ramach takich akcji do Polski przyjechali m.in. Thomas i Tatiana ze Słowacji. Zapraszamy na filmową relację z ich wizyty w łódzkiej klinice Vinci Clinic.

AF


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zaburzenia smaku - Dentonet.pl
Wielka Brytania: zaburzenia smaku oficjalnym objawem COVID-19 Asysta

W Wielkiej Brytanii zaburzenia smaku oraz powonienia zostały oficjalnie uznane za jeden z podstawowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, już od wielu tygodni przypuszczano, że zaburzenia smaku i węchu mogą b...

test na koronawirusa - Dentonet.pl
Testy śliny skuteczne w diagnozowaniu COVID-19? Lekarz

Ślina może być wiarygodnym materiałem do diagnozowania COVID-19, dodatkowo koszt badania z jej użyciem jest wielokrotnie niższy niż w przypadku dotychczas stosowanych metod. Takie wnioski można wyprowadzić z badania przeprowadzonego przez naukowców z...

test na koronawirusa - Dentonet.pl
Opracowano polskie szybkie testy na SARS-CoV-2 ze śliny Lekarz

Dzięki testom opracowanym przez polską firmę możliwe jest ograniczenie czasu oczekiwania na wynik testu przeciw COVID-19 z kilku godzin do zaledwie kilkudziesięciu minut. Tego typu testy są też tańsze od RT-PCR o ponad 37%. Choć nie są tak skuteczne ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
COVID-19 - Dentonet.pl
Zaburzenia i utrata węchu częstsze w łagodnym COVID Lekarz

W czasopiśmie "Journal of Internal Medicine" opublikowano wyniki badań, z których wynika, że zaburzenia węchu występują aż u 86% pacjentów z łagodnym przebiegiem COVID-19 i jedynie u 10% osób w umiarkowanym i ciężkim stanie. Zaburzenia węchu są jedn...

COVID-19 - Dentonet.pl
Zaburzenia węchu i smaku w COVID-19 obecnie bardzo rzadkie Lekarz

Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...

webinar gsk do artykulu
Zaburzenia hemostazy w praktyce dentysty – już bez tajemnic! Lekarz

Blisko 1000 lekarzy dentystów zarejestrowało się na stronie Akademii Sensodyne, by wziąć udział w webinarach „Zdrowy uśmiech to nie wszystko? Co stomatolog musi wiedzieć o hemostazie”, organizowanych przez firmę GSK, właściciela marek Sensodyne, Core...

COVID 19
Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19 Lekarz

W opinii Brytyjskiego Stowarzyszenia Otorynolaryngologii oraz Chirurgii Głowy i Szyi pacjenci, którzy doświadczają utraty smaku i powonienia, ale nie mają standardowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2, mogą być nosicielami koronawirusa, nieświad...

ślina cukrzyków - Dentonet.pl
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Lekarz

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...

COVID-19 - Dentonet.pl
COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej Lekarz

Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...