Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka

Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomiędzy snem a dietą. Połowie uczestników doradzono, w jaki sposób może przedłużyć swój sen o 90 minut (na przykład unikając kofeiny przed udaniem się na spoczynek, wprowadzając relaksujące nawyki i unikając poczucia nadmiernego nasycenia lub głodu). Pozostałe 21 osób nie uzyskało takich wskazówek.

W wyedukowanej pod kątem snu grupie mniej więcej połowa zaczęła spać dłużej niż przed uzyskaniem wskazówek, a 86% spędzało więcej czasu w łóżku. Ta zmiana znalazła odzwierciedlenie w diecie – średnie spożycie cukru spadło o 10 gramów na dobę (uwzględniono cukry dodawane podczas produkcji przemysłowej żywności lub samodzielnego jej przygotowania w domu, cukry w miodzie, syropach i soku owocowym). Śpiący dłużej spożywali także mniej innych węglowodanów. W przypadku grupy kontrolnej nie zaobserwowano znaczących zmian diety.

Nie jest to pierwsza praca dotycząca zależności pomiędzy dietą a snem. Badanie z 2011 r. dotyczyło obserwacji ponad 1500 osób w średnim wieku przez sześć lat. Okazało się, że osoby otyłe w tym czasie spały średnio 6,3 godziny na dobę, natomiast te, które utrzymały zdrowszą masę ciała – 7,2 godziny.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Oprac. AF na podst. Paweł Wernicki, PAP Nauka w Polsce

Fot. JerzyGorecki, pixabay.com       


POWIĄZANE ARTYKUŁY

węglowodany (1)
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

dieta
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

jak przetrwać upały - Dentonet.pl
Jak bezpiecznie przetrwać upały? Zadbać o właściwą dietę! Asysta

Panujące w ostatnich dniach upały mocno dają się we znaki. Co robić, by bezpiecznie je przetrwać, zarówno w domu, jak i w miejscu pracy? – W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomido...

ROZWIŃ WIĘCEJ
warzywa
Dieta może chronić przed nowotworami - są na to dowody! Asysta

Warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafior, ale też soja, kurkuma czy zielona herbata – to niektóre produkty zawierające substancje mogące zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów. Warto je włączyć do swojej diety, jako element profilaktyki zdrowotnej – ...

szkliwo - Dentonet.pl
"Nature Communications": szansa na naturalną odbudowę szkliwa Lekarz

Brytyjscy naukowcy z Brytyjscy naukowcy z Queen Mary University of London odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów –...

cukier
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres