Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomiędzy snem a dietą. Połowie uczestników doradzono, w jaki sposób może przedłużyć swój sen o 90 minut (na przykład unikając kofeiny przed udaniem się na spoczynek, wprowadzając relaksujące nawyki i unikając poczucia nadmiernego nasycenia lub głodu). Pozostałe 21 osób nie uzyskało takich wskazówek.
W wyedukowanej pod kątem snu grupie mniej więcej połowa zaczęła spać dłużej niż przed uzyskaniem wskazówek, a 86% spędzało więcej czasu w łóżku. Ta zmiana znalazła odzwierciedlenie w diecie – średnie spożycie cukru spadło o 10 gramów na dobę (uwzględniono cukry dodawane podczas produkcji przemysłowej żywności lub samodzielnego jej przygotowania w domu, cukry w miodzie, syropach i soku owocowym). Śpiący dłużej spożywali także mniej innych węglowodanów. W przypadku grupy kontrolnej nie zaobserwowano znaczących zmian diety.
Nie jest to pierwsza praca dotycząca zależności pomiędzy dietą a snem. Badanie z 2011 r. dotyczyło obserwacji ponad 1500 osób w średnim wieku przez sześć lat. Okazało się, że osoby otyłe w tym czasie spały średnio 6,3 godziny na dobę, natomiast te, które utrzymały zdrowszą masę ciała – 7,2 godziny.
Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.
Oprac. AF na podst. Paweł Wernicki, PAP Nauka w Polsce
Fot. JerzyGorecki, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...
Jak powiedział w programie „Money. To się liczy” minister zdrowia Łukasz Szumowski, spodziewane wpływy budżetowe z tytułu podatku cukrowego będą niższe niż 2 mld zł, ale pomogą zmieniać niekorzystne nawyki żywieniowe Polaków.Początkowo zakładano, że ...
Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...
Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...
Jak informuje „Journal of Archaeological Science”, antropolodzy z Kanady udowodnili, że nawet po setkach lat ze stanu uzębienia można dowiedzieć się szczegółów dotyczących zdrowia człowieka, takich jak niedobór witaminy D.Naukowcy z McMaster Universi...
Action on Sugar, Action on Salt oraz 47 innych brytyjskich organizacji propagujących zdrowy tryb życia wzywa premiera Borisa Johnsona do wdrożenia wszystkich zaległych zaleceń w rządowym planie walki z otyłością u dzieci. Nie bez znaczenia jest także...
Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...
Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Jorku przeanalizowali budowę i skład zębów 15 chętnych osób. Okazało się, że można z nich wyczytać wiele informacji o życiu każdego pacjenta – informuje "Scientific Reports". Według naukowców z New York University, z ...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej. Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...
Podobną reakcję naukowcy zaobserwowali wcześniej w przypadku wirusa HIV. Okazało się, że białko S1 w SARS-CoV2 i białko gp 120 w HIV-1 działają podobnie. To glikoproteiny – białka, które zawierają dużo cukrów i łatwo wiążą się z innymi receptorami. O...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji